Ultraortodoxa judar gripna i Israel efter protester


ISRAEL. Israelisk polis har gripit 35 ultraortodoxa judiska personer som deltagit i våg av protester mot försök att tvinga gruppen att göra militärtjänstgöring. En ultraortodox israelisk minister avgår samtidigt på grund av att underhållsarbete på landets järnvägar under lördagarnas sabbat.

Enligt polisen har några av de gripna försökt hindra trafiken i Jerusalem, medan andra har ”använt våld mot säkerhetsstyrkorna”.

Israeliska män som fyllt 18 år måste göra två år och åtta månaders militärtjänst medan kvinnor gör två år. Ortodoxa män som studerar skrifterna är undantagna, men måste rapportera det till militären för att få undantaget godkänt.

Undantaget har länge varit en källa till konflikt. I september kom beslut i landets högsta domstol som slår mot det, men domen vilar i ett år i väntan på ett lagförslag från regeringen.
Ortodoxa partier har haft starkt inflytande i israelisk politik.

Nu avgår sjukvårdsminister Yaakov Litzman från det ultraortodoxa Förenade Torapartiet och motiverar det med att underhållsarbete utförts på landets järnvägar under lördagar. Då är arbete förbjudet enligt strikt judisk lag.

– Jag kan inte bibehålla ministeransvaret, säger Litzman och hänvisar till judiska ”heliga värden”. Partiet klargör dock att de stannar i regeringen tills vidare.

News24…

-Pettersson konstaterar att troende judar är lika tokiga som andra troende…


2 responses to “Ultraortodoxa judar gripna i Israel efter protester

 • Svenne Dufva

  Låt de Abrahamitiska religionerna ”samsas” på arabiaka halvön, där de hör hemma.. I Europa har vi gamls och goda polyteistiska religionor. Det tog oss nästan 1000 år att bli av med det kristna förtrycket, om vi får hit islamismen så blir vi kanske aldrig av med eländet.
  Hel Frej och Freja.

  Gilla

 • Mm

  Ja eller feminister som skall stå och vifta med en vit flagga när fienden kommer. Det hot som Israel har från världen behövs varje individ om de vill bo där de bor. Någon annan skall skydda dem med sina liv.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: