Pappa, varför lyssnade du mer på pedofilerna än på mig?


Av Galaxia Ima Elias

ISLAM. Min far var godhjärtat, respekterad och omtyckt. Han ställde upp för andra, löste konflikter och hjälpte de behövande. Han brukade köpa vigselringar till de som ville förlova sig men inte hade råd. Min pappa dog för länge sedan och jag saknar honom ibland. Jag saknar hans leende, hans humor och hur han sjöng medan han fixade frukosten till oss. Däremot är jag ledsen över att vi aldrig pratade som en far och dotter bör göra. Att jag aldrig kommer att kunna prata med honom och ställa frågorna som plågat mig.

När jag var nio, började min pappa antyda att det var dags att bära slöjan. Han försökte övertala mig, och talade om fina presenter han skulle köpa mig. Jag sa nej. Då och då försökte han övertala mig, och sa att han skulle älska mig mer om jag gjorde som han ville.

Jag hade varit pappas lilla flicka och hängt med honom när han umgicks med sina vänner. Vid flera tillfällen, berättade han stolt att de tyckte att jag var rar, smart och hade pappas humor. Plötsligt, förändrades allt! Min pappa tillät mig inte vara med när hans vänner var på besök. ”Du är stor nu” sa han när jag frågade varför. Pappa började bli mer kontrollerande. Jag fick inte gå ut på egen hand. Inga kompisar fick besöka mig och jag fick inte besöka dem heller.

När jag blev tolv, tog pappas tålamod slut. ”Alla säger att du blivit stor och snart är du brud. Du har långt hår och det ska täckas” sa han. Till sist blev det som han ville. Rättare sagt, som hans manliga vänner ville…

Läs hela debattartikeln på DN…

Galaxia Ima Elias är journalist, föreläsare, personalvetare och socialentreprenör. Hon är 35 år, född och uppvuxen i Syrien och har bott i Sverige i sex år. Initiativtagare och grundare av det nya uppropet #UnderYtan som synliggör hedersförtryckta kvinnors berättelser.


4 responses to “Pappa, varför lyssnade du mer på pedofilerna än på mig?

 • alexcornerblog

  De har tyvärr tagit bort artikeln, hade gärna läst den.

  Gilla

 • eva

  Konstigt att de globala partierna(S, MP, V och F!) bejakar sådant! De borde istället arbeta mot det hela, så klart.

  Gilla

 • Mm

  Det sorgliga är att det bryr sig inte Femministregeringen, PK kvinnor eller Fi kvinnorna om. Alla ni invandrade kvinnor är förrådda, de ser er bara som röstboskap. Det enda de bryr sig om är att stå i ljuset och kackla om hur mycket de bryr sig om er.

  Gilla

 • Fredde

  Enligt Gudrun Schyman och de andra FI (-ttorna..) är det ”frivilligt” att bära slöja och burka.

  De kanske behöver prata med Galaxia för att inse verkligheten, hur MENA-folkets kvinnosyn är.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: