19 år sedan 63 unga invandrare dog i Sverige och röken har inte lagt sig


GÖTEBORG. Det är snart 20 år sedan Sverige vaknade upp till nyheten om en tragisk diskoteksbrand i Göteborg. 63 unga människor dog och många skadades för livet. Detta utnyttjas på SVT Debatt av kulturarbetaren och vän till de omkomna Alex Rodallec som med kreativ historieskrivning anklagar det svenska samhället, polisen och Jimmie Åkesson för mordbranden och rasismen i landet.

Invandrare ordnar fest för invandrare. Invandrare tar in för många invandrare i lokalen, invandrare tuttar på – det är Svenne Banans fel…

För er som inte minns

Natten mellan 29 och 30 oktober 1998 brinner Makedoniska föreningens lokal på Hisingen i Göteborg. I lokalen som är godkänt för 150 personer befinner sig 400 invandrarungdomar för att dansa och ha skoj.

Från den ena ytterdörren väller svart rök in och från den andra släpps fortfarande människor in i lokalen. Fönstren sitter 2,2 meter upp på väggarna och 63 människor mellan 12 och 20 år omkommer och 200 skadas, många med mycket svåra brännskador.

Redan några dagar efter branden kom det upp affischer i förorterna, i centrala Göteborg och på spårvagnar. ”60 invandrarungdomar har dött, nu ska 60 svenskar dö” står det på ett av dem. På ett annat kan man läsa ”Ungdomarna på diskoteksbranden brändes av rasister, vars ledare måste ställas inför rätta för folkmord”.

I december 1999 utfästs en belöning på 3 miljoner kronor till den som kan bidra med upplysningar så brandorsaken klarläggs. Då har utredningen redan kostat 30 miljoner och ingen vet vid den tidpunkten exakt hur branden uppstod trots att polisen förhört 1400 personer.

I januari 2000 häktas tre personer och i februari den fjärde. Det visade sig att ungdomarna som var mellan 17 och 19 år i ilskan över att ha nekats att komma in i lokalen hade tänt eld i trapphuset där nödutgången var. Gärningsmännen var invandrare från Iran och de dömdes så småningom. Den som tuttat på fick 8 år, två andra 7 år och den fjärde som var under 18 fick tre års sluten ungdomsvård.

Detta om detta men trots att det inte är längre sedan än 19 år verkar det mesta vara bortglömt utom av dem som drabbades. Invandrarungdomar eldar fortfarande både här och där utan tanke på vilka konsekvenser det kan få.

-Pettersson ser dock en sak som har ändrats totalt under dessa 19 år och det är den svenska journalistkåren. Läs om gärningsmännen och jämför dagens rapportering med gårdagens.

Said, född i Iran i september 1980. Kom till Sverige 1992. Föremål för omfattande insatser av socialtjänsten redan 1993. Under uppväxtåren dömd för misshandel, stöld, rån och brott mot knivlagen. Vårdades under flera perioder på Margretelunds behandlingshem. ”Innerst inne en känslosam och varm människa som är lätt att tycka om. Han behöver tydlighet, trygghet och gränssättning, men har tyvärr snabbt identifierat sig med kriminella”, skriver en socialutredare. Inställning till diskoteksbranden: Erkände att han råkat tända eld i trapphuset – men förnekade brott. Hovrättens dom: Åtta års fängelse för grov mordbrand. Villkorligt frigiven i augusti 2005.

Hamid, född i Iran i augusti 1980. Kom till Sverige 1992. På grund av ett utvisningsbeslut tvingades familjen, efter ankomsten, hålla sig gömd under långa perioder. Gripen för brott första gången 1996. Fälldes redan 1997 för delaktighet i ett dråpförsök, sedan han tillsammans med sin storebror och en kamrat attackerat och sånär slagit ihjäl en man i Bergsjön med en spikbräda. Placerad på Fagareds ungdomshem i Lindome. Arbetade före branden på Volvo, men slutade och började jobba i en släktings jourbutik. Inställning till diskoteksbranden: Nekade till delaktighet i brottet. Hovrättens dom: Sju års fängelse för grov mordbrand. Villkorligt frigiven i september 2004.

Mansour, född i Iran i april 1979. Kom till Sverige 1992. Tidigt dömd för bland annat grov misshandel. Började som 17-åring med stark medicinering mot sömnproblem. Hade upprepad kontakt med socialtjänsten i Borlänge, där han tidigare bodde. Familjen flyttade 1996 till Göteborg. Var en lovande brottare, men ett armbrott satte stopp för karriären. Säger sig aldrig ha ingått i något gäng, eftersom han tycker det är ”töntigt”. Inställning till diskoteksbranden: Nekade till delaktighet i brottet. Hovrättens dom: Sju års fängelse för grov mordbrand. Villkorligt frigiven i september 2004.

Mehdi, född i Iran i april 1981. Kom till Sverige 1990. Var ostraffad före brandrättegången. Bytte skola väldigt ofta, hade anmärkningsvärt hög frånvaro och fick därför dåliga betyg. Tyckte ändå, enligt lärarna, att han ”kunde allt”. En socialsekreterare skriver att ”Mehdi fungerar socialt sett inte tillfredsställande i det svenska samhället”.
Läste medialinjen på Munkebäck och jobbade i sin brors livsmedelaffär på eftermiddagarna. Den av de fyra åtalade som berättade mest i polis- och domstolsförhören. Inställning till diskoteksbranden: Nekade till delaktighet i brottet. Hovrättens dom: Tre års sluten ungdomsvård för grov mordbrand. Frigiven i februari 2003.

Fotnot: Samtliga namn är fingerade.


30 responses to “19 år sedan 63 unga invandrare dog i Sverige och röken har inte lagt sig

 • pettersonaxeagentlemansgentleman

  Den förvekligade personlighetsbeskrivning som presenterats till en av illgärningsmännens favör och där den av radikalfeministisk tramsagenda och effeminerad diskurs indoktrinerade socialutredaren uttrycker sig i amatörmässigt subjektiva ordalag som ”innerst inne en känslosam och varm människa som det är lätt att tycka om”, visar med all önskvärd tydlighet vilka undermåliga arbetsmetoder det svenska välfärdsindustriella komplexets aktörer valt att anamma.

  Vårt land överbefolkas, inte blott och bart av importerade brottslingar, utan också av deras skamlöst hänförda blomsterhattsadvokater och passionerade kvinnliga försvarare. En förklaring så god som någon till varför dagens Sverige bäst beskrivs som ett kriminalparadis, icke sällan med pedofila förtecken och där det alltid går att servera någon passande pseudopsykologisk och socioekonomisk förklaring till varför någon förfördelad pyroman ”råkat” tända eld i ett trapphus.
  Andreas.

  Gilla

 • Sleven

  Stackars Alexandra Pascalidou som krävde en internationell oberoende utredningsgrupp när det sedan visade sig vara ett gäng iranier som tuttat fyr och inte individer av det folk hon föraktar, nämligen svenskar.
  Så besviken hon blev!

  Gilla

 • compulsoryunion

  Om det varit 3 skinnhuven hade vi fått höra det varje dag på SVT och SR under 19 års tid. G Persson hade startat en diskobrandsdag. Nu lika tyst som om Alexandramannen från samma ställe.

  Gilla

 • Mimi N.

  Vi sörjer de 64 som fått ett abrupt slut på livet den 30 oktober 2015 på konserten i Colectiv Club i Bukarest som följd av ett pyrotekniskt fel. Det var VÅRA rumäner – kristna, vackra, begåvade och smarta som miste livet. Och 80 000 Bukarestbor krävde att statsminister skulle avgå och det gjorde han ! Alla utom en i bandet Goodbye to Gravity avled i branden. Bandet Bucovina (Heavy metal/Black metal/Folk metal) förlorade en medlem medan han räddade andra.
  Ni sörjde ERA importerade muslimer som tuttat eld på varandra och det gör ni även idag, 19 år senare ! Ni skulle gärna offrat 60 svenskar på sopornas begäran. Och för moskéerna skull också. De tuttar eld på hela Sverige som tack. Ni förtjänar ert öde !

  Asteapta-ma dincolo de moarte =Look Forth for Me from Beyond (Death’s Doorway) – publicerades den 19 dec. 2016
  This song was written as a token of gratitude for being lucky enough to get to know our departed friend Adrian Rugina. He lost his life while saving other metalheads from the blaze at the Colectiv club in Bucharest, Romania, 30 October 2015.

  Gilla

  • Mimi N.

   Småaktig, dum, orkeslös avund ….fortsätt ösa skit på egna tummar istället, ignoramus !

   Gilla

  • Sleven

   @Mimi N
   Bra skrivet och väl rutet!
   Väldigt bra låt och en befrielse att höra tunggung på annat språk än bara engelska hela tiden.
   Beklagar er förlust och jag hoppas Rumänien kommer att stå emot trycket och inte göra som Sverige.

   Gilla

   • Mimi N.

    Tack, Sleven ! Vi är fast beslutna, gnisslar tänderna, morrar och slår hårt mot dem som vill åt det som är vårt. Folkets frihet först, välståndet kan vänta. Fattigdom är ingen skam.

    Gilla

   • Mimi N.

    Just in case you want to know what the Romanian text says, here is the English translation provided by Alex Diaconescu, a true lord of poetry.

    Look Forth for Me from Beyond (Death’s Doorway)

    Autumn casts blood-freezing rainfalls
    Grief flowing down like a river
    Styx of old
    In mournful shroud attired

    Charon stands shuddering, stills his oars
    His boat he is loath to set forth in
    That you, hawk, may
    In yon deep be never mired

    Chorus
    See me haste my stride
    Join your gloomy tide
    To where sorrows abide
    Look forth for me from beyond death’s doorway

    Windstorms would gather their forces
    To thwart your drear advance
    And mountains would eagerly fall in
    To a dam in your way stood

    Knowing its strife unavailing
    Yet lest it should ever lose sight of you
    Time itself, death it would hamper
    If only it ever could

    There was no silken flutter
    No farewell ever received
    Not one sole parting kiss
    On furrowed brow did alight

    But one shadow enthralling the autumn
    Has instilled its chill in hearts
    And you set off down the pathway
    In the night

    Gilla

   • Sleven

    @Mimi N
    Tack för översättningen, tänker bekanta mig mer med denna grupp och som sagt gläder det mig att man i Östeuropa och i detta fall Rumänien är beslutsamma att stå emot den sjukdom som sprider sig som den farsot den är och som förstört Sverige.
    Stå på er! 🙂

    Gilla

 • Kenth Andersson

  Klart att det är SD:s fel vems skulle det annars vara, 7 klövern som är ansvariga för en 35-årig totalt ansvarslös massinvandring !

  Gilla

 • Jack

  Minnesmärket efter branden på Hisingen är en skam. Det står” här uppstod en brand……” varför inte skriva sanningen på minnesmärket? ” Här anlades en brand av fyra invandrarungdomar, som nekade till att dom var skyldiga. De förstod inte att det kunde börja brinna i huset när de tände eld på huset.
  IQ fiskmås.

  Gilla

 • Ingemar

  ” Redan några dagar efter branden kom det upp affischer i förorterna, i centrala Göteborg och på spårvagnar. ”60 invandrarungdomar har dött, nu ska 60 svenskar dö” står det på ett av dem. På ett annat kan man läsa ”Ungdomarna på diskoteksbranden brändes av rasister, vars ledare måste ställas inför rätta för folkmord”. ”

  Fatta vilken allvarlig situation landet befinner sig i när de tar in tusentals människor (med gamla Svenska mått mätt) med så sjuka slutsatser!

  Gilla

 • ossie

  Dom har nog flyttat ”hem” yill Iran. De döda blattarnas släktingar hade nog dödat dem när de kom ut annars.

  Gilla

 • Monica

  Bland offren fanns också iranier samt andra invandrare från andra länder i Mellanöstern, Balkan, Latinamerika och en stor del infödda svenska ungdomar. Det var så tragiskt och totalt meningslöst. Deras liv hade knappt börjat och de var i begynnelsen av den blommande ungdomen. Många överlevde men med fruktansvärda bestående men bland annat en iransk yngling som blev totalt sönderbränd i ansiktet och halvblind. Men på den tiden var det legitimt att skylla på svensk främlingsfientlighet. Det är till fördel att debatten på de senaste åren har blivit mer nyanserad och mindre politisk korrekt.

  Gilla

  • Fredde

   Ja, det är utan tvekan en tragedi när någon omkommer, och att brinna inne är extra grymt.
   Detta oavsett etniskt ursprung.

   Samtidigt är det tragiskt att man idag fortsätter att:
   – anklaga SD för terrorattacker,
   – skriker ”rasism” långt innan ens orsaken är klarlagd
   – mörkar ursprunget på de kriminella och därmed lurar folket
   – daltar med de kriminella och låter dem fortsätta sprida död, skräck och övergrepp.
   – låter de som ljuger om sin ålder och identitet får stanna kvar i landet

   Gilla

 • Fredde

  Ja, det var ju samma sak med moskébranden i Eskilstuna.

  Där var många väldigt snabba med att påstå att det var rasistiskt dåd och att ”någon kastat in föremål genom fönstret och det därefter börjat brinna”

  Nu var det inte alls så, utan branden startade inifrån, i en fritös…

  Men, PK-media passade på att skriva:
  ”Ordföranden för Islamiska förbundet i Sverige, Omar Mustafa, säger att det har skett en intensifiering i hatet mot muslimer i landet.”

  Gilla

 • Adolf Nilsson

  Dom som hotade att döda svenska ungdomar dom skulle ut ur landet på en gång.Utan flytt bidrag.Är dom mindreåriga då skall föräldrarna okså utvisas.Dom som tänder på skall okså ut, men flathetens land händer ingenting som vanligt.Mvh Adolf

  Gilla

 • Kalasbetalaren

  Jag håller fullständigt med! Jag tar helt och hållet på mig skulden!

  Hade vi inte dragit hit packet hade det aldrig hänt!

  Gilla

 • Hönsmamman

  Tog i Sverige? Skall vara dog i Sverige?

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: