Frankrike: Ny anti-terrorlag träder i kraft


av Soeren Kern  •  5 november, 2017

 • Den nya lagen auktoriserar ordningsmän att fatta beslut om nedstängning av moskéer eller andra platser för tillbedjan under en period på upp till ett halvår om predikanterna anses uttrycka ”idéer eller teorier” som ”uppmanar till våld, hat eller diskriminering, provocerar kommissionen för terrorhandlingar eller uttrycker lovord för sådana handlingar”.

 • Fransk polis och underrättelsetjänst bevakar för närvarande runt 15 000 jihadister som bor på fransk mark, rapporterade Le journal du Diamancheden 9 oktober. Av dessa ligger runt 4 000 i ”toppen av spektrumet” och är de som är mest troliga att utföra attacker.
 • Av de 1900 franska jihadister som strider mot Islamiska Staten har så många som en femtedel mottagit så mycket som 500 000 euro (4,8 miljoner kronor) i socialbidrag från franska staten, avslöjade Le Figaro den 26 oktober.

Frankrikes president Emmanuel Macron har formellt sett skrivit under på en ny lag för att motverka terrorism, vilken ger ordningsmän, polis och säkerhetsstyrkor omfattande auktoritet – utan att behöva tillstånd från en domare – att genomsöka hem, sätta personer under husarrest och stänga ned platser för tillbedjan. Åtgärden ger också polisen rätt att kontrollera ID-handlingar vid Frankrikes gränser.

Den nya lagen, som antogs av den franska senaten den 18 oktober, gör många av undantagsåtgärderna som ålagts under ett tvåårigt undantagstillstånd (som introducerades efter jihadistattackerna i Paris i november 2015) permanenta. Det tvååriga undantagstillståndet skulle gå ut den 1 november.

Läs vidare


6 responses to “Frankrike: Ny anti-terrorlag träder i kraft

 • Kattsand

  Frankrike har infört flera lagar mot terrorism de senaste åren, Sverige gör ingenting åt någonting, det enda man gör här är att belöna återvändande terrorister med bostad och andra förmåner och ge dem skyddad identitet.

  Gilla

 • Jhonsson

  Då kan de gissningsvis stänga alla moskéerna i Frankrike.

  Gilla

 • age

  En liknande lag kan aldrig bli aktuell i vårt fosterland så länge den nuvarande, islamvänliga regeringen har makten.

  Vår islamvänliga regering stänger väl kyrkor i stället?

  Gillad av 2 personer

 • Erik Bergman

  Nedstängning av bönelokaler och moskéer där man ”uppmanar till våld, hat eller diskriminering”. Då måste man stänga alla moskéer och muslimska bönelokaler, möjligen med undantag för Ahmadiyyamoskéer. .

  Gilla

 • compulsoryunion

  Så dags nu efter Bataclan, Nice, Bryssel, osv osv… redan för 30 år sen rånades vita barn i Bryssel av yalla yalla pirater men det var tabu att prata om, annars RASIST

  Gillad av 1 person

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: