Vad har förändrats i Afghanistan? Från 35.000 till 1100…


INVANDRING. Färre ensamkommande, mindre statliga resurser och åldersuppskrivningar. Verksamheten vid svenska HVB-hem minskar drastiskt – och hundratals anställda varslas runt om i landet.

För två år sedan, när hundratusentals flyktingar och migranter sökte sig till Sverige, byggde kommunerna upp stora organisationer för att ta emot dem med kort varsel.

Nu varslas hundratals anställda vid kommunala HVB-hem med nästan lika kort varsel. Hemmen stängs ner eller ombildas till mindre resurskrävande stödboenden.

– Det har varit en otrolig omställning, med en väldig hastighet. Och jag kan säga att det har varit oförutsägbart och svårt att planera för, säger Magnus Wallinder, socialchef i Ljungby kommun som härom veckan varslade 42 av 60 anställda.

 • Under 2015 sökte 35 369 ensamkommande asyl i Sverige.
 • 2017 är det 1 103 fram till sista oktober.

Sveriges Radio

-Pettersson säger att det är bättre men inte bra, asylinvandring och anhöriginvandring är fortfarande alldeles för stor. Den måste ned till nästan noll och många av dem som är är måste återvända hem.

Utan asylinvandringen skulle problemen vara betydligt mindre i vårt land. Brist på folk i vissa yrkesgrupper kunde ersättas med dem som nu arbetar i asylindustrin, bostadsbristen skulle förbättras, brottsligheten minska osv.

Men jag undrar varför kommunerna varslar folk, behövs dom inte i vården eller skolorna?

Intressant kronologisk studie gjord av PK-medierna

 • 2015 Ensamkommande barn
 • 2016 Ensamkommande
 • 2017 Ensamkommande unga
 • 2018 Ensamkommande ljugande unga män?

16 responses to “Vad har förändrats i Afghanistan? Från 35.000 till 1100…

 • Jhonsson

  2017 ”ensamkommande” till och med oktober. Det är 2017 för många.

  Gilla

  • UNterror

   <Du menar kanske 1103 som hittils sökt i år ? 🙂
   (2017 är det 1 103 fram till sista oktober.)

   …jo ingen av dem har något skyddsbehov i Europa och skall naturligtvis inte få uppehålla sig i Europa och Sverige.

   Pakistan vet om att de är falska flyktingar och har skicka tillbaks hundratusentals afghaner hem igen

   Gilla

 • angelicaplacet

  Varför behöver kommunerna varsla?

  Får kommunerna inte skattepengar till löner om personerna inte arbetar med någonting annat än migrant invandring?

  Gilla

 • Kurt

  min kinesisk styvdotter ha nu börjat sin Introduktion i Svenska på gripen i Nyköping. Allt man se är icke européer som undervisa i Svensk kultur med enstaka undantag, hon fick göra en mattetest för att visa sina kunskaper, mattetesten motsvara nationellt prov för nian. Hon undrade varför hon skulle testas i ”förskola matte” Afghanen som är mattelärare blev helt till sig för att hon svarade rätt på alla uppgifterna. Hennes tilltänkta mentor är också afghan, endast klassföreståndare är en Sv. lärarinna, Rektorn och skolsköterska är Svensk. De ensamkommande ”barnen” jag möte påminde mig på min rekryt tid i försvaret där vi alla var över 18. Språket som pratades mellan ”Barnen” och lärare va i alla fall inte Svenska och inte skånska heller det lät mera som långtbortiskanska. Så mycke för introduktionen i Svenska kulturen.
  I helgen fick flickan i alla fall lära sig att skjuta med Kpist och korthålls gevär i skytte gillet i ungdoms skytte tillsammans med Svenska tjejer. Tacka vet jag Svensk föreningsliv.

  Gilla

  • Lasse

   Ja det är helt galet Kurt.
   Bättre hon lär sig skjuta än att dom försöka tuta i henne nians matematik då får hon i alla fall lära sig nåt nyttigt.

   Gilla

  • Göran

   Det är en uppenbar skillnad mellan IQ84 och IQ104.

   Gilla

  • Lena

   Intressant Kurt :
   Håll oss gärna underättade i vad som händer i Svea Rike !
   Skolans område intresserar många tror jag, mig i alla fall.
   Har flickans mamma också undervisning och vad händer där ?

   Gilla

   • Kurt

    Flickans mamma skall börja på SFI i Oxelösund, jag ska följa detta och uppdatera läget. Flickan tyckte att nians matte va något för förskola barnen. Allt hon vill är att tenta av 3 årig,
    svenska, matte och engelska. För att börja så snart som möjlig på Högskola eller universitet.

    Gilla

 • Jag

  De ”barn” som kommer hit m sina moderna mobiler, kläder, hår mm mm samtidigt som de ”tappat bort”/”slängt” sina identitetshandlingar, deras ”organisation” som strejkar (fast de aldrig arbetat eller kommer att arbeta) har kanske kommit till sans?!?! Varför skall vi Svenskar arbeta till hög ålder på deras ”bidrags”bekostnad???
  Skicka hem samtliga. Börja med Fatema eller vad han/hon heter??

  Gilla

 • ruben

  Kanske UD och SIDA kontoren gjort tillägg i sina annonseringar om gratisförmåner och generösa bidrag med att de riskerar utvisas om de avslöjas med att ljuga?

  Gilla

  • ruben

   Jag skickade in liknande kommentarer flera ggr, för jag trodde de föregående försvann eftersom de inte dök upp direkt. Det blev tyvärr onödigt tjatigt.

   Gilla

 • UNterror

  Troligen så har ryktet gått i Afghanistan att Sverige inte är speciellt bra längre att söka sig till då man får vänta och vänta på beslut om man får stanna eller ej vilket är positivt för Sverige.
  Enligt UHNCR så är minst 20/22 regioner säkra i landet och EU (även Sverige) har gjort en deal med landet om återvändande för denna grupp män.Finland skicka redan tillbaks afghaner-irakier och somalier då inga krig förekommer där.

  Gilla

 • ruben

  En märklig men efterlängtad förändring. Har Sida och UD:s utrikeskontor slutat annonsera om alla bidrag och gratisförmåner för asyl-sökare? Eller lagt till i informationen att de riskerar avvisning om de avslöjas med att ljuga?

  Gilla

 • ruben

  Har lokala utrikeskontoren för UD och SIDA ändrat annonseringarna i det omåttligt generösa löftet, som kunde likna: ”du är välkommen att söka asyl i Sverige och få allt gratis, snabbare till bidrag om du säger att du är under 18” Kanske de nu gjort tillägget ”du riskerar bli avvisad om du avslöjas med att ljuga”? Något åt det hållet kanske om det inte räcker med ”pengar och HR slut i Sverige, därför inga bidrag till asyl-sökare”.

  Gilla

 • Mr Jordan

  Färre afghaner till Sverige, då går vi alltså från inspirerande utmaningar till otroliga omställningar och svårigheter. Den dopade ekonomin för kommunerna är över, nu väntar arbetslöshet och höjd skatt. Sverige är sjukt.

  Gilla

  • Luntan

   Dessutom kan kanske skillnaderna i ”Garanti”pension mellan dem som inte bara bott utan också arbetat i 40 år i Sverige utjämnas?

   Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: