Hovrätten friar afrikan utan giltigt körkort – han förstod inte svenska


JURIDIK. Mannen trodde att han fick köra bil i Sverige på sitt etiopiska körkort – trots att han hade varit folk-bokförd här i flera år. Han dömdes i tingsrätten för olovlig körning men frias nu av hovrätten eftersom hans dåliga svenska kan ha gjort att han missuppfattade lagstiftningen.

Den 33-årige mannen kom till Sverige från Etiopien år 2009 för att studera. Han återvände till Etiopen år 2013 men kom sedan tillbaka till Sverige år 2015 som anhöriginvandrare.

Under hela denna period var han folkbokförd i Sverige.

Hösten 2015 stoppades mannen av polisen i Stockholm när han körde bil och han kunde då inte uppvisa ett giltigt svenskt körkort.

Mannen trodde att hans etiopiska körkort skulle vara giltigt i Sverige – vilket dock inte stämmer eftersom utlänningar som har varit folkbokförda i Sverige under mer än ett år måste ha ett svenskt körkort.

Mannen åtalades därför för olovlig körning vid Solna tingsrätt som bland annat pekade på att mannen ändrat sin folkbokföringsadress i Sverige när han skrev sig hos sin hustru.

Tingsrätten skrev i sina domskäl: ”X (den tilltalade) får därmed anses ha varit medveten om att han varit fortsatt folkbokförd i Sverige under vistelsen i Etiopien. Vidare talar den omständigheten att X, enligt egna uppgifter, äger en bil och står i begrepp att ta svenskt körkort för en kännedom om de svenska behörighetsreglerna.”

Tingsrätten pekade också på grundregeln om att människor är skyldiga att känna till lagen: ”Det får det anses ha ankommit på X att informera sig om sin behörighet att köra bil i Sverige innan han så gjorde.”

Mannen dömdes därför till 30 dagsböter à 70 kronor för olovlig körning.

Mannen överklagade domen till Svea hovrätt. I nya förhör i hovrätten berättade han att han hade varit i kontakt med Transportstyrelsen på telefon och då fått beskedet att hans körkort skulle vara giltigt i Sverige.

Hovrätten anser att det i och för sig framstår som osannolikt att Transportstyrelsen skulle ha lämnat ett sådant besked.

Hovrätten skriver dock: ”Med hänsyn bl.a. till att X inte behärskar svenska språket kan det dock enligt hovrättens mening inte uteslutas att det uppstod någon form av missförstånd vid kontakterna med Transportstyrelsen och att han själv uppfattade beskeden från myndigheten så, att det etiopiska körkortet gav honom rätt att köra i Sverige.”

Hovrätten river därför upp tingsrättens fällande dom och friar mannen från åtalet om olovlig körning.

Hovrätten skriver: ”Mot bakgrund av dessa omständigheter och det som i övrigt har kommit fram i målet bedömer hovrätten att det inte är ställt utom rimligt tvivel att X vare sig hade insikt i eller förhöll sig likgiltig till att han inte var berättigad att köra bil bedömer hovrätten att det inte är ställt utom rimligt tvivel att X vare sig hade insikt i eller förhöll sig likgiltig till att han inte var berättigad att köra bil.”

Dagens Juridik

-Pettersson säger att Sverige är fantastisk…, undrar om man kan bryta mot lagarna i Etiopien och hänvisa till att man inte förstår Amhariska…


22 responses to “Hovrätten friar afrikan utan giltigt körkort – han förstod inte svenska

 • Tony

  Otroligt korkad förklaring, man kunde lika bra ha uttalat, ”
  vi straffar inte dig för att du är invandrare ” Lagar
  behöver bara följas av Svenskfödda?
  Rättsrötan har nått ända upp i dom högsta så kallade
  rättsinstanserna!

  Gilla

 • gamgubben

  Oerhört, tror det gör du i kyrkan. Lagen är inte vad du tror utan du ska veta. Syltryggar skrev någon om domare och nämndemän. Jag vill kalla dem femtekolonnare, d.v.s. förrädare vilka förstör tilliten för lag och rätt.

  Gilla

 • Greta

  Ja, låt domen vara prejudicerande, för då kan vi ju använda den i alla situationer, dvs inget personligt ansvar. Det är bara att hänvisa till ett fiktivt telefonsamtal…
  -Jag ringde till polisen och de sa att det var ok att dricka vin.
  -Jag tolkade texten som om att det var ok att köra mot rött (eftersom det är ok att gå mot röd gubbe).
  -Jag är dyslektiker, så jag har lite svårt att förstå bla bla bla.

  Vad är det för mening att ha lagar och vad är det för mening att vi hederliga medborgare följder dem längre?

  Strunta i allt och skyll ifrån dig!
  Gör allt du kan komma undan med!
  Skit i andra!

  Underbart samhälle vi skapat.

  Gilla

 • Elsa

  Att inte kunna Svenska ger dom immunitet.
  Står det så i lagboken?

  Gilla

 • Kenth Andersson

  Inte lätt att komma till paradiset Sverige, missförstånd uppstår lätt men det har naturligtvis det svenska mjuka rättsväsendet överseende med !

  Gilla

 • Sven-Erik

  E-mannen är sannolikt gift med en kvinnlig F!-jurist som bekostas av skattebetalarna för att rädda familjehedern.

  Gilla

 • ruben

  Det händer allt fler märkliga bilolyckor och obegripliga påkörningar av fotgängare, som jag sällan läst hört tidigare. Även buss och annan yrkestrafik verkar oftare råka ut för svårbegripliga olyckor Förklaringen kan vara att det kan finnas för många obehöriga körkort ute i omlopp och därför många outbildade förare. Dags att följa upp på allvar.

  Gilla

 • dave

  Afrikanen hade alla möjligheter att skaffa tolk, dock skedde det inte.

  Gilla

 • Jag

  Detta MENA-folk har snart frikort för precis ALLT! Medans vi Svenskar får betala! Vilken j-la rättvisa!!! Börjar bli aktuellt med revolution!

  Gilla

 • ingemar

  Tydligen är det helt OK för de priviligierade utlänningarna som ofta, enligt vissa studier, inte ens VILL lära sig Svenska, att skylla på språkförbistringar när de begår olagligheter. Alla som fortfarande har någon tankeförmåga kvar inser vad det här ger för signaler till andra utlänningar.

  Gilla

 • Billy Boy

  Då får alltså mannen med det etiopiska körkortet fortsätta köra bil i Sverige och kanske t o m tillämpa sina våghalsiga kunskaper att också fickparkera på etiopiska …

  Gilla

 • Mm

  Det här landet är för dårar, vilket rättsväsende vi har fått…

  Gilla

 • Thor

  Vilken jävla ynkedom som hovfelet visar upp. Likhet inför lagen? Det förbannade hyckleriet måste få ett slut.

  Gilla

 • För Vårt Bästa?

  hade han inga brorrsor att fråga?
  Far vi tex ryssland så frågar väl vi andra svenskar alt tysk alt eng om dom vet vad som gäller.
  Och här får dessa censur tuta på hur som helst! Djävla domare och tingsrätter.

  Gilla

 • Ruth Magnusson

  Inte undra på att det blir fler och fler bilolyckor, trafiken blir farligare för varje dag. Det är stor skillnad på att framföra ett fordon i öknen och att framföra detsamma på ishala vägar.

  Gilla

 • centurion

  Enl. svensk lag är du alltid skyldig att var insatt i de lagar och regler , som berör den verksamhet du bedriver. Framförande av fordon stipulerar att du är insatt i det regelverk som åsyftas, relaterat till gällande trafikförordning. Kan bara tolkas som grovt tjänstefel av hovrättens ledamöter och bör leda till retroaktivt löneavdrag.

  Gilla

 • Ulli

  Hävdad okunskap skyddar inte i rätten, det är en grundprincip, ett måste.

  Gilla

 • Lena

  Pettersson bra att jag aldrig behöver bekymra mig om amhariska………absolut aldrig att jag sätter mina fötter i Afrika ,ALDRIG !
  Den kontinenten består av folk som jag får nog av i Sverige och övriga tokländer i Europa, inte minst i Frankrike !
  Med dem har jag ingenting gemensamt, absolut inget !

  Gilla

 • Elsässer

  Haha! De har reda på alla sina rättigheter,skyldigheterna hoppar man över och som vi ser klarar dom sig jäkligt bra.

  Gilla

 • Joy

  Det är inte sant! Nu blir det extra tydligt att svenskar är i strykklass och nyadeln kommer undan med vad som helst! Så bedrövligt att man vill gråta åt det!

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: