Överfulla skolor


På fyra år har antalet elever i Malmös kommunala skolor ökat med cirka 30 procent.

30 procent, 6 800 elever eller cirka 270 klasser. Så ser ökningen ut och redan nu planeras för 14 nya skolor, samt en tillbyggnad av befintliga, för att klara trycket.

Inte ens på 1800-talet när Malmö växte upp som en industristad och befolkningen ökade med 55 000 invånare åren 1800 till 1898, har man sett en liknande tillväxt. Skillnaden då mot nu, är att under den epoken fick de allra flesta jobb, kunde försörja sig själva och betala skatt till det gemensamma. Idag vet vi att situationen är en helt annan och att Malmö sedan länge skulle gått i konkurs utan det kommunala utjämningsstödet.

Nu har inte Malmö växt färdigt och fram till 2027 räknar man med att antalet elever vuxit med ytterligare 9 000, cirka 360 nya klasser. Innan vi skriver 2027 i almanackan har Sverige säkerligen genomgått en ny lågkonjunktur där 10 000-tals jobb försvunnit, samtidigt som 100 000-tals nya individer från Afrika, Mellanöstern och vissa delar av Asien anlänt med sina familjer.

Malmö är en av de kommuner dit de flesta väljer att ta sig.

De områden varifrån den övervägande delen av de nya migranterna kommer är Somalia, Afghanistan, Eritrea och Syrien. Givetvis vänder många ur dessa grupper blicken mot Malmö där man redan har vänner, släktingar och en stor andel landsmän och landsmaninnor. Ta då del av den här statistiken och bli än mer skrämd än du är idag.

 • Antal barn/kvinna: Somalia (6,1), Afghanistan (4,0), Eritrea (4,3), Syrien (2,7) och Sverige (1,9)

Till detta vet vi att utbildningsnivån i Syrien ligger på 6,6 och att den i Somalia, Afghanistan och Eritrea ligger på cirka 3. Jag tror inte Malmös lokalpolitiker jublar direkt.

Den största utmaningen enligt Malmös grundskoledirektör är rekryteringen av duktiga medarbetare. Hittills har man klarat uppgiften genom att använda sig av lärarstuderande och pensionerade lärare. En annan utmaning är finansieringen, men den har man föga bekymrat sig för tidigare. Andra och mer välskötta kommuner bistår med 4,8 miljarder varje år. Samtidigt hotar en skattechock med absurda 6 kronor och 41 öre alternativt neddragningar i välfärden med hundratals miljoner årligen. Fast detta lär väl knappast bekymra de som inte betalar skatt och tilldelas gratis vård.

Vi på Petterssons undrar hur många Malmöbor som känner till detta och hur många som kommer att lämna den sjunkande skutan innan den ligger med kölen på botten?

Skånska Dagbladet

 


4 responses to “Överfulla skolor

 • Elsa

  Men borde inte sjukvården byggas ut samtidigt.
  Antalet vårdplatser har minskat med 10 000 under de senaste 20 åren. Detta trots att sjuksköterskor, barnmorskor och läkare har larmat om att patientsäkerheten hotas.
  En patient i månaden avled förra året på grund av brist på vårdplatser och hög arbetsbelastning.

  Gilla

 • Pettersson

  Det är inte brist på skolor och lärare. Det är för många elever.

  Detsamma gäller polisen som är dimensionerad för svenska kriminella inte för Mellanösterns.

  Osv. med sjukvård, bostäder, socialbyråer…

  Gilla

 • Peter Skoglund

  Segregationen ökar i 209 kommuner.

  Det är tydligt att segregationen inte längre är en storstadsföreteelse. I Dagens Samhälles granskning av hur segregationen ser ut i landets kommuner har hela 70 kommuner ett index över 30.

  Det betyder att 30 procent av kommunens befolkning skulle behöva flytta inom kommunen för att jämna ut fördelningen mellan de med utländsk respektive svensk bakgrund. 

  Totalt sett har segregationen ökat i 209 kommuner de senaste tio åren.

  Intressanta tabeller finns att öppna och studera i reportaget.

  https://www.dagenssamhalle.se/nyhet/segregationen-oekar-i-209-kommuner-24868

  Gilla

 • age

  Dessa avelskor ingår i strategin att befolka och ta över vårt fosterland av islam!

  Hur kan så många, 87% av vår röstberättigade befolkning, blunda för att vårt fosterland är på väg att försvinna från oss?

  Känner du dig trygg?

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: