Insats för att återta Klarakvarteren i Stockholm


POLISEN. Företagare och allmänhet upplever att Klarakvarteren blivit tryggare, tack vare en akutinsats som bygger på samverkan och ökad polisnärvaro.

Klarakvarteren har länge haft problem med öppen droghandel, öppet narkotikabruk, ordningsstörningar, vissa ensamkommande unga utan vårdnadshavare och andra utsatta unga. Under våren och sommaren eskalerade situationen, och beslut fattades om att göra en koncentrerad polisinsats i området.

– Något behövde göras för att återta marken och göra Klarakvarteren trygga för allmänheten och för dem som arbetar där, säger Måns Gauffin, kommunpolis i lokalpolisområde Norrmalm och biträdande polisinsatschef för insatsen.

Insatsen består av fler poliser på plats och samverkan med olika aktörer knutna till Klara, bland annat säkerhetspersonal från hotell, affärsinnehavare, väktare och representanter från Stockholms stad som ungdomsjouren och Fält och Fritid. Gruppen träffas en gång i veckan för att rapportera vad som hänt sedan sist. Genom deltagarnas stora kontaktnät har det också gått snabbt att åtgärda praktiska brister som exempelvis dålig belysning.

Brottsligheten kan ha minskat. Gruppen upplever att Klarakvarteren blivit tryggare, men att ordningsstörningarna på Vasagatan och på Centralstationen har ökat.

– Även om delar av brottsligheten kan ha flyttat på sig, kan brottsligheten totalt sett ha minskat, säger Måns Gauffin.

Insatsen pågår under en begränsad tid. Vad händer sedan?

– Vi kommer inte att lämna platsen, men kan inte säga numerären på poliser. Det är också viktigt att behålla den här samverkansgruppen. Snart är det dags för julinsatsen i Stockholm city och då har vi stor nytta av att ha kontakt med varandra, säger Måns Gauffin.

Polisen

-Pettersson  kommenterar inte – ”Även om delar av brottsligheten kan ha flyttat på sig, KAN brottsligheten totalt sett ha minskat…”

Klarakvarteren innan de blev…


5 responses to “Insats för att återta Klarakvarteren i Stockholm

 • Mm

  Jaha är det där alla poliser är, så då är det tomt utanför tullarna.

  Gilla

 • Falköga

  Det måste vara en falsk nyhet. Det kan väl inte ha hänt över en natt utan att någon larmat och ingripit?

  Klara gränsar ju till Stadshuset, LO-borgen, Regering och Riksdag. Dessutom bor ju Reinfeldt, Schyffert, Operasångerskan m fl inom gångavstånd. Från alla dessa högkvarter har det signalerats precis som från medeltidens nattväktare att allt är lugnt i staden.

  Gilla

 • Jhonsson

  Polisen påstår, att de skall återerövra vissa områden, som mer elle mindre helt har tagits över av invandrare.
  Varför har de en gång lämnat dem?

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: