Vänsterextrem bidragstagare lägger ned 15 tidningar


MEDIA. Den vänsterextrema konkursmakaren ETC tappar läsare och tvingas lägga ner 15 tidningar.  ETC Förlag har under lång tid ägnat sig åt att masstarta lokaltidningar för att maximera de bidragspengar man kan plocka ut ur presstödssystemet. Nu förefaller dock upplägget ha gått överstyr och man tvingas i ett slag lägga ned inte mindre än 15 tidningar.

Johan Ehrenberg, konkursmakare, VD och grundare av ETC Förlag, ETC Utveckling…

ETC:s upplägg har varit att starta så många lokaltidningar som möjligt och fylla dem med i stort sett samma innehåll men med en mindre variation i de lokala nyheterna. På så sätt har man med minsta möjliga redaktionella insats kunnat kvittera ut största möjliga presstöd. Det handlar på senare tid om i storleksordningen 40 miljoner kronor varje år och man har under ett antal år kvitterat ut mest presstöd av alla medier i Sverige med undantag för Svenska Dagbladet.

Nu förefaller dock bubblan ha spruckit och prenumeranterna svika. 15 av förlagets tidningar når inte upp till 1500 prenumeranter som är lägsta nivå för att erhålla presstöd.

Tidigare har ETC fått hjälp av fackförbundsjätten LO att lura presstödssystemet. LO har tecknat ett stort antal gratis ETC-prenumerationer som blåst upp tidningarnas upplagor till presstödsnivå. Det är oklart om en del av orsaken till de nu aviserade massnedläggningarna är att det samarbetet har stoppats.

De tidningar som läggs ned är Göteborgs Fria, Landets Fria, Sesam, Stockholms Fria, ETC Bergslagen, ETC Jönköping, ETC Malmö, ETC Norrköping, ETC Stockholm, ETC Sundsvall, ETC Umeå, ETC Uppsala, ETC Västerås, ETC Växjö och ETC Örebro. Sista numret av dessa tidningar ges ut i mellandagarna.

Varsel om nedläggning har i dagarna gått ut till anställda. Uppsägningarna blir dock inte så många som antalet nedlagda tidningar antyder. Detta eftersom stora delar av tidningarnas innehåll samproduceras.

ETC:s ansvarige utgivare Johan Ehrenberg meddelar att man i stället för de papperstidningar som nu läggs ned ska försöka producera digitala lokalutgåvor. Han flaggar också för att ETC ska börja producera någon form av lokalt TV-material.

ETC startade redan 1976 under namnet Partisano med starka kopplingar till de då många partifraktionerna på den yttersta revolutionära, våldsbejakande vänsterkanten. Några år senare bytte man namn till ETC som ett första steg i en ompaketering med syfte att skapa en medieprodukt som inte så starkt skulle signalera redaktionens vänsterradikalism. Man hoppades på så sätt kunna dra till sig fler läsare än de traditionella kommunistiska medierna med vänsterradikala namn och med knutna nävar, röda stjärnor och hammaren och skäran i logotyperna.

Samnytt

TIDIGARE 2017-05-12. Socialistisk bidragsentreprenör och konkursmakare får 1.088 kronor per vänsterextrem tidning

MEDIA. Staten betalar olika former av presstöd, särskilt till trycksaker i kategorin dagspress. Till dagspress räknas dagstidning och veckotidning. Därför är ETCs tidningar dagstidning eller veckotidning. Driftsstödet ger mest pengar. Distributionsstöd och utvecklingsstöd får man också, men ger mycket mindre pengar.

Om man har många tidningar kan man få presstöd många gånger. Därför har ETC många tidningar. Först och främst en rikstidning, Dagens ETC, och så sju lokaltidningar; i Stockholm, Bergslagen, Göteborg, Malmö, Sundsvall, Uppsala och Örebro.

2017 får ETC 35 miljoner kronor i statligt presstöd. Det betyder att varje prenumerant (32 100 st) kostar staten (skattebetalarna) 1088 kr. Som jämförelse kan nämnas vad följande tidningar kostar staten per prenumeration: Internationalen 1086 kr, Proletären 960 kr, Nya Tider 811 kr, NSD 765 kr och SvD 258 kr.

Socialisten Johan Ehrenberg pratar gärna om att företag inte behöver gå med vinst för att vara framgångsrika. Och det har han uppenbarligen rätt i, skattebetalarna står för propagandan.

Läs mer…

-Petterssons och många andra fria och alternativa medier får inte ett öre, och har inte sökt heller, men äran att besöka tingsrätten då och då för att vi försöker skriva sanningen. 

Tidigare artikel på bloggen

Vänster­tidningen ETC får i år närmare 40 miljoner kronor i bidrag. Det framgår av presstöds­nämndens preliminära siffror för 2017. Enligt nämnden får ETC 38 miljoner kronor i driftsstöd 2017. Därtill kommer ytterligare flera hundratusen kronor i andra former av bidrag som distributions­stöd och utvecklings­stöd.

För tre år sedan fick vänstertidningen titeln ”SM-guld i presstöd” i en krönika i Barometern. ”Genom att skapa editioner på olika håll i landet – Stockholm, Jönköping, Bergslagen, Örebro, Malmö och Göteborg – och kalla dem självständiga tidningar mottas 18 miljoner kronor i presstöd”, förklarade krönikören Martin Tunström då. Sedan dess har ETC mer än fördubblat den mängd bidrag man tillskansar sig genom att skapa bulvan­tidningar.

I augusti 2015 kritiserades ETC och dess VD Johan Ehrenberg av den borgerliga debattören Rebecca Weidmo Uvell. Detta efter att VD:n beskrivit sig själv som ”journalist och entreprenör” som ägnar sig åt ”socialistiskt företagande”.

”Nej, Johan Ehrenberg. Du är inte någon entreprenör. Du skapar nämligen ingenting, du skapar inget värde. Du konsumerar skattepengar. Det är något annat. Du är bidragsentreprenör”, skrev Weidmo Uvell då.

Johan Ehrenberg brukar hävda att man kan vara entreprenör och socialist samtidigt och det stämmer nog. Det har han de facto gjort sedan 80-talet faktiskt – kallat sig själv entreprenör.

Många vet att tidningen ETC är hans. Få vet nog exakt hur många bolag ETC består av.

Han har i dagsläget 18 olika aktiebolag (2015).

Han har drivit företag sedan 80-talet och gjort ett flertal uppmärksammade konkurser, där han bland annat lämnat notan till skattebetalarna i form av statlig lönegaranti i vissa av konkurserna och låtit frilansare ta smällen.

-Pettersson har noterat att det går bra att utnyttja systemet om man kallar sig socialist, ni kan tänka er vilket liv det skulle bli om Bert Karlsson drev skittidningar med hjälp av skattepengar och konkurser…


9 responses to “Vänsterextrem bidragstagare lägger ned 15 tidningar

 • pettersonaxeagentlemansgentleman

  Remarkabelt hur vi gång efter annan bevittnar hur svenska staten med en sådan oförtruten nit och iver inriktar sig på att sakta men säkert ta sig av daga. Allt som kan tänkas utöva en skadlig och moraliskt nedbrytande inverkan premieras och subventioneras, medan de som kämpar för spridningen av kalla fakta och icke censurerat och tillrättalagt nyhetsmaterial för det allmännas väl, demoniseras och bestraffas.

  En sådan systematisk självdestruktivitet måste vara helt unik i vår historia och kan endast härledas till den i samtliga avseenden förkastliga globaliseringsprocess som med all kraft drabbat Sverige och Europa, och där taffligt maskerat landsförräderi och subversiv verksamhet erhållit status av vägledande exempel och föredöme.
  Andreas.

  Gilla

 • jgarn

  Alla nyheter är inte dåliga, detta är en nyhet som värmer varje demokratiska hjärta.

  Gilla

 • Kenth Andersson

  Vem sörjer ?

  Liked by 1 person

 • Fredde

  Ehrenberg är en notorisk skojare med välsmort munläder, som skyddas av PK-vänstern.

  Han har plockat många sköna miljoner ur skattebetalarnas fickor.

  Nu försöker han försköna det hela med solenergi.

  Gilla

 • Tony

  Åt he—te med alla kommunistblaskor och dom som
  försöker att pracka detta värdelösa skit på folk.
  När ska det gå upp för rödingarna att kommunism
  aldrig fungerat någonstans, och aldrig kommer att
  fungera var man än försöker.

  Gilla

 • Adolf Nilsson

  Jävla myglare som alla andra vänsterfaschister.Dit våra surtfövärvade skattepengar går.Pengarna kunde gå till folk som har större nytta av.Skäms Johan erenderg. MVH Adolf

  Gilla

 • Bajen666

  Underbara nyheter….egentligen så borde man sluta läsa altmedia nu så att man för en gång skull kan somna med ett leende.

  Gilla

 • Mm

  Sambandet mellan dessa bidrags slödder och låga löner för bl.a sjuksköterskor, brandmän, poliser är stort. Dra in alla bidrag, betala anständiga löner till de som vårdar, skyddar den svenska befolkningen. Parasiterna kan börja göra rätt för sig eller svälta. Avdankade politiker som lever gott på andras arbete år ut och år in.

  Gilla

  • Tanten

   Och höj pensionen för våra fattigpensionärer som inte har råd att köpa sig en tidning då och då!

   Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: