21 bilbränder om dagen, 6000 hittills i år och hälften är bedrägerier


INVANDRARBROTT. Mellan januari och september under 2017 har det i snitt brunnit 21 bilar om dagen och det gör 6000 hittills i år. 54 procent av dem tros vara anlagda i bedrägerisyfte menar försäkringsbolagens gemensamma organisation Larmtjänst som undersökt några hundra av bränderna hittills i år.

Larmtjänst har tittat på fem procent av de bilbränder som rasat mellan januari och september i år i landet. Under den perioden har det i snitt brunnit 21 bilar per dag. Och 54 procent av dem var anlagda, enligt organisationen.

– Vi tror att många av de bilbränder som sker i bland annat utsatta områden egentligen har ett bedrägerisyfte, så det ville vi undersöka, säger Mats Galenius, vd på Larmtjänst.

Polisen å sin sida säger att deras bevisbörda är större och att man inte har underlag för att kunna påstå att bränderna är försäkringsbedrägerier. De vill ha mera ”kött på benen” innan de uttalar sig. Som vid alla bränder så brinner mycket av bevisen upp. Men försäkringsbranschen misstänker att brottslingar utför bilbränder åt privatpersoner.

– Det kan vara en bil som av någon anledning har gått sönder, fått en motorskada eller liknande. Då vill man bli av med bilen och betalar någon för att elda upp den, och få ut försäkringsersättning i stället, säger Mats Galenius.

Att Larmtjänst tycker sig kunna påvisa att det rör sig om bedrägerier förklara man så här: – Man gör bakgrundskontroller av bilen genom att titta på verkstadshistorik, besiktningshistorik och så vidare, säger Mats Galenius, vd på Larmtjänst.

Larmtjänst har undersökt fem procent av de 6.000 bilbränder som ägt rum mellan januari och september 2017. I 177 fall av 325, misstänker man bedrägeri, enligt SVT.

-Pettersson undrar lite. 54 procent anlagda i bedrägerisyfte. Hur många av resten är anlagda av jävelskap…

Naturligtvis kan bilar självantända på grund av tekniska orsaker men jag tror inte det är speciellt vanligt och vi vet alla vad utsatta områden betyder.


9 responses to “21 bilbränder om dagen, 6000 hittills i år och hälften är bedrägerier

 • Fredde

  Jo, jag tror att det finns dom som passar på att sätta fyr på sin egen bil. Men knappast hälften, det är försäkringsbolagens sätt att slippa betala skadorna = öka vinsterna.
  T.ex. gjorde Trygg Hansa en vinst på 1,7 Miljarder 2016, det är ju alldeles för lite…..

  Kanske 1 av 10 som är eget eldande, och då är det knappast ”Svensson” som gör det.

  Gilla

 • eugenecork

  de är vi som får stå för kostnaden, me höjda
  Försäkringspremier… blattsen lurar oss på alla
  tänkvärda sätt…negrer å araber borde inte få
  teckna Brand i ngn Försäkring över huvetaget
  Isf skulle Bilbränderna gå ner med minst 87%

  Gilla

  • Jappe

   På tal om lurar oss…media gör allt för att tysta ner och fylla oss med lögner. Dom absolut största landsförrädarna är media, avskyvärt är inte ens början…

   Gilla

 • age

  Bil som självantänder – unikt!

  Gilla

 • Kent

  Om man har en bil med en stor reparation som behöver göras snarast så då är bästa alternativet att sätta eld på den populärt i vissa kretsar.
  Det är kanske inte den egna bilen som det sätts fyr på utan bilen intill så sambandet inte är så uppenbart.
  Intilligensnivån verkar inte vara något problem i nogozonerna för de har en utomordentlig förmåga att lära sig hur det svenska samhället fungerar när det kommer till att mjölka det på pengar.

  Gilla

 • Tomas O'Maely

  Och så finns det många som inte förstår varför bilförsäkrings premiena är i den nivån de är idag.

  Gilla

 • RäddSomFan

  Det är väl inte så konstigt att polisen inte har råd att betala lön till sina anställda när alla pengar går åt att köpa in korv, korvbröd och kaffe för allt detta grillande med dessa underbara begåvade barn som enligt våra politiker skall rädda Sverige från undergång.

  Just nu kl.08:30 runt 22 grader i Lissabon (Portugal) och uppemot 28 grader dagtid och förhoppningsvis lämnar jag med familj detta sjunkande skeppet för gott troligtvis inom 1 år men max 2 år, just nu håller vi på att förbereda oss för flytt dvs kollar allting, söker mäklare för köp av bostad, språkkurser i Portugisiska och Spanska mm mm.
  ….härligt, man riktigt längtar ner till värmen!.

  Siste man släcker ljuset!.

  Gilla

  • Cirkus Sverige.

   Håller med er till 100% 👍

   Själv tänkte jag tillbringa min kommande ålderdom i en röd liten stuga i fred vid havet i Sverige….men 😳

   Har nu kommit till insikt att det inte finns nån sån utopi längre, då det totala sönderfallet av Sverige fortgår i allt snabbare takt och islameringen är nu en vardag, med all terror och förnedring av Sverige och sveriges befolkning.
   Mår illa hur svenska brottsoffer behandlas av dessa skräp. Vill inte mina barn ska vara en del av brottsstatistiken och bli spottade i ansiktet när de kriminella ska dömas.
   Vill inte vara en del av detta sjuka samhälle.

   Så gör som ni…..förbereder en flytt till ett land som värnar om rättvisa och värnar om landets säkerhet och befolkningen.

   Ska bli ledsamt att lämna det som våra förfäder har byggt upp och slitit för…..samtidigt som det blir härligt att kunna bygga och ge nått till det nya landet.

   Glad för eran skull ☀️

   Ps. Det är knappt halvljus nu, så det blir inte mycket kvar att släcka.

   Gilla

   • Jappe

    Kan säga att det är faktiskt helt ok att bo i en liten stuga vid havet 😉 borde kanske tillägga ännu…….
    Förutom turistkaoset under 5 veckor…

    Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: