Polisen beskriver Sverige som ett ”smörgåsbord” för kriminella


INVANDRARBROTT. Internationella ligor som kommer till Sverige för att stjäla och sedan säljer varorna utomlands kommer bara att öka, det är polisens prognos. Låga straff, prioriteringar av grövre brott och få gränskontroller gör Sverige till ett populärt land för utländska tjuvligor, enligt polisen.

I polisens rapport ”Mobil organiserad brottslighet” kan man läsa att polisen bedömer att etableringen av internationella brottsnätverk kommer att öka i Sverige. De länder som har en dominerande ställning i underrättelseflödet är Litauen, Polen och Rumänien. Även Bulgarien, Georgien och andra kaukasiska länder samt Estland och Lettland förekommer, men inte i samma utsträckning.

– Det är olika konstellationer som stjäl varor och för ut dem. Olika grupperingar av olika nationaliteter. Jag har jobbat mycket med kaukasiska brottsnätverk som stjäl oerhört mycket i Sverige, berättar Bo Löf, polisinspektör på Nationella operativa enheten (NOA).

Under 2015 polisanmäldes 22.800 bostadsinbrott i Sverige. Polisen uppskattar att internationella brottsnätverk står för mellan 30 och 50 procent av dessa.

När det gäller båtmotorstölder, bildelsstölder och stölder av större jordbruksmaskiner uppskattas en klar majoritet begås av internationella brottsnätverk från utlandet.

Enligt polisens rapport har de internationella nätverken utvecklats under de senaste åren och skapat en bred infrastruktur av ankarpersoner, ankarplatser, transportkanaler, arbetsfördelning och i viss mån användning av både svenska och utländska företag.

Ett annat kännetecken för de internationella brottsnätverk som nu är aktiva i Sverige är att de över tid har lyckats knyta kontakter med kriminella i Sverige. Och med en starkare etablering i det svenska samhället ser polisen att den organiserade tillgreppsbrottsligheten bara kommer öka i framtiden.

Han är inte förvånad över att ligor väljer just Sverige att åka till för att begå brott.

– Det sprids i de här kretsarna att Sverige är ett ganska lätt land att stjäla i. Bötesstraffen är jättelåga, det är lätt att ta sig in både i EU och Sverige, då vi har i princip öppna gränser, berättar han.

Enligt Bo Löf är det många som grips, men att de låga straffen, tillsammans med polisens hårda arbetsbelastning med gängskjutningarna, där polisen måste prioritera ner tillgreppsbrott, gör att det är svårt att sätta dit de internationella stöldnätverken.

– Vi gör så gott vi kan, vi ger inte upp. Man räcker inte till helt enkelt. Grova brott går givetvis först, och vissa ärenden måste vi lägga åt sidan för att ta itu med i ett senare skede, säger han.

Läs mer på SVT…

-Pettersson undrar…på område efter område är vi på väg åt fel håll och att det inte polisen räcker till är fel och beror på att bovarna som grips släpps ut av syltryggarna så de kan fortsätta härja.

Kontrolleras minibussarna som åker på svenska vägar här och när de lämnar landet. Beslagta bussarna, eventuellt stöldgods och lås in på några år i ett rumänskt fängelse så blir det nog bättre…Bussar med stöldgods i linjetrafik mellan Stockholm och Rumänien


15 responses to “Polisen beskriver Sverige som ett ”smörgåsbord” för kriminella

 • ”Vi måste komma till rätta med stöldligorna” | Petterssons gör skillnad!

  […] Polisen beskriver Sverige som ett ”smörgåsbord” för kriminella […]

  Gilla

 • Joy

  Mötte en mörkhårig- och mötkhyad PostNord- anställd mitt i Icas förbutik. Han körde en kärra med diverse paket och postsäckar framför sig. Och glodde i telefonen hela tiden. Inte kollade han upp vart han skulle eller skötte kontakten med chefen eller liknande, det betvivlar jag på grund av hans min och kroppshållning.

  Bara okynne och slöhet att gå och stirra i telefon på arbetstid.

  Gilla

 • Trötter

  och vad gör grisen åt detta? inget… vad gör domstolarna? ger dem minimistraff eller inget. grattis svennar…

  Gilla

 • Silfverbielke

  Problemet består av Ruben och Hilda och justitieministern.

  Gilla

 • ladulaas

  Tja, vad kan man säga?

  Världens sämsta poliskår redan innan regeringen tillsatte Dan Eliasson, för att förstöra den ännu mer.

  Ett domstolsväsen, som är ett skämt, befolkat av ynkryggar.

  Fängelser med svängdörrar och vård i stället för straff.

  Politiker som vräker in brottslingar i landet.

  En ‘journalist’-kår som blivit en anarko-kommunistisk åsiktspolis.

  Och allt detta skulle bero på dumhet och okunskap.

  Hå-hå, ja-ja. Jag blir så trött…

  Gilla

 • Preben P.Reben-Prebensson

  Denna sommar märkte man tydligt av på min hemort att ”rekandet” skedde mer öppet än någonsin. Falskskyltade och rostiga bilar och skåpbilar med ibland felstavade firmanamn på konstig svenska. Det fotograferades hus i grannområdet (bland annat det jag bor i) och ”hantverkare” och ”leverantörer” av ”tv-apparater” gjorde hembesök och ringde på dörren. Härommånaden var det en ryssspråkig ”migrant”/”turist” som fotograferade en skola i kommunen och hade oturen att träffa på en lärarinna som behärskade ryska som modersmål. Han fick bråttom därifrån. Finns mycket fina apple-produkter som exempelvis Ipads i kommunens skolor. Sverige är minsann rena rama smörgåsbordet.

  Gilla

 • Stenbock


  I Sverige hotas poliser som gör ett bra jobb…I USA hyllas denne polis med stora rubriker,över sitt ingrepp och perfekta skott mot Usbeken !

  Gilla

 • Suzie

  Sjukklöverligan jublar nog högt nu,allt går som på räls,deras landsomstörtande agenda fullbordas i rasande fart pga den oerhört grova brottsvurmande politiska agendan de verkställer 7-24 .Godnatt Sverige!!

  Gilla

 • Jhonsson

  Ett smörgåsbord för kriminella! Och regeringen tillsammans med Alliansen låter medborgarna betala notan!
  Se till att vakna.
  Vi måste få en sverigevänlig regering vid valet 2018.

  Gilla

 • Håkan

  Vi har ju Kling o Klang som säkra kort!
  Och en rikspolisgris Eliasson!
  Vad kan vara bättre?

  Gilla

 • Peter Skoglund

  Socialminister Annika Strandhäll (S), tycker nog detta är ”klockrent”, detta som polisen nu berättar.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: