Svenskarna och otryggheten


BROTTSLIGHET. Varannan svensk kan tänka sig att flytta om de känner sig otrygga i sitt område. Det visar ”Svenskarna och trygghet 2017”, en rapport framtagen av Verisure i samarbete med Kantar Sifo. Rapporten visar även att en tredjedel av de som utsatts för inbrott och känner sig otrygga aldrig återfår känslan av trygghet – och att unga kvinnor är otryggast i Sverige.

I fredags lanserades rapporten ”Svenskarna och trygghet 2017”, framtagen av Verisure i samarbete med Kantar Sifo, med syftet att utreda hur trygga svenskarna känner sig idag. Totalt har 4 200 svenskar i samtliga län svarat på frågor som rör trygghet i sitt hem och närområde. Rapporten visar att drygt varannan svensk inte tycker att det görs tillräckligt för att upprätthålla tryggheten i deras område, och lika många uppger att de skulle kunna tänka sig att flytta om de känner sig otrygga.

– Att känna sig trygg kan tyckas vara en grundläggande mänsklig rättighet, men trots det är det var tredje svensk som upplever en känsla av otrygghet i sitt hem och närområde. Vi ser att vid ökad otrygghet i sitt närområde ökar intresset för att skydda sig, sin familj och sitt hem. Vi kan inte acceptera att var tredje svensk inte känner sig helt trygg i dagens samhälle. Därför är det viktigt att lyfta denna samhällsfråga och diskutera hur samhället, myndigheter och företag tillsammans kan bidra till att öka tryggheten, säger Fredrik Ringborg, trygghetsexpert på Verisure.

En tredjedel återfår aldrig känslan av trygghet efter inbrott

Drygt var tredje svensk oroar sig för att bli utsatt för inbrott och mest oroliga är kvinnorna. Hos de som blivit utsatta skapar inbrottet en stor psykisk påfrestning. Uppemot varannan svensk (42%) känner sig otrygg efter att de blivit utsatta för inbrott och otryggheten håller i sig länge efter inbrottet. För var tredje som känner en otrygghet efter inbrottet stannar känslan kvar i upp till ett år och för en tredjedel har otrygghetskänslan aldrig försvunnit. Det visar sig dock att för de som har larm återvänder känslan av trygghet betydligt fortare.

– Otrygghet är något som påverkar människors välmående och är ett problem vi behöver ta på allvar, säger Kristin Öster, expert på stress vid Psykologifabriken, och fortsätter: När vi utsätts för ett inbrott så övergår vårt hem från att vara en trygg miljö till en plats där det finns hot. Trots att bostaden är lika trygg nu som den var morgonen innan så känns den plötsligt farlig. Vår hjärna har lärt sig att här kan fara uppstå och försätter därför kroppen i beredskap. Vi blir vaksamma och känner oss otrygga. Över tid så lär hjärnan sig att faran inte kommer tillbaka. Det bästa du kan göra under mellantiden är att fortsätta leva ditt liv som vanligt.

Unga kvinnor otryggast i Sverige

Kvinnor känner sig generellt sett mindre trygga än män (65% jämfört med 72%). Känslan av trygghet sjunker ju yngre man är. Knappt 60 procent av alla unga vuxna* uppger att de känner sig trygga. Allra mörkast är dock siffrorna för unga kvinnor – inte ens varannan kvinna i åldern 18–29 uppger att de känner sig trygga.

Om undersökningen

”Svenskarna och trygghet 2017” är baserad på en undersökning genomförd av Kantar Sifo på uppdrag av Verisure med ett slumpmässigt och riksrepresentativt urval av personer i åldern 18–74 som bor i eget hushåll. Totalt 4 200 intervjuer har genomförts med jämn spridning i Sveriges samtliga 21 län. Undersökningen genomfördes under perioden 25 september–9 oktober 2017.

• Varannan svensk uppger att de kan tänka sig att flytta om de känner sig otrygga.
• En tredjedel av svenskarna uppger att de inte känner sig helt trygga i sitt område.
• Gotlänningarna är tryggast i Sverige (82% uppger sig trygga), medan Västmanland är det minst trygga länet i Sverige (59%).
• Unga kvinnor är otryggast i Sverige, knappt varannan (49%) uppger att de känner sig trygga i sitt område.
• Var tredje svensk oroar sig för inbrott. Av de som bor i lägenhet är endast en av fem oroliga för inbrott – trots att 36 % av alla inbrott under 2016 skedde i en lägenhet*.
• För var tredje svensk som haft inbrott och känner en otrygghet efter inbrottet stannar
känslan kvar i upp till ett år, och för en tredjedel har otrygghetskänslan aldrig försvunnit.
• Inte ens hälften (48%) av svenskarna vet hur de ska agera vid inbrott.
• Knappt vart fjärde barn vet hur de ska agera vid inbrott. Särskilt låg är denna siffra i Västerbotten, här uppger endast 14 procent att deras barn vet hur de ska agera vid inbrott.

Pressmeddelande  Svenskarna och tryggheten

-Pettersson säger att detta är skrämmande siffror. 51 procent av de unga kvinnorna känner sig otrygga i hela landet. Hur är det då i vissa områden?

Svenska flickor och kvinnor verkar inte ha någon som helst fördel av att världens första feministiska regering sitter vid makten.


8 responses to “Svenskarna och otryggheten

 • gamgubben

  Jag bor i en liten stad på en lugn gata med endast 19 hus, grannsamverkan och ändå är 85% av husen utrustade med larm till Verisure eller liknande. Jag vägrar att skaffa larm men ångrar att Polisen fått min hammerless och 6,5, ni som jagar förstår.

  Gilla

 • Kenth Andersson

  Flytta ? Absolut, när man betalat skatt i drygt 45 år och pensionen inom kort infaller är det packad väska och tack och adjö till det trygga mångkulturella folkhemmet.

  Gilla

 • Jhonsson

  Alla ni som känner er otrygga, skicka ett tackkort till Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven, det är de som införde otryggheten,i vårt land.

  Gilla

 • Tony

  ”Sverige har aldrig varit säkrare”? En sak är i alla fall klar,
  Sverige har aldrig haft fler idioter bland artister än vad vi
  har idag, vi har så kallade Komiker som inte är ett dugg
  roliga, bara plumpa, vi har gott om sångare som inte kan
  sjunga, bara skrika, och där man måste ha konstlade
  applåder och skrik och påklistrade leenden ?

  Vidare måste artisterna ha rätt värdegrund och hata SD
  annars kommer inte uppdragen?

  Gilla

 • Luntan

  Att ta till Cyanväte på både babbar och vägglöss kunde fungera(?).

  Gilla

 • Nisse

  Ja inte nog med all importerad kriminella individer. Nu har vi även fått problem med vägglöss dom är också importerade……

  Gilla

 • assad

  Fina grejer! Dock lite svårt för fårskallen Löfven att förstå.

  Frågan som uppstår är: Var ska alla otrygga svenskar flytta? Alla kan ju inte bo på samma ställe.

  Dom där gr(b)abbarna som skapar otrygghet finns numera överallt.
  Ska vi bolla över frågan till #jagärhär måhända, eller vad det nu var töntarna hette?

  Ett annat förslag är att om någon blir drabbad av förföljelse för att man gillar yttrandefriheten kan man alltid skaffa flera datorer och abonnemang och öka författarskapet med 500 %.

  Då får #jagskiterpåmig 5 gånger så mycket att göra.

  Nå #jagskiterpåmig, var ska alla svenskar bo?

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: