Facebooks vinst är häpnadsväckande men ingen diskussion om inflytandet på yttrandefriheten


YTTRANDEFRIHET. Petterssons är fortfarande blockerade från att göra nya inlägg på Facebook. Skälen till detta är oklara men jag antar att de är politiska för vi skriver exakt samma på Facebook som på bloggen. 

Facebook är gratis att använda men ändå tjänar de otroligt med pengar. Motsvarande 40 miljarder kronor i vinst på ett kvartal. Varannan krona i omsättning är ren vinst och den vinstmarginalen är häpnadsväckande för vilket bolag som helst.

Dock kan Facebooks utgifter öka med så mycket som 60 procent nästa år, skriver Breakingviews Jennifer Saba. Det främsta skälet är att avdelningen som granskar innehållet ska fördubblas till 20.000 anställda. ”Det är en hög siffra, till och med för Facebook. Men när det politiska trycket ökar har bolaget inget annat val än att agera”, skriver Saba.

Det är här Pettersson kommer in och blir orolig. Det politiska trycket att censurera har ökat och Facebook ska ha 20.000 anställda som granskar innehållet.

Det var några exempel och allt detta sker medan svenska medier enbart diskuterar Rysslands eventuella inblandning i valet i USA. Ingen diskussion pågår om Facebooks, Instagram, Twitters med flera inblandning i den dagliga debatten i Sverige. Märkligt!

Ändå gör Facebook miljardvinster även i vårt land. Betalar de skatt här finansministern?

Facebooks dagliga aktiva användare är nu 1,37 miljarder.

Bolagets intäkter landade på 10 miljarder dollar, en ökning med 47 procent jämfört med samma period i fjol. Vinsten ökade med 79 procent till 4,7 miljarder dollar.

Facebooks vd Mark Zuckerberg flaggar dock för att den branta vinsökning kan komma att plana av.  I ett uttalande till investerare säger han att bolagets investeringar i säkerhet kan komma att påverka framtida vinster. ”Att skydda vårt samhälle är viktigare än att maximera våra vinster”, sade han i ett uttalande.

-Pettersson blir orolig över de orden. Vilket samhälle vill Facebook skydda? Nåväl, är Petterssons en gång avstängd så beror det på utomstående, ledsnar vi att driva bloggen så kommer det att lämnas ett meddelande i god tid.

”Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser.” – FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Sveriges nya domstol. Polis, åklagare och domare. Allt i ett utan möjlighet att överklaga.


8 responses to “Facebooks vinst är häpnadsväckande men ingen diskussion om inflytandet på yttrandefriheten

 • Mikael Donner

  Bäste Pettersson,är din trogne läsare.
  Men jag undrar, hur svårt kan det vara? Vänd Facebook ryggen , ignorera fullständigt detta medium. Jag lever ett lyckligt och välinformerat liv utan Facebook . Jag läser dig dagligen flera gånger utan att öppna Facebook och som du ser jag kan sända en kommentar utanför FB.
  Låt oss alla vända ryggen till FB eller skriva på den ryska eller kinesiska motsvarigheten.
  Men dissa FB : S censur.
  Bästa hälsningar

  Mikael Donner

  Gilla

 • Grune

  Skall det vara så att ju mer lögner och falskheter man kan sprida över världen, ju mer pengar tjänar man.

  Gilla

 • Mr Jordan

  20 000 regimtrogna fotsoldater mot resten av världen, det låter mastigt. Är det inte bättre att användarna får ta del av manualen direkt? Styrdokument, agenda och policy, fram med det bara! En uppgift för Wikileaks?

  Gilla

 • Fredde

  Ja, vem granskar dem som granskar…?

  Om ingen gör det, kan de styra och påverka, vilket självklart är ett perfekt instrument for ”rätt” information, och samtidigt stick i stäv med yttrandefriheten.

  Gilla

 • Billy Boy

  Varför blir inte Stefan Löfven (S) blockerad av Facebook med tanke på alla lögner han ständigt publicerar där. Här bara ett exempel av många:

  Delcitat

  ”… att använda de goda statsfinanserna till att anställa fler poliser, lärare, personal inom vård och omsorg, soldater och andra som behövs för att öka tryggheten i landet. För de som går arbetslösa erbjuds utbildning så att de kan ta de många jobb som faktiskt är lediga idag för att arbetsgivarna inte hittar folk med rätt kompetens. Men vi ställer också tydliga krav på arbetslösa att ta de möjligheter till utbildning som erbjuds.
  Vår politik handlar om att prioritera investeringar som gör landet tryggare …”

  Slut delcitat

  Dom poliser, lärare, personal inom vård och omsorg, soldater mm som saknas har vi medborgare fortfarande inte sett röken av trots att det nu käbblats i åratal om det.

  Sådan vårdslöshet med sanningen känner sig många medborgare och väljare i hela Sverige mycket kränkta av.

  Det är ju fler ministrar och riksdagsledamöter, som också sprider sina lögner på Facebook, Twitter, Instagram m fl sociala nätverk. Annika Strandhäll (S) är en annan oseriös spridare av osanningar.

  Sedan får vi inte glömma dyngspridarna inom mainstream media (MSM) t ex Public Service SVT/SR, TV4, Aftonbladet, Expressen, DN + många fler som alla finns också på något eller några av de sociala medierna.

  De producerar ju alla massor av skit som ofta når upp till så pass höga nivåer att blockering eller censur borde sättas in av Facebook m fl som en tydlig markering.

  Gilla

 • Stenbock

  Här en hälsning från FB till Petterssons läsare vad gäller deras politiskt korrekta sidor:

  Gilla

 • Guran

  Det är allvarligt när ett privat internationellt företag ska styra åsikts- och yttrandefrihet, ingen vet vilken agenda som gäller eller vilket lands lagar och regler som kommer att tillämpas. Tur att jag inte har Facebook 🙂

  Gilla

  • Grune

   Ja den som är dum nog att skaffa sig Facebook får skylla sig själv om dom hamnar i polemik med resten av världen.

   Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: