SD kritiska till valet av luftvärn


FÖRSVAR. Sverige ska köpa det amerikanska luftvärnssystemet Patriot, rapporterar Ekot. Det handlar om ett mångmiljardköp som ska stärka det svenska försvaret. Systemet är tänkt att börja levereras år 2020.

Frågan har diskuterats en tid i försvarsgruppen där regeringspartierna och Moderaterna och Centerpartiet sitter med och partierna är nu överens. Efter ett regeringsbeslut i dag får Försvarets materielverk i uppgift att be om en offert från USA.

Kostnaden i första steget beräknas till 10-12 miljarder, mycket pengar men billigt om man tänker på att det är ungefär en tredjedel av vad de ljugande unga männen från Afghanistan kostar på ett år.

SD riktar kritik mot valet av det amerikanska luftvärnssystemet Patriot. Partiet hävdar att konkurrenten Samp/T är bättre och skulle gynna svensk försvarsindustri.

Sverigedemokraten Roger Richtoff, ledamot i försvarsutskottet, tycker att regeringens och Alliansens val av Patriot är ”fullständigt obegripligt”.

– Detta är ett system som inte har någon utvecklingspotential. Det har nått sin topp, säger han

Fransk-italienska Samp/T är modernare och skulle, enligt SD, kunna användas med svensk radar om Samp/T-systemet utrustas med Aster 30 robotar.

SvD

-Pettersson kan inte bedöma vilket luftförsvar som är bäst. Det är inte bara det tekniska och ekonomiska som spelar in utan beslutet att köpa amerikanskt luftvärnssystem i stället för en europeisk variant är en signal om att Sverige vill stärka relationen till USA.

Det enda jag vet är att Sverigedemokraterna är det enda av riksdagens åtta partier som hela tiden varit emot slakten av försvaret som de andra sju ägnat sig åt, innan de kom på att ett försvar behövs nog…

…vi borde tänka nytt. Det största hotet kommer inte från ryssen eller från någon annan utanför våra gränser. Det största hotet har vi själva importerat. Vi borde öva för riktigt stora terrordåd, upplopp i förorter och inbördeskrig.


20 responses to “SD kritiska till valet av luftvärn

 • Ingmar Silfvast

  Skulle de mot förmodan vara så att ryssland skulle anfalla så skulle de nog ske med sådan kraft att några luftvärnsrobotar inte har egentligen nån betydelse Ryssland har flera tusen operativa jakt och bombplan Dessutom finns de långsmed gränsen mot väster hundratals grövre missiler som når Stockholm på några minuter Satsa hälften av 25 miljoner på att slänga ut dom som inte har rätt att vara l landet och resten på försvarets vanliga soldaters utbildning för dom kommer att spela en stor roll vid en konflikt Inte ens en stormakt har råd att skjuta varje fiende med en missil i huvudet Finland har satsat på landstridskafter a och har i dag en av världens effektivaste landstridskrafter Att köpa missiler för 25 miljoner är bortkastade pengar men bevisar att ingen i det svenska försvaret förstår sej på saken

  Gilla

 • Klarsyn

  Länk som fungerar:

  Gilla

 • Klarsyn

  Hur kan både regeringen och alliansen besluta/samtycka till att Sverige skall köpa ett så omodernt amerikanskt luftförsvarssystem som Patriot när det högmoderna ryska S-400 systemet finns ute på marknaden till lägre pris?
  Inte ens NATO-landet Turkiet köper Patriot utan väljer S-400.
  Här en jämförelse mellan de två systemen:
  https://www.youtube.com/wat
  Har mutor eller otillbörliga påtryckningar medverkat till beslutet?

  Gilla

 • KurtFolke

  Patriot fick sitt genombrott under Gulfkriget 1991. Mest tack vare CNN som marknadsförde den genom att visa bilder från ett tillfälle när man tror att man lyckats skjuta ner en Scudmissil över Jerusalem.(tror jag att det var)
  Därefter försökte man samma sak i Rijad, med mindre lycka. För oss som befann sig på plats framstod detta vapensystem som ett skämt, man hörde smällarna men såg aldrig något resultat. Det var väl snarre så att Saddam skickade iväg sina Scuddar i riktning mot Saudi och hoppades på det bästa.
  Så, inte är det här något att satsa på, det borde man väl veta i regeringskretsar. Eller varför inte fråga dom som redan har direktinformation inom försvarsmakten …..eller är den redan så politiserad att man bar slickar röv för att komma upp sig i graderna?

  Gilla

 • InteLättlurad

  Jag vet just ingenting om luftvärn, men amerikansk industri betalar lätt 100 gånger ner för rymdraketer än vad privata företag säljer dem för, Och det är fantasiraketer som kanske ändå aldrig lyfter. USA är nu beroende av att köpa astronautlift av ryssarna på deras lätt uppdaterade Sputnik 1-raket från 1950-talet.USA har en väldigt mycket sämre förmåga nu än vad de hade för ett halvsekel sedan, när det gäller rymdfart. Det kan mycket väl vara mycket värre när det gäller luftvärn.

  Ryssarna har kapabla luftvärnsraketer. Varför köper vi inte de? De har sån enorm räckvidd att var och en av dem når hela landet oavsett var de placeras. Det gör att man behöver bara en tiondel så många för samma effekt. Plus att de redan är så jättebilliga per styck. Vi kan hyra ut Marstrand som flottbas till Putin i utbyte mot att skaffa ett luftvärn. Så får hon i London lite att tänka på.

  Gilla

 • fornuftist

  Detta är ju någon sorts avgift till amerikanerna för att vi inte officiellt gått med i NATO ännu.

  Gilla

 • centurion

  Vad ska man med luftvärn till ? Fienden kommer inte från luften. Den är redan fullt etablerad i förorten. Invasionen är ett faktum.

  Gilla

 • Benny

  Patriot är helt utdaterat och fungerar dåligt. Och varför betalar man överpris för att gammalt system som polackerna kan köpa mycket billigare? Korruption antagligen…

  Gilla

 • Luntan

  Klarar det amerikanska Patriot att träffa raketer sobefinner sig på flera mils höjd?

  Gilla

  • Benny

   Nej, Patriot är närmast värdelöst när det gäller att träffa snabba missiler på hög höjd. Finns mycket bättre system att köpa billigare…det luktar mygel. Sen kunde man frågat Israel hur uselt Patriot är….de dömde ut Patriot som uselt och efterblivet för flera år sedan. Försvarsledningen borde informerat sig bättre innan de köpte skräpet för överpriser.

   Gilla

 • putte

  Jaha och hur många sådana pjäser ska dom köpa 10 eller 100 , och hur många plan kan dom skjuta ner och var ska dom placeras , blir lite av att försöka slå ihjäl en bisvärm med ett tennisracket eller som en piss i oceanen . Håller med Pettersson det största hotet kommer nog inifrån så det är bättre att satsa på mera markbundna insatser , för den dagen det börjar att regna ner raketer och missiler över vårt arma land då kvittar det nog om det så stå en patriot i varje hörn av Sverige .

  Gilla

  • Stenbock

   Äntligen en som instämmer med mig !! Den dagen det smäller hjälper inga luftvärnsförsvar…Ett,två och på tre,är allt levande förintat 24.000 gånger om ! Det är detta som avskräcker alla makter på jorden,med undantag av Kim i N-Korea.

   Gilla

  • Falköga

   Infiltration och subversiv verksamhet från alla vet vilka som pågår just nu är nog en större risk än robotanfall från Ryssland.

   Gilla

 • Peter Kostin

  Sverige inte medlemmar i NATO köper amerikanskt lufvärnsystem
  Turkiet som är med i NATO köper ryska s-400 systemet.
  Man undrar ju vad Turkiet vet som int evi vet

  Gilla

  • Stenbock

   Undrar om det i detta fall,inte handlar om att Turkiet bättre sköter sina finanser än de styrande i Absurdistan ? Kan också bero på att ”vårt land” är beroende av USA `s finanskretsar,för lån till finansiering av sina arab/nigger importer.Sveriges sjuka och äldre får stå tillbaka,för USA`s vapensmedjor.

   Gilla

 • Adrian

  Då kan de samtidigt köpa in F16 också och övergå till M16-karbiner så är ju allt biff sedan, behöver vi inte lägga pengar på JAS mera… idioternas paradis slutar inte att leverera.

  Gilla

 • Mimi N.

  Rumänien och Polen skall också köpa antiballistiska robotar Patriot. Ungern och Tjeckien med – alla dessa länder behöver garanterat skydd för sitt folk och Patriot får en god användning. Sverige bör avstå från att köpa Patrioterna. Politikerna kan inte innebörden av ordet ‘patriot’ och robotarna hamnar i klorna på IS-svenska soldater som kommit ‘hem’ nu. Ingen idé att slösa bort miljarder kronor.
  Just nu håller Rumänien med på att skaffa fler F16 plan, vi har bara 12, vi ska skaffa minst 36 st. Senare köper vi F35 plan som är j—a dyra. Det regnar i munnen på rumänska piloterna….

  Gilla

 • CH

  Javisst är det så Pettersson att Sverigedemokraterna är det enda av riksdagens åtta partier som hela tiden varit emot slakten av försvaret som de andra sju ägnat sig åt, innan de kom på att ett försvar behövs nog”…och Sverigedemokraterna är också emot att kreti och pleti avses tillåtas bli poliser.

  Man kan och får säga och tycka vad man vill om SD politik men nu bör alla oavsett politiska sikter lyssna på SD oro över följderna av förslag att vem som helst kan tillåtas bli poliser annars blir det så här!

  Angeblich gezielte Einschleusungen
  Gewerkschaft warnt vor arabischen Clan-Mitgliedern bei Berliner Polizei
  Gibt es den Versuch arabischer Clans in Berlin, Mitglieder in die Polizei einzuschleusen? Der Berliner Chef der Polizeigewerkschaft sagt, es gebe dafür ”deutliche Hinweise” und widerspricht damit der Konkurrenzgewerkschaft.

  Här på svenska.
  Onsdag 08/11/2017 09:07 Uhr Drucken Användnings rättigheter
  ”Enligt den tyska polisföreningen försöker stora arabfamiljer att introducera medlemmar av den offentliga tjänsten i Berlin. Det finns ”tydliga bevis” för ett sådant strategiskt tillvägagångssätt, sade fackföreningens ordförande, Bodo Pfalzgraf, på onsdag i ZDFs morgonblad. För att göra detta försökte de ”för att hålla vissa familjemedlemmar fri från brott” så att de då kunde vara inrymda i den offentliga sektorn.

  ”Naturligtvis har de ett intresse för att veta exakt var och hur staten fungerar, hur polisen tippar, när sökningar äger rum.” Här måste du ägna stor uppmärksamhet. Å andra sidan bör ingen uteslutas från det offentliga kontoret bara på grund av hans namn.

  Det finns bredvid den tyska polisunionen fortfarande polisförbundet (GdP). Nyligen argumenterade deras talesman annorlunda. Enligt Benjamin Jendro, talesman för GdP i Berlin, SPIEGEL, hade GdP i Berlin ingen information om frågan om infiltration: ”Jag vet inget sådant fall”.

  Chefen för den tyska polisunionen motsätter sig det nu.

  Misstanken att kriminella klaner försöker infiltrera polisen hade blivit högljudda de senaste dagarna under anklagelserna mot Berlin polisakademin. Enligt detta sägs polisinvandrare med invandrarbakgrund uppmärksammas genom hat, vägran att lära sig och våld i en klass.

  På onsdagen (idag) behandlade inrikesutskottet i Berlins representanthus beskyllningarna i en särskild session och Poliskommissionären Pfalzgraf ”Sanningen måste läggas på bordet”, sa han.

  Gilla

  • Stenbock

   Nu när de äntligen lyfts på locket,kring dessa inlotsade berikare från arabvärlden och Turkiet i polishögskolan,upptäckes att deras prov varit manipulerade och att t.o.m. en kusin som talat tyska ställt upp med falska identitetshandlingar under muntliga proven. Tala om en skandal,allt för att få en mångkulturell polis ! Mutti Merkel myser i bakgrunden,när landet dagligen förfaller….

   Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: