Grova räknefel i våldtäktsrapporten


En rapport om sexualbrott som tagits fram av amatörforskaren Joakim P Jonasson har spritts som en löpeld bland invandringskritiker. Nya Tider har upptäckt allvarliga räknefel i rapporten. Men felen gör snarast rapporten ännu mer brännande ‒ författaren underskattar nämligen grovt invandrares överrepresentation. Män från Gambia är exempelvis 50 gånger mer våldtäktsbenägna än svenska män, inte ”bara” nio gånger som rapporten ger intryck av, enligt Nya Tider

Jonassons studie visar på ett antal chockerande saker som inte behöver korrigeras. Exempelvis kom han fram till att svenskar bara begår 4,4 procent av överfallsvåldtäkterna, och att utomeuropéer begår 84 procent av de grova våldtäkterna och 90 procent av gruppvåldtäkterna. I dessa delar saknas skäl att ifrågasätta Jonassons uppgifter, och många har uttryckt stor tacksamhet över att han gjort det arbete som BRÅ borde göra.

 • Rapporten är korrekt i det mesta, men ”faktorn” för samtliga invandrargrupper i samtliga brottskategorier bör multipliceras med 5,63 för att bli ungefärligt korrekt. Den som sedan vill få fram överrepresentationen ‒ alltså hur många gånger mer sannolik en invandrare ur en viss kategori är att ha dömts för en viss sorts sexualbrott än en svensk ‒ ska därefter dividera med svenskarnas ”faktor” för brottet ifråga.

Men faktorerna är alltså helt fel. Förklaring till varför följer.

Så här förklarar Jonasson begreppet ”faktor” i rapportens ordförklaring (s. 7, Nya Tiders fetning):

Faktor – Procent gärningsmän dömda för ett specifikt brott dividerat med till den manliga befolkningens procent av utrikes födda. Exempel: Marockaner utgör 3 av 105 gärningsmän dömda för gruppvåldtäkt i denna undersökning, vilket motsvarar 2,86% av brott. De utgör samtidigt 0,57% av män boende i Sverige som är födda i ett annat land. 2,86/0,57 ger en faktor på 5,02. Svenska män, definierade som män födda i Sverige med två inrikes födda föräldrar, utgör 69,23% av alla män boende i Sverige och faktorn i exemplet blir då 0,10. Aktuella befolkningssiffror publiceras av SCB. Jag sorterar bort grupper med få  gärningsman från faktordiagram p.g.a statistisk osäkerhet.”

Problemet är att Jonasson dividerar med två olika nämnare. Svenska mäns andel av en viss brottskategori divideras korrekt med svenska mäns andel av den totala manliga befolkningen, medan exempelvis marockanska mäns andel av samma brottskategori divideras med deras andel av den utrikes födda manliga befolkningen. Det är helt enkelt fel.

För att ta den kanske mest groteska siffran i hela dokumentet, anger Jonasson att algerier utgjort 7,3 procent av de män som dömts för överfallsvåldtäkter under perioden. Han kommenterar: ”Det är ofattbara 541 gånger större risk att en algerisk man begår överfallsvåldtäkt än att en svensk man.”

Nej, det är det inte. Det är ofattbara 3 000 gånger större risk, även om det samtidigt ska påpekas att denna siffra förmodligen delvis är en statistisk anomali (men inte helt, eftersom även BRÅ 1996 visade på en extrem överrepresentation av just denna grupp ifråga om våldtäkter totalt).

Sammanfattning som PDF att skriva ut: Domar för sexualbrott 2012-2017

Hela utredningen: Sexualbrottslighet_bland_män_födda_i_Sverige_och_i_utlandet


12 responses to “Grova räknefel i våldtäktsrapporten

 • Lena

  Lite funderingar………är det fler än jag som tycker att det är ovanligt tyst från batikkärringarna numera !
  Vad har hänt med galningarna ?

  Gilla

 • Hönsmamman

  För att göra jämförelse mellan faktorer för inrikes och utrikes landsgruppers faktorer går det att multiplicera de svenska faktorerna för respektive brott med 0,1775=0,18 (=890095/5013347). Som ett alternativ till att multiplicera alla övriga landsgruppers faktorer för respektive brott med 5,63 (=5013347/890095). Det går snabbare om man bara vill jämföra. Det ger samma resultat vid jämförelse mellan dem.

  Det betyder att Sveriges faktorer blir mycket lägre än som angivits och innebär samma sak.

  Gilla

  • Hönsmamman

   Vilket gör att det värde som stack ut för Sverige med Prostitution;sexuell handling med barn distanseras av ”vinnaren” Turkiet.

   Gilla

 • ladulaas

  Hedenhös har skrivit i rubriken: ”Grova räknefel i våldtäktsrapporten”. Därmed misstänkliggör han hela undersökningen.

  Han borde ha skrivit: ”Våldtäktsrapporten underskattar kraftigt invandrares andel av våldtäkter”.

  Gilla

 • Tony

  Konstigt? Enligt metoo är det ju bara Svenska män som
  är skyldiga till alla Sextrakasserier och våldtäkter?

  Gilla

  • :)

   M alla svenska tjejer som blivit utsatta för främlingars sexuella våldshandlingar skulle #metoo skulle internet haverera

   Gilla

 • compulsoryunion

  Det förstod vi för 30 år sen. Det berättade Kristina Axén Ohlin om för redan ca 11 år sedan, ca år 2006, att polisens fantombilder var typ jamaicaner men det mörkades…
  Efterlyst fick inte sändas på SVT.
  SVT kallar det veckans brott när de visar 40 år gamla vitas brott (bedrägeri public service)
  Palme ville förbjuda parabolantenner.
  Tack Stenbeck!

  Gilla

 • Kenth Andersson

  Lättast är att bara säga och bestämma en gång för alltid att det endast är vita kristna infödda svenska män som våldtar och taffsar på kvinnor i Sverige något annat är meninglöst att påstå det kommer från etablissemangets sida att bara fortsätta att ljugas bort och förnekas tills detta land inte längre existerar.

  Gilla

 • Ulli

  Redan 1996 var det klart att en enorm överrepresentation föreligger gällande många grupper av invandrare.
  Jag är inte generellt invandringskritiker, men islamkritiker, en orsak är bl.a. dessa siffror.
  Konsekvensen 1996 borde ha varit att utestänga vissa grupper så långt som bara är möjligt (när det gäller dessag grupper vara lika hårda som Japan är generellt) från att kunna invandra till Sverige.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: