Vad döljer sig bakom regeringens beslut om ensamkommande?


Socialdemokraterna vek ned sig totalt för Miljöpartiets krav om de ensamkommande afghanernas fortsatta närvaro och därmed riskerade man all sin trovärdighet i ämnet migration.

Är det verkligen så att de statsbärande Socialdemokraterna tvingas ta hänsyn till det lilla extrema 5 procents-partiet, eller finns det annat bakom? Man blev inte klokare efter den korta debatten mellan Gustav Fridolin och Jimmie Åkesson i tisdags.

Det var P1 Morgon som tog upp överenskommelsen mellan S och Mp. Där framkom saker som borde förvåna många, inte minst Fridolins naiva och okunniga inställning till överenskommelsen.Låt oss se något av det Fridolin sa:

”Det här är en viktig fråga för väldigt många människor i Sverige som har ställt upp för Sverige och för unga människor på flykt”

Här är det tydligt att regeringen, hårt pressade av Miljöpartiet, tagit hänsyn till de aktivister som manifesterat och demonstrerat till förmån för afghanerna. Det är alltså dessa aktivister, till vilka Svenska Kyrkan, lärare, goda män och vissa medier hör, som dikterat villkoren, inte de lagar och regler som fattats i landet.

”En oerhört viktig fråga för unga människor som rotat sig i Sverige, som är en del av vårt land, som blivit en del av vår ungdomsgeneration och som nu riskerar att skickas tillbaka till ett land som man ofta har en mindre anknytning till än Sverige”

Som asylsökande är man inte rotat i ett land. Som asylsökande genomgår du en process där det avgörs om du får stanna eller inte. Det är bevisligen så att dessa afghaner befunnit sig i Sverige högst två år, alltså bara en bråkdel av sina liv och därmed har man mindre anknytning till Sverige än det land man kom från och i det landet väntar inte sällan dessa afghaners familjer på att få komma hit.

”Sen ska man också konstatera detta med studier, att det som ställs som krav nu är att man ska studera och det är ju precis det som för upp nu. Att man ska studera, att man ska skaffa sig en utbildning…//…vi kommer sitta ner med branscherna där vi har en stor arbetskraftsbrist…//…och hur utformar vi utbildningar just för dom”

Jo ni läste rätt. Branscherna ska utforma egna utbildningar för dessa afghaner, så att det lättare ska få jobb och därmed möjlighet att stanna i Sverige resten av sina liv. Fast att komma in på gymnasiet är ingen självklarhet, åtminstone inte om man är svensk medborgare. Så här står det i Gymnasieguiden.

”För att vara behörig till gymnasiets yrkesprogram krävs att man har godkänt betyg i svenska/svenska som andra språk, engelska, matematik och dessutom godkänt betyg i ytterligare 5 valfria ämnen, alltså godkända betyg i totalt 8 ämnen”

Sedan krävs det ytterligare för att komma in på mer högkvalitativa- och högskoleförberedande program. Dessa afghaner och andra ensamkommande ges alltså en gräddfil även till skolan.

Sedan ljuger Gustav Fridolin i debatten. Han säger att ett väsentligt krav är att man SKA studera. Fast läser man om uppgörelsen på regeringens egen hemsida man man läsa följande.

Jimmie Åkesson hade alltså rätt och Gustav Fridolin ljög. Den här uppgörelsen är ett svek mot den rättspraxis vi har i landet och det tror jag främst Socialdemokraterna lär bli varse. Deras trovärdighet har nog sjunkit än lägre.

Tre andra saker från debatten. Ensamkommande som anlände Sverige senaste 2015-11-23 ska få stanna, även om de ljugit om sin ålder. Ensamkommande som anlände Sverige 2015-11-25, alltså två dagar senare, och var ärliga om sin ålder, måste återvända.

Gustav Fridolin säger att Afghanistan är ett av världens farligaste länder, förmodligen tillsammans med tiotals andra. Är det då mindre farligt att återvända för de som kom 25:e november 2015 än för de som kom den 23:e?

En tredje faktor från debatten som vi inte fick höra, är just detta med den konsekvensanalys som Riksrevisionen kritiserat både denna och föregående regeringar för. Varför har man inte gjort en sådan och vet regeringen hur denna uppgörelse kommer att påverka kommunerna och kommunernas ekonomi?

Lyssna gärna på debatten i sin helhet.

Johan Westerholm på Ledarsidorna är socialdemokrat. I ett nytt inlägg visar han på att regeringen med det här frångår tidigare uppgörelser i lagstiftningen genom att bl.a. särbehandla en viss grupp.

Regeringen överger nu en av grunderna i den svenska lagstiftningsprocessen. Regeringen överger likabehandlingsprincipen till förmån för en begränsad grupp, som redan idag saknar uppehållsrätt, genom att rikta in lagstiftningen och regeringen har alla de data som krävs för en konsekvensanalys ner på kommunal nivå. Vem som betalar vad. Vilka budgetposter som skall justeras och vilken grupp som skall ställas mot vilken”

Ledarsidorna


26 responses to “Vad döljer sig bakom regeringens beslut om ensamkommande?

 • Fredde

  Varför tar inte PK-media upp följande frågor?
  – Varför ska som arbetar och betalar skatt behöva betala dyra bostadslån i årtionden, när ljugande lycksökare får bostad gratis?
  – Varför ska de gamla behöva acceptera att mat och tillsyn skärs ner, när asylsökande får dyr specialmat?
  – Varför skapas speciella regler på arbetsmarknaden för lycksökare, när inte ens välutbildade och erfarna svenskar kan få jobb?
  – Varför får ljugande skäggbarn plats i gymnasiet, (och puttar undan svenskar) trots att de inte uppfyller kraven?
  – Varför förväntas svenskar acceptera utländska vanor och rutiner, när FN beskriver att flyktingar ska anpassa sig?

  Frågorna är många, men PK-media vägrar ta i dem….

  Gilla

 • Anonymous Rex

  Gilla

 • Kenth Andersson

  Är bara väljarna som kan peta MP av banan 2018 och händer inte det så finns det tydligen svenskar som är nöjda med att ha detta parti i riksdagen !
  Svenska väljare har alltid vid varje val avgörandet i sin hand och tydligen så har en majoritet av svenskarna fram till valet 2014 varit nöjda med Sveriges samhällsutveckling.

  Gilla

 • Suzie

  Om Sverige varit en fungerande rättsstat,haft en författningsdomstol som de allra flesta länder i Europa har,om tjänstemannaansvaret återinförts i Sverige ja då hade aldrig sjukklöverligan kunnat bedriva landsomstörtande verksamhet som de gör idag och Sverige hade varit brottsparadiset nummer ett på jorden och brottsoffer hade inte varit lika förföljda,hånade och rättslösa som de är idagens Sverige.Medlemmarna i socialistjuntan är grovt kriminella och borde sitta bakom lås och bom på vatten och bröd för det grova brott mot Sveriges grundlagar och det svenska folket de dagligen begår då de alla är massinvandringen från menap politiska aktivister som tagit sig rätten att sätta sig och sin vansinnespolitik högt över Svea rikes lagar och landets rättssäkerhet.

  Gilla

 • Monica

  Jag är lite av en politisk analfabet. Men kan miljöpartiet tillsammans med socialdemokraterna klubba igenom ett sådant beslut? MP tillsammans med S är ju en minoritetsregering eftersom SD är ett vågmästareparti i riksdagen. Skall det inte till en majoritet av riksdagledamöterna för att rösta igenom asyl för dessa berörda afghaner. Då finns det ingen demokrati värdig namnet. Är det någon av läsarna här som lite bättre hum om svensk statskunskap än mig som kan förklara hur de kan få igenom detta.

  Gilla

 • jhonsson

  Det är bara att konstatera att hjärndöden bland miljöpartisterna är utbredd!
  Ett parti, som idag förmodligen ligger under riksdagsspärren 4% styr hur vi skall ha det i Sverige!!
  Landets undergång är säkrad.

  Gilla

 • age

  Vad som ligger bakom?

  Naturligtvis regeringens kontrakt med
  SaudiArabien om att islamisera vårt fosterland – vad annars?

  Gilla

  • Joy

   Det fanns ett kontrakt som Bildt skrev under, med Irak var det nog, att utbilda alla dåvarande flyktingar innan de skulle få komma tillbaka till landet. Det är flera liknande rubbade avtal med menaländerna, men jag minns dem inte på rak arm nu. Fattar inte vad journalister sysslar med idag, de kollar inte upp någonting. De bara rapar samma svada, invandring, invandring, rasist, nazist. Fascist var det länge sedan jag läste att någon sagt. Men de andra epiteten haglar.

   Gilla

  • Kenth Andersson

   Tillsammans med goda vapenaffärer och annat !

   Gilla

 • GO

  Den här överenskommelsen har många lyckor
  Sådana här avtal kan man inte sluta
  Eller är det praxis?

  Gilla

 • GO

  Frågor
  Om man inte börjar studera inom en viss tid
  blir man tillbakaskickad då?

  Gilla

  • odalkvinnan

   Det står här ovan att man har för avsikt att…Det innebär läpparnas bekännelse, bara att säga jag har för avsikt att…och sedan är frågan hur länge, hur många år, man kan säga det. Vidare är det bra att inte bli klar med gymnasiet för då får man stanna längre. Intressant att se siffrorna hur många som klarar nian, hur läng tid det tar, hur många som har klarat gymnasiet och tidsaspekten. De hinner bli ganska gamla om man räknar på den verkliga åldern och inte värdegrundsåldern. Många var ju skäggiga redan i unga år. Brådmogen haha

   Gilla

  • maar

   Man blir inte tillbakaskickad eftersom att studera på gymnasiet måste man lära sig skriva och läsa först.

   Gilla

 • Erik Bergman

  Regeringen gör avsteg från regelsystemet när det gäller unga män från Afganistan för att tillgodose batikhäxornas gigolobehov. Är regeringen en hallick?

  Gilla

 • Kjell

  Varför är Johan Westerholm, huvudpersonen bakom ledarsidorna.se, socialdemokrat, jag icke förstå varken nu eller tidigare.

  Gilla

  • Erik Bergman

   Johan Westerholm är socialdemokrat av den gamla stammen, av Per-Albin Hanssons och Tage Erlanders socialdemokrati.

   Gilla

  • Lillen

   Johan Westerholm kallar sig själv för (S) utan parti och har gjort så i flera år. Han är som sagt en Socialdemokrat av den gamla skolan.

   Gilla

   • eva

    Förmodligen kan han såsom socialdemokrat också få tillgång till upplysningar om vad som är på gång samt också ha ett nätverk som annars vore stängt. Johan Westerholm är en pragmatiker i det hänseendet.

    Gilla

   • Nils Dacke

    Exakt, vi skall vara glada över att J.W fortfarande är socialdemokrat och kan bidra med den inside information och kontaktavägar han har. Frågan är väl hur länge det varar innan politrukerna slänger ut honom och hänvisar till den nya religionen ” värdegrunden”

    Gilla

 • Argus

  I ett land med fungerande rättsväsende skulle få eller ingen få amnesti på grund av det sista villkoret:

  • inte begått brott

  Att ljuga om sin identitet, ålder eller ursprung är straffbar handling. Alltså:

  RETURN TO SENDER!

  Gilla

  • odalkvinnan

   Ministerstyre på svenska och då kan migrationsverket läggas ner för deras utredningar och beslut enligt svensk lag har ingen bärighet. Man kan i stället bilda en politbyrå efter sovjetisk modell där trogna politruker anställs. Eller helt enkelt öppna gränserna och inte kolla identitet alls.

   Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: