Mer än 480 webbföretag registrerar ”varje tangenttryckning”


DATASÄKERHET. Mer än 480 webbföretag registrerar ”varje tangenttryckning”. Hundratals webbföretag spårar varje enskild knapptryckning som gjorts av besökare, enligt en studie från Princeton University. 

Tekniken – känd som session replay – används av företag för att få en förståelse för hur kunder använder webbplatser. Mer än 480 webbplatser använde tekniken, enligt studien.

Experter ifrågasätter lagenligheten i att använda sådan programvara utan användarens samtycke.

”Dessa skript registrerar tangenttryckningar, musrörelser och rullningsbeteende, tillsammans med hela innehållet på sidorna du besöker, och skickar dem till tredje parters servrar”sa forskarna i en blogg.

”Insamling av sidinnehåll av skript från tredje part kan leda till känslig information som medicinska förhållanden, kreditkortsuppgifter och annan personlig information som visas på en sida för att läcka till den tredje parten som en del av inspelningen. Detta kan utsätta användare för identitetsstöld , online bedrägerier och annat oönskade beteende”.

Forskarna tittade på sju företag som erbjuder sessionreplayprogramvara – FullStory, SessionCam, Clicktale, Smartlook, UserReplay, Hotjar och Yandex.

De fann att 482 av världens främsta 50 000 webbplatser använde skript som tillhandahålls av ett av dessa företag.

Firmor som använder programvaran omfattade Storbritanniens nyhetswebbplats Telegraph, Samsung, Reuters, USA: s detaljhandelsjätte Home Depot och CBS News.

Paul Edon, chef för säkerhetsföretaget Tripwire sa: ”Det första man kan undra med detta är om det är lagenligheten att registrera folks tangenttryckningar utan att först informera dem om det”.

”Om dessa webbplatser inte varnar användaren för att de spelar in tangenttryckningar, skulle jag klassificera detta under” skändlig aktivitet ”eftersom det är mindre lämpligt och oärligt att informationen samlas in utan användarens kunskaper.”

BBC

-Pettersson skulle vilja klassificera detta ofog som spioneri, undrar om Aftonbladet och Expressen är inblandade…


4 responses to “Mer än 480 webbföretag registrerar ”varje tangenttryckning”

 • Gissar

  Använd Mozilla Firefox med NoScript + uBlock Origin + Cookie Monster
  Avinstallera Java, och Flashplayer
  (måste du använda flash sätt den att manuellt aktiveras per site)
  Det är en bra start

  Men kom ihåg att tredje parts länkningar till Twitter, Facebook mm här tillhör bevakningen. Mao vi hjälper dom att hålla koll på oss.

  Här kan du se hur mycket information du levererar till den sidan du besöker. https://amiunique.org/

  Ps.
  Känns ändå lite som en propaganda artikel från freedom-to-tinker

  Gilla

 • dave

  Stäng av javascript och kakor. Tillåt det enbart på betrodda sidor.

  Gilla

 • prop3ll

  Dere svensker har Trafikstyrelsen friskt i minne. Vi i Norge har indiske IT-folk som har alt av medisinsk info om alle nordmenn til salgs for et par rupies.

  Gilla

 • prop3ll

  Alt av teknologi blir overvåket og misbrukt. Aldri si noe du ikke vil andre skal høre pr. bokstaver på nett eller telefon.
  Storebror hører alltid på.
  Under 4 ögon får ikke storebror vite.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: