Trivialisera


Lokaltidningen fortsätter att trivialisera situationen i Brandkärr.

I förrgår beskrev vi hur tidningen skickat ut två ungdomar för att beskriva situationen i Brandkärr med positiva ordalag. Idag fortsätter man förminska de verkliga problemen.

Idag skyller tidningen på den trångboddhet som finns och att den skulle vara en slags ursäkt för de upplopp, de bråk och det stök som kännetecknat bostadsområdet i decennier. ”När det är trångt hemma hänger ungdomarna ute”, lyder rubriken som möter läsarna.

Reportern berättar om en mamma med sex barn som bor i en 2:a tillsammans med den person som står på kontraktet. Här visar man upp en sanning, utan att man förmodligen vet om det. Den svenska bostadsmarknaden är inte anpassad till så stora familjer som verkar vara legio i vissa kulturer. Familjer som i det här fallet, eller som i exemplen med 10-14 personer, får givetvis ingen bra levnadsmiljö i så små lägenheter som två- och trerummare, men vad är alternativet? Ja, vi har tagit del av Nacka kommuns lösning där man placerade en familj bestående av 20 personer i tre lägenheter som skattebetalarna finansierar. Är detta lösningen för alla kommuner? Hur många lägenheter krävs då för familjer på 6-12 personer och vilka ska betala dessa?

Jag törs lova att kvinnan i lokaltidningens artikel varken har eller kommer att jobba och försörja sig själv i det här landet. Ska man då ges möjligheten att få bo i bostäder som är mer anpassade för stora familjer och låta kommunerna/skattebetalarna stå för kostnaden i all framtid?

Löser det problemen? Löser det samsynen mellan ”de” och ”oss”?

Lokaltidningens reporter ställer inte de relevanta frågorna, utan försöker bara förmedla en ursäkt till läsarna. Vi har hört det förut och trots denna sanning med trångboddhet har inget blivit bättre, tvärtom. De kommuner som köpt bostadsrätter och villor till nyanlända med förhoppningen att de ska stiga i värde så att man kan göra vinst på dem, sätter nog kaffet i fel strupe när rapporter om fallande priser nu duggar tätt.

Länken till artikeln är bakom en betalvägg, men en vänligt sinnad har förmedlat den i pdf-format. Läs den här och notera särskilt dessa rader.

”Det är inte så svårt att föreställa sig hur trångt det skulle kännas att som tonåring dela rum med syskon och föräldrar utan att kunna gå undan”

Jag känner inte till bakgrunden och uppväxtförhållandena hos lokaltidningens reporter, men jag kan berätta om min egen, mina syskons och många av våra vänners. Själva var vi tre syskon, två bröder och en syster, som delade rum tills det att vi kunde flytta hemifrån i 20-årsåldern. Ingen av oss behövde dela rum med våra föräldrar, men samma tur hade inte alla våra kompisar. Vi växte upp fem personer i en trerummare, några av våra vänner växte upp i familjer med både sex och sju personer, även de i trerummare. Samma förutsättningar hade många som bodde i samma område. Ingen höll på med jävelskap och ingen har sedan dess fallit in i brottslighet.

Att trångboddhet skulle vara en utlösande faktor, är självklart bara ett svepskäl för att förminska de verkliga problemen. Med en bostadsmarknad i kris och en kommande lågkonjunktur, så är framtiden förmodligen så dyster att många kommunpolitiker sover dåligt om nätterna.

Som en f.d. kriminell sade i ett av Agendas program.

”De som är kriminella vill vara kriminella”

Där borde lokaltidningen och andra hitta lösningen på situationen i Brandkärr och andra mångkulturella områden. Inte genom att trivialisera och förneka.


10 responses to “Trivialisera

 • Jhonsson

  Men Annie Lööf har ju sagt, att det är förbjudet att vara kriminell i Sverige.

  Gilla

 • assad

  Brand-kärr är väl ett högst passande namn på ett dylikt område.

  Gilla

 • Kurt

  så gjorde vi i 50 talets Tyskland, inte gick vi ut och förde rabalder, brorsan och jag fick dela sängen, vi hade kök och två rum och skithuset på gården.
  eller i många hus hade varje våning ett dass som fyra eller tre lägenheter fick dela på. Ja vi va ute nästan hela dagen med kompisar och hade kul.
  Men inte höll vi på med denna skiten som våra nya svenskar ha tagit med sig till Svea riket.
  Är så jävla trött på detta jamsande med dessa Sandnegrar!

  Gilla

 • Billy Boy

  Nu är det väl ändå hög tid att de importerade flitiga ”pensionsräddarna” använder högvinsterna, som de enligt regeringen och PK-media skapar.

  Miljarderna kan ju exempelvis användas för att skaffa sig nybyggda rymliga och fräscha lägenheter, som tycks finnas tillgängliga för omedelbar inflyttning.

  Delcitat

  Svårare hyra ut nyproducerade bostäder

  På flera orter i Sverige börjar det bli svårare att hyra ut nyproducerade bostäder, visar en undersökning som SVT Nyheter har gjort.

  Slut delcitat

  Läs gärna vidare på länken nedan

  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/bostader-1

  Gilla

 • Jhonsson

  Ja, då är det väl som Stefan Löfven säger, svenskarna blir bara tryggare och tryggare.
  I Stefans värld blir till och med invandringen ”lönsam lite längre fram”.

  Gilla

 • Kenth Andersson

  Aj,aj denna eviga svenska fiende, sanningen !
  Tungt.

  Gilla

 • Billy Boy

  Delcitat

  Varför är Tino Sanandaji så ilsken?

  Han själv hävdar envetet att hans beräkningar bara bygger på Statistiska centralbyråns (SCB) hårda data medan medierna släpper fram ”charlataner” som i brist på fakta skapar vad han kallar ”ett alternativt universum”.

  Journalistkåren har, enligt Tino Sanandaji, ­enats om att bekämpa rasism genom att hävda att flyktinginvandringen blir lönsam på lång sikt. Problemet, anser han, är att ingen vet när den långa sikten kommer.

  Slut delcitat

  (Publicerad: 17 december 2015 Uppdaterad: 28 februari 2017 av Lars Åberg journalist och författare)

  Källa:

  https://www.dagenssamhalle.se/nyhet/masspsykosen-aer-snart-slut-sedan-far-vi-oeppen-debatt-21151

  Gilla

 • uppstigersolen

  Det du skriver är så självklart att de flesta normala svenskar förstår det. Politiker inom sjuklövern är dock inte som normala svenskar. Något saknas i den del av kroppen där hjärnan normalt sitter.

  Gilla

  • Kenth Andersson

   7 klöverns politiker är inte normala !
   Vad ska man tänka om klöverns väljare som finns där ute, de är ganska många ?

   Gilla

 • ulsansblogg

  Reblogga detta på ulsansblogg och kommenterade:
  Vi har tidigare byggt bort trångboddheten. Att politikerna inte har tagit hänsyn till att den svenska bostadsmarknaden inte är anpassad för en extremimmigration belyser deras oförmåga vad det gäller planering.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: