Rania önskar jämställdhet också för invandrartjejer


ISLAM. Var är kvinnorörelsen och feministerna? Var är Gudrun Schyman, Maria Ferm och Veronica Palm när världen försämras framför ögonen på er? Varför accepterar Twittervänstern detta utan att protestera?  

Helst skulle Rania vilja slänga slöjan. Men omgivningen håller koll på henne. Nu önskar sig Rania en jämställdhetsrevolution för invandrartjejer.

En höstdag för fyra år sedan kom Rania från Syrien till Uppsala. Kylan var det första hon reagerade över, och det mörker som sedan lade sig det närmaste halvåret. I dag är hon nitton år och bor tillsammans med sina föräldrar och syskon i en liten lägenhet i en av Uppsalas mer invandrartäta stadsdelar.

Medan vi balanserar våra breddfulla lattemuggar mot ett bord på kaféet där vi stämt träff frågar jag henne om hon trivs i Uppsala.

– Nja, Uppsala är så litet säger hon med ett skratt och snart kommer jag att förstå varför hon känner så.

Rania hade ingen aning om hur Sverige var innan hon kom hit. Nu har hon fått erfara att det svenska samhällets jämställdhet inte gäller alla. Det är många som vill kontrollera hur hon ska bete sig och vara klädd.

Landsmän som bor i närheten av Rania och hennes familj har åsikter om hur Ranias föräldrar ska uppfostra sina barn. De ska inte bli för svenska.

Rania har slöja, men när jag frågar henne om det är hennes eget val skakar hon på huvudet. När hon som femtonåring i Syrien började bära slöja, på grund av det sociala trycket, grät hon först. Fick hon välja skulle hon ta av sig den, men så länge hon bor hemma går det inte. Hon berättar att hon har kompisar som också de är tvingade till slöja, men att de utåt säger att det är deras eget val.

Läs mera på UNT.se…

Vi har facit. 

Iran 1970

Iran idag

Afghanistan

Kairos universitet 1959

Kairos universitet 2004

Amsterdam 1980

 Amsterdam 2011

 Falun 1971

Året är 1971, det är en solig sommardag utanför Bürens herrekipering i Falun. 22 medlemmar av familjen bin Ladin är på besök i Dalarna, Sverige. Usama bin Ladin är tvåa från höger. − Pettersson tittar på bilden, ser att flickor och pojkar bär tidstypiska 70-tals kläder, de ser helt enkelt normala ut. Det har gått utför för Saudiarabien, framförallt för flickorna.

Året är 1971, det är en solig sommardag utanför Bürens herrekipering i Falun. 22 medlemmar av familjen bin Ladin är på besök i Dalarna, Sverige. Usama bin Ladin är tvåa från höger.
− Pettersson tittar på bilden, ser att flickor och pojkar bär tidstypiska 70-tals kläder, de ser helt enkelt normala ut. Det har gått utför för Saudiarabien.

Borlänge 2010

2015-01-21_1322

Mogadishu 1880

1880-talet kom engelsmän och senare italienare.

1880-talet kom engelsmän och senare italienare.

Mogadishu 1950

2015-01-21_1749

Mogadishu 1960

Somalias blev självständigt 1960

Somalia blev självständigt 1960

Mogadishu 2009

Muslimer har makten och skyller på att väst och kolonialmakterna har förstört landet.

Muslimer har makten och skyller på att väst och kolonialmakterna har förstört landet. Allvarligt talat så hade nog både muslimerna och vi det bättre under kolonialtiden. 


8 responses to “Rania önskar jämställdhet också för invandrartjejer

 • Krister

  Politiker vet nog mycket väl hur det ligger till men att inte nämna något dåligt om invandring och framförallt muslimer är viktigare än något annat. Då kan man offra vem som helst. Det här är ett bra exempel på det. Ett annat är allt hets om sexuella trakasserier på jobbet som blossat upp nu. Alla ska tala ut och man pratr om att kartlägga men fortfarande inte ett knyst om alla våldtäkter och då främst överfallsvåldtäkter eftersom förövarna där ofta är invandrare. Locket på.

  Gilla

 • eva

  Det mångkulturella lyckoriket – är det så här Gudrun et Co vill ha det. Eller varför så tyst från F! och varför ställer ingen journalist pratmakerskan Gudrun mot väggen när det gäller frågor som det här?
  Eller duckar man redan för kalifatet?

  Gilla

 • Monica

  Det har jag också funderat på när jag ser kvinnor i hucklen – flickor,unga och medelålders hur många bär dessa av fri vilja därför att de är hängivna muslimer eller är socialt kontrollerad av sin omgivning och tvingas bära denna huvudbonad? Kvinnor som är trogna islam och därför bär detta plagg lider verkligen av andligt högmod och ser sig moraliskt sett skyhögt över oss andra. Det finns många muslimska länder att migrera till för dessa.

  Gilla

  • Krister

   Jag jobbar i Kista och ibland ser jag kvinnor (eller jag antar att det handlar om kvinnor) i burka ledsagade av män. Har mycket svårt att tro dessa kvinnor valt denna klädsel av egen fri vilja.
   Jag tycker även många kvinnor i slöja rör sig och har ett ansiktsuttryck som visar rädsla. Tycker de lite ser ut som skrämda rådjur.
   En tragisk utveckling i mina ögon.

   Gilla

 • Carl edström

  Dom skäms så mycket nu när sanningen uppenbarar sig.

  Gilla

 • Jhonsson

  De kvinnor som Pettersson nämner sysslar ju med politik och har alltså inget med verkligheten att göra.

  Gilla

 • Mr Jordan

  Trist, Rania, du är i fel land. Du kan inte förvänta dig något stöd från dina svenska systrar. Om du ändå lyckas slita dig loss ur islam på egen hand, så är risken överhängande, att du får epitetet husblatte. Kämpa på i det tysta och nämn inte dina planer för någon och smäda aldrig islam. Ditt nya liv kan börja när du helt har raderat ditt gamla. Det är måhända en klen tröst, men många av hela jordklotets värsta avskum, de vita svenska männen, stödjer din sak till fullo! Lycka till!

  Gilla

 • pettersonaxeagentlemansgentleman

  Osunt, frånstötande stigmatiserat, systematiskt förtryckande och konstant tvångsrelaterat, är några av de mest rättvisande och sanningsenliga omdömen man kan fälla avseende bruket av terrorideologin islams främsta emblem och symboliska fotboja – slöjan!

  Den skriande inkonsekvens och den metodiska försummelse de rabiata radikalfeministerna förevisar i fråga om att manifestera mot det mentala och fysiska fängelseklimat de psykologiskt fjättrade invandrarflickorna tvingas leva inom, är det tydligaste beviset på den pseudoprofilerade genusvetenskapens kapitala dysfunktionalitet och oförmåga att behandla samhällsfrågor som inte har en direkt koppling till det ”vita patriarkatets härskartekniker”.
  Andreas.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: