Kraftigt jordskalv och fotboll i Irak


INVANDRING. Ett kraftigt jordskalv – med en beräknad magnitud på 7,2 – har inträffat vid den irakisk-iranska gränsen. Byggnader har raserats i bägge länderna och skakningar ska ha känts i länder i hela Mellanöstern. Enligt det europeiska seismologiska centret EMSC och amerikanska USGS hade jordskalvet en magnitud på 7,2.

Enligt uppgift ska byggnader ha rasat på båda sidorna om gränsen. Skalvets epicentrum låg i den nordöstra delen av Irak, utanför staden Halabja, alldeles intill gränsen till Iran. Det är ett bergigt område med gles bebyggelse – ändå bedöms sannolikheten att minst tio människor har dött vara 90 procent.

– Just här är det väl ingen höghusbebyggelse, men husen är inte byggda för att klara sådan här kraftiga skalv. Det här är en lika kraftig jordbävning som på Haiti och där dog 250 000 människor, säger Ari Tryggvason, seismolog vid Uppsala universitet.

Irakiska myndigheter sätter magnituden till 6,5. Skakningarna ska ha känts till Iraks huvudstad Bagdad 21 mil bort och rapporteras från Libanon till Förenade arabemiraten.

Åtta byar har drabbats av skador, enligt iransk tv, och räddningsstyrkor ska vara på väg dit. I iranska städer har människor evakuerat ut på gatorna.

Det stora skalvet var relativt grunt, på 19 kilometers djup, och har sedan följts av flera mindre efterskalv. – Det ligger precis vid en plattgräns. Här är det jordbävningar ganska regelbundet, så det är inte oväntat på så sätt, säger Ari Tryggvason. Enligt EMSC kan så många som 180 miljoner människor ha känt dess skakningar.

-Pettersson läser att fotbollslaget Östersunds lagkapten Brwa Nouri befann sig på ett hotell tillsammans med ytterligare en spelare i Karbala i Irak när det kraftiga jordskavet inträffade.

Nouri berättar att det kändes som att allting skulle rasa och att de till en början inte förstod vad som hände. – Folk trodde det var krig, säger han till SVT Sport.

De båda spelarna tog sig ut från hotellet och klarade sig oskadda. Skalvet har mätt en magnitud på 7,2 och följts av flera mindre skalv.

Irak ska möta Syrien, med ÖFK-spelaren Gabriel Somi, i en landskamp i Karbala, Irak.

Det går alltså att åka från Sverige för att spela fotbollslandskamper mellan två länder där det inte går att leva utan att man blir skjuten på fläcken enligt alla dem som flyr till Sverige…

Den ”krigshärjade” staden Sulaymānīyah, Irak före jordbävningen…


5 responses to “Kraftigt jordskalv och fotboll i Irak

 • lille skutt :)

  Irakier i Skandinavien åker ofta och länge till Irak på semester och njuta av vädret där samt använda nya svenska VISAbank kort som man får påfyllt rejällt månadsvis från dumsvensken. Många irakier bygger hus för slantarna svensken ger dem 🙂
  Gör en ordentlig kontroll hur pass många irakier som flyger hem ifrån Sverige till hemlandet så blir siffran hög 🙂

  Eftersom det är lungt i landet skall de alla hem igen-skyddsbehov är 0

  Gilla

 • Cyberius11

  sitter o väntar på ett stort slukhål just under riksdagshuset,vilket skulle vara befriande för svenska folket och Europa

  Gilla

 • Jhonsson

  Och vad säger du om detta Löfven?
  Otaliga svenskar har drabbats av brott, som begåtts av sk ”nyanlanda” eller lycksökare från Mena-länderna.
  Ditt ansvar för detta är stort!

  Gilla

 • Mimi N.

  Guds straff som jag antytt tidigare.

  Gilla

 • lille skutt :)

  Naturen gillar inte homonoider därför så öppnas avgrunden för dem…………………..

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: