Afghanen blåljög, har fått flera avslag men är ändå kvar i landet


INVANDRING. Medelklassparet Anna och Göran bestämde sig för att göra en insats hösten 2015. Mohammed blev en del av deras familj. När sanningen kom fram – den afghanske pojkens historia hängde inte ihop – ledde det till starka känslor.

Anna och Göran kände sig svikna, Mohammed kände skam och valde att flytta. – Sen berättade jag för Migrationsverket. Men det var för sent. De undersökte aldrig mina riktiga skyddsskäl.

Mohammed är en av drygt 23 000 ensamkommande afghaner som kom till Sverige 2015. Han sökte asyl i augusti efter en lång flykt från papperslöshet i Iran.
Innan dess hade han fått råd från släkt, vänner och smugglare.

Mohammed ljög efter råd från andra säger han, han påstod att han kom från Afghanistan och att hans föräldrar hade mördats.

Muhammed uppger att han är 15 år gammal – det är enda sätter att få stanna i Sverige, enligt vännerna. Han berättade inte att han rivet sina papper. Han ljög om åldern också.

Anna och Göran tog emot Mohammed men historien gick inte ihop.

Anna och Göran: ”Mohammed berättade hur han kom från en liten by i Afghanistan där de hade en åsna och två får. Men det var kanske två åsnor och ett får. Historien gick inte ihop och allt det vi hade fått veta innan han flyttade hem till oss, det stämde inte. Ganska tidigt började vi fundera på saker vi ville ha svar på, som varför han hade tre olika Facebook-konton.”

I november 2016 kommer Migrationsverkets beslut. Avslag.
Där står Mohammeds berättelse om sin bakgrund i den afghanska bergsbyn och hans föräldrars död. Men också att uppgifterna om livet i byn är motstridiga och detaljfattiga.

Migrationsverket bedömer att berättelsen i sin helhet brister i tillförlitlighet.
Anna och Göran: ”Vi satt och tittade på Lejonkungen tillsammans i soffan en kväll och Mohammed bröt ihop. Det påminde honom om när talibanerna dödade hans pappa. Men vi hittade hans pappa på Facebook och han var inte död. Vi förstår Mohammed, men ändå är känslan att vi investerade så mycket och blev lurade.”

Mohammed: ”De hittade min pappa på Facebook. Han är hantverkare i Iran. De hittade min biologiska mamma också. Hon bor i Sverige, men hon vill inte veta av mig och vi har inte träffats sen jag var jätteliten. Min faster bor också i Sverige. Hon var en av dem som sa hur jag ska göra, vad man ska säga och att man måste berätta en väldigt farlig historia. Nu är hon så rädd. Mest för sanningen och vad min sanning gör med henne.”

-Pettersson hittade denna historia som jag förkortat kraftigt i Expressen, namnen är påhittade.

Det intressanta med det är inte att ”Mohammed” ljugit som fan, jag tror att majoriteten av afghanerna har färgat sin historier, tappat sina papper men inte sina mobiler och de falska hotbreven från talibanerna.

Det intressanta är att Expressen hittat en av de många tusen ljugande unga männen och varför ”Mohammed” fortfarande är kvar i landet trots att han blåljugit och fått flera avslag. Han har ansökt om att få studera på skattebetalarnas bekostnad och väntar på ett besked som borde ta fem sekunder att ge…

Antalet ensamkommande barn som söker asyl har minskat kraftigt sedan rekordåret 2015 då 35 369 sökte asyl i Sverige. 2016 var siffran 2 199 och hittills i år är den 593, enligt Migrationsverket.


11 responses to “Afghanen blåljög, har fått flera avslag men är ändå kvar i landet

 • Hönsmamman

  Vilken myndighet är det som begår fel när de inte ställer dem inför rätta för bedrägeri?

  Och då skulle avtal skrivas med deras hemländer om att straffarbete skall utföras där tills hela skulden är betald. Det skulle göra det något mindre attraktivt att posera idioter i andra länder än där de kommer ifrån.

  Kan vem som helst anmäla dem eller måste det ske via en myndighet?

  Gilla

  • Tomas

   Hej Hönsmamman!

   Bra att du börjar ställa dig frågor. Söker du sedan svaren blir du mer medveten och kunnig.

   Flera myndigheter begår brott. Så är det ty Sverige är ingen rättsstat.
   Läs Brottsbalken Kap 23 och förstå att envar kan och är skyldig att anmäla brott som man känner till. Betänk också att till exempel domstol på ämbetets vägnar har möjlighet att på eget initiativ handlägga brottslighet. Men det gör det ju inte.

   Med vänlig hälsning / T

   Gilla

 • compulsoryunion

  Iranska släktingarna i Sverige som har coachat ”afghanen” hur man ljuger här måste få ”sina” svenska pass och s-medborgarskap förverkade och dömas till böter (22 miljader per år betalar vi bara till den organiserade ”ensamkommande”brottsligheten) och utvisning på livstid för anstiftan och medhjälp till asylbedrägeri.

  Gilla

 • compulsoryunion

  Farlig psykopat som ljuger bör häktas nu, och utvisningen ska verkställas omedelbart, innan 15 000 Rakmat Akilov mördar svenska barn igen

  Gilla

 • Tony

  Istället för att berätta historier så kunde han visa papper
  på vem han är i stället.

  Gilla

 • NyhetsSajten2

  De här ekonomiska migranterna får instruktioner om vad de ska säga/agera när de söker sig till EU för att lura myndigheter. På ön Lesbos i Grekland har man hittat broshyrer-handbooks om hur migranter(felaktigt benämnda flyktingar) ska säga och de får addr-telefonnr mm som de ska kontakta-de här trycks upp av NGO(non government organisations) som ger dessa denna info 🙂

  Gilla

 • Sara från Skåne

  Att ljuga…. jag hatar lögnare.

  En lögnare är DÖD för mig.
  ————————————

  När jag växte upp var min mamma hård de få gånger jag ljög, som när jag försökte förklara varför hästen i keramik hade trillat ned från fönsterbänken…. Hon talade inte med mig, ignorerade mig totalt i två dagar. Det var jobbigt. När jag väl erkände att det var min klumpiga lek som fått lerskulpturen att tippa över varvid den stegrande hästen förlorade sina två framben, så fick jag en kram och en veckopengs bot.

  Den som ljuger har förlorat sin rätt i samhället.

  Ut med alla ljugare, dra in alla bidrag och svara inte när de försöker säga något.

  Gilla

 • angelicaplacet

  Frågan är hur dom kunde uppfatta att det var en insats dom gjorde när dom fick så otroligt mycket pengar.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: