Trots statligt bidrag – få kommuner låter äldre ensamkommande bo kvar


INVANDRING. Regeringen skjuter nu till extra pengar så att de kommuner som önskar kan låta ensamkommande ungdomar bo kvar, även efter att de blivit 18 år. Men enligt P4 Sörmlands genomgång är det få kommuner som väljer att helt öppna upp den möjligheten.

Av Sörmlands nio kommuner är det bara Vingåker som tagit beslut om att låta de ensamkommande som vill få stanna kvar.

– Att ungdomarna som kommit till oss och varit här i flera år plötsligt ska kunna rivas upp och slängas ut till migrationsverkets boenden, det kan inte jag se som en human handling, menar Robert Skoglund (S) som är ordförande i socialnämnden i Vingåker.

Göran Gredfors (M) ordförande i socialnämnden i Eskilstuna resonerar dock lite annorlunda. I Eskilstuna gör de en individuell prövning, de ensamkommande ska inte särbehandlas utan ställas mot alla andra behov i samhället. Extrapengarna från staten räcker inte på långa vägar och man kan inte bara se humant på ärenden, pengar är alltid inblandade och socialnämnden i Eskilstuna går 60 miljoner back. De med störst behov får hjälp, man kan inte bara se det hur ett humanistiskt perspektiv, det är alltid pengar inblandat och det är ingen skillnad på ensamkommande och andra. 

Om ni bara visste, vilket ni nog vet, hur många människor som behöver hjälp i det här samhället, så mycket pengar finns inte på jorden, säger Göran Gredfors.

Sveriges Radio, c:a 1:43 in i programmet…

-Pettersson tycker Gredfors låter som en klok karl, de med störst behov ska ha hjälp och tid räknas inte de ensamkommande unga männen…


5 responses to “Trots statligt bidrag – få kommuner låter äldre ensamkommande bo kvar

 • Jhonsson

  Det har daltats nog med de ”ensamkommande”. De påstås ju vara svenska folkets pensionräddare, så då är det väl dags att de får visa att de åtminstone kan försörja sig själva.
  Än en gång, sluta dalta!

  Gilla

 • UNterror

  …återigen afghaner har inga asylskäl alls då deras land tom av resebyråerna anses som säkert att resa till. Ingen afghan har blivit mördad när de återvänt-inte en enda (se SVT dok). Dessa män har inget i Europa att göra. Samma sak gäller de från Somalia och Irak,båda länderna har inga krig därför bör dessa återvända.

  Gilla

 • Mr Jordan

  Allas lika värde, Morgan, serverad på ett silverfat. Servetten ska f.ö. ligga i knäet och inte framför ögonen. Är kommunerna rasister, eller hur ser du på saken? Det finns många som har större behov av hjälp, folk som gjort rätt för sig och tjänat in den välfärd du så gärna skryter om men som är ett luftslott när det väl gäller. Vad har du själv bidragit med i den här situationen, förutom att hytta med näven och spotta floskler? Avgå!

  Gilla

 • Mm

  Ekerö kommun anser att bidraget från staten täcker 8%. Resten blir kommunens problem, och vi som måste slita mer för att kommunens åtaganden måste skötas. Alla kommuninvånare skall visst behandlas lika. Dessa minderåriga afghaner har fått de få lägenheter som kommunen kunnat få fram, de etniska svenskarna har fått klara sina behov utan kommunens daltande. Lokaltidningen har dragit en snyfthistoria med det stackars afghanbarnet som har fått sin ålder uppgraderat med ett år. Ett års kostnad som kan vara flera års kostnad beroende på att de ljuger oss fulla med döda föräldrar som återuppstår lite lämpligt och skall hämtas på Arlanda när flyget från Kabul landar. Mamma och 4 syskon, hoppsan. 5 personer till att försörja. Svenska politiker är så otroligt blåsta och gör inte sitt jobb.. Så pensions skatten skall räcka till att föda ytterligare 5st utöver den ”lilla parveln” som det är så synd om och så gärna vill stanna i Ekerö kommun för ”naturen är så fin och människorna är så snälla”

  Gilla

 • Realist

  Jo dessa kommuner har kanske inte ”ekonomiska marginaler” att vänta på den statliga ersättningen !!!

  Borde vara den kommunala rättigheten att ta ansvar för sin ”ekonomi” !

  Rättigheter är något som är svårt att hålla ”reda på” !

  Se denna länk
  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/fel-att-porta-sd-fran-folkets-hus

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: