Stäng

Tre av tio IS-krigare tillbaka i Västeuropa

ISLAM. Åren kring 2014, då IS utropade sitt Gudsrike, anslöt sig minst 40 000 utlänningar från över 110 länder. Till detta kommer minst lika många frivilliga från Syrien och Irak. Det visar en kartläggning från det New York-baserade säkerhetsföretaget The Soufan Center (TSC).

Siffrorna har tagits fram via officiella data från respektive land. 7 400 av IS-terroristerna kom från västvärlden, av dem cirka 5 000 från Europa, varav minst 300 från Sverige.

År 2015 upphörde dock inflödet av IS-frivilliga till ”kalifatet” nästan helt och hållet. Den tidigare så porösa gränsen mellan Turkiet och Syrien täpptes till. Flygbombningarna mot IS-mål medförde att den tidigare så framgångsrika offensiven förbyttes i nederlag.

Terrorhotet från IS finns likafullt kvar, men ser annorlunda ut, konstaterar rapportförfattarna. De senaste två åren har minst 5 600 av dessa IS-frivilliga lämnat ”kalifatet” och vänt åter till sina hemländer.

Siffran är tagen i underkant, eftersom sammanställningen bara omfattar 33 nationer – de flesta länder för nämligen ingen statistik över IS-återvändare.

Cirka 30 procent av terroristerna från Västeuropa är redan tillbaka. I Sverige, Storbritannien och Danmark har närmare hälften av IS-medlemmarna återvänt. Tusentals före detta IS-krigare förmodas befinna sig vid gränserna till Turkiet, Jordanien och Irak för att försöka ta sig tillbaka till sina ursprungsländer.

Återvändarna har redan orsakat skada i flera länder. I Libyen, i Egypten och Jemen medverkar IS-terrorister från ”kalifatet” till terror och destabilisering av redan bräckliga samhällssystem.

I Afghanistan, Pakistan och Filippinerna har IS också etablerat sig. Förutom de egna återvändarna handlar det även om veteraner från andra stater som letar efter nya krigsskådeplatser. Två av de personer som knutits till terrordåden i Paris år 2015 och i Bryssel i mars 2016 var svenskar som hade återvänt.

Rapportens huvudförfattare Richard Barrett konstaterar att det är nödvändigt att konfrontera återvändarna om man vill försvaga IS.

”När nu ’kalifatets’ område krymper och IS-terroristerna får mindre spelrum, förlitar sig ledarskapet på sympatisörer i andra länder för att upprätthålla organisationens namn och rykte”, skriver Barrett, en före detta brittisk underrättelseman.

De länder som nu tvingas ta hand om återvändande IS-krigare hanterar problemet högst olika. Både USA och Storbritannien har markerat att de helst vill att ”deras” medborgare som valt att strida för IS dör på slagfältet.

– Mitt uppdrag är att se till att varje utländsk kombattant i Syrien dör där, sade nyligen Brett McGurk, Washingtons sändebud till den USA-ledda koalitionen mot IS.

Amerikanska militärkällor uppgav i somras att mellan 60 000 och 70 000 IS-terrorister har dödats i den USA-ledda militäroperationen Inherent Resolve, men det är siffror som sannolikt är överdrivna.

TSC-rapporten konstaterar också att radikaliseringen i ”kalifatets” spår omfattar betydligt fler än dem som verkligen har deltagit i strider. De som stoppats vid gränsen till Turkiet, eller planerat att åka men hejdat sig i sista stund, kan utgöra ett lika stort terrorhot som veteranerna, menar rapportförfattarna.

Det svenska underlaget till TSC-studien är till stor del hämtat från Försvarshögskolans rapport om svenska jihadistresenärer, ”Swedish foreign fighters in Syria and Iraq”. Den publicerades i somras och har tagits fram av terrorismforskarna Magnus Ranstorp och Linus Gustafsson. Deras sifferunderlag bygger i sin tur på tidigare hemligstämplat material från Säkerhetspolisen, Säpo.

Enligt rapporten har cirka 300 svenskar rest till Syrien och Irak under perioden 2012 till 2016 för att strida för IS eller al-Qaida. Ungefär en tredjedel är kvinnor. För ett år sedan uppskattades det att 106 av dem hade återvänt till Sverige, 112 var kvar i Syrien/Irak och att 49 hade stupat.

 

-Pettersson noterar att drygt 100 IS-terrorister har återvänt till Sverige, dessa plus dem som radikaliserats utan att ha rest iväg och är betydligt fler utgör ett rejält hot mot Sverige, de är farliga och vad regeringen än tror hjälper det inte att bjuda på halal-korv…

Jag anser att det är individer som skiter i mänskliga värden och inte”människor på glid”. De har förverkat sin rätt att leva i vårt land!

Låt proffsen ta hand om sina egna…

3 reaktioner på “Tre av tio IS-krigare tillbaka i Västeuropa

  1. Var inte siffran 3000 senaste uppdateringen som rest iväg för att mörda och skända otrogna. Enligt IS och AQ och alla andra med samma tro och inställning är alla otrogna som inte tycker som de.

    Dröjer nog inte länge innan de slår till igen mot Europa. Låter våra politiker dem komma tillbaka så vilar ansvaret till största delen på dem.

    Men reaktionen på det blir blommor, handhjärtan, nallar och kärleksmanifestationer vilket naturligtvis skrämmer dessa mördare…(ironi)

  2. Till Sverige är inte helt oväntat dörren helt öppen för 7 klöverns och det övriga etablissemangets återvändade s.k svenska tappra terrorister och IS-mördare, inga repressalier väntar eftersom ynkliga Sverige till skillnad mot andra länder naturligtvis inte har kriminaliserat samröre med terrororganisationer !
    Som sagt, Sverige är och förblir de kriminellas paradis på jorden.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: