Biskop från Svenska Kyrkan ber 14-årig flicka om ursäkt för den tafsande afghanen Arif Moradi


INVANDRING. För en dryg vecka skrev Petterssons och andra alternativa medier om afghanen som varit assistent på ett konfirmandläger i Söderköping. Nu ber biskopen och en kyrkoherde i stiftet flickan om ursäkt. Det är bra, men tänk på att det var alternativmedia som uppmärksammade saken och inte de etablerade medierna som har annat att ägna sig åt en afghaner som ger sig på minderåriga flickor. 

Innan ni går vidare till biskopens uttalande så läs på bloggen om ”14-årig flicka” som jag använde som sökord och fick följande skrämmande resultat. Det är inget som väcker uppmärksamhet hos de etablerade medierna eller #ToMee gänget.

***

Uttalande av biskop Martin Modéus
Uttalande 17 oktober 2017 med anledning av domen för sexuellt ofredande i Söderköping

I förra veckan föll domen mot en ung man från Afghanistan, som deltagit som assistent vid ett konfirmandläger i Söderköping S:t Anna församling i november 2016 och där sexuellt ofredat en av konfirmanderna.

Domen och omständigheterna kring händelsen gör att kyrkan måste ta en titt i spegeln och fråga sig om vi lever upp till de förväntningar människor med rätta har på oss.

Kyrkans konfirmandverksamhet måste självfallet alltid vara en trygg plats, där unga människor ska kunna utvecklas i trygghet och säkerhet. Att ett brott kunnat begås mot en konfirmand är ett hot mot det löfte vi ger alla konfirmander, och deras föräldrar. Det är djupt tragiskt och får inte inträffa.

Det skedda ger alltså anledning till självprövning för kyrkans del. Jag har samtalat med kyrkoherde Ola Linderoth och vi är eniga om att formerna för konfirmandundervisningen måste granskas noga. Konfirmandtiden ska vara ett ”tryggt rum” för de unga – och för deras föräldrar. Självklart innebär detta, till exempel, att på kyrkans läger ska flickor och pojkar, oavsett ålder, sova i olika rum. Något annat är otänkbart.

Domen och omständigheterna kring händelsen gör att kyrkan måste ta en titt i spegeln och fråga sig om vi lever upp till de förväntningar människor med rätta har på oss.

Vid misstanke om brott ska polisanmälan ske, detta är sedan länge den självklara policyn i Linköpings stift. Framför allt ska föräldrarna också underrättas omedelbart om deras barn har farit illa. Inget får tystas ner. Konfirmander ska mötas av ett professionellt stöd redan om det föreligger misstankar om ofredande. På flera punkter har det brustit här.

Den nu dömde mannen deltog som assistent på lägret. Det är i och för sig ingen dålig idé att en ung person som är intresserad av kristen tro får vara med på ett konfirmandläger för att lära sig mer.

En åldersskillnad kan motivera anpassade uppgifter, till exempel en assistentroll. (Självklart ska dock en person i den rollen aldrig ha någon form av lägeransvar eller ansvar för undervisningens innehåll, och det hade han heller inte i detta fall).

Som Ola Linderoth tidigare meddelat kommer personalen i församlingen att genomgå särskild utbildning i arbetet mot sexuella trakasserier. Jag kommer också att ta kontakt med övriga kyrkoherdar i stiftet för att se till att detta viktiga arbete ges utökad uppmärksamhet.

Tillsammans med Ola Linderoth ber jag flickan och hennes anhöriga om förlåtelse för vad de fått gå igenom.

Martin Modéus
Biskop i Linköpings stift, Svenska kyrkan
17 oktober 2017

***

TIDIGARE 2017-10-12. ‘Ensamkommandes’ talesperson lovade följa svenska lagar – döms för sexuellt ofredande mot minderårig

INVANDRARBROTT. Offret var en 14-årig flicka. “Sexuellt berörde hennes bröst och stjärt”, står det i domen. “Det är människor som vill mig illa”, kommenterar gärningsmannen. 

På Facebook den 11 september vänder Arif sig till svenska folket och säger att ”afghanska ungdomar följer svenska lagar och regler” och menar att det är Migrationsverket som bryter mot lagarna när myndigheten i några få fall beslutar att utvisa migranter till hemlandet.

Vid samma tidpunkt som Arif lade upp talet på Facebook stod han åtalad för sexuellt ofredande mot minderårig. Norrköpings tingsrätt för honom för brottet som begicks den 12 och 13 november 2016 under ett konfirmationsläger i Östra Ryds församling. Offret var en 14-årig flicka som var med på konfirmationen.

Arif Mo, som han heter på Facebook (efternamnet är egentligen ett annat), har på kort tid lyckats skaffa sig ett betydelsefullt inflytande i den svenska offentligheten, i rollen som talesperson för gruppen ”afghanska ensamkommande flyktingbarn”.  Flera stora tidningar som DNSvD, GP med flera har skrivit om honom i positiva ordalag, i samband med en demonstration i Göteborg.

Demonstrationen var en systeraktion för den afghanska sittstrejken i Stockholm. Folkbladet uppmärksammade Arif i samband med att han höll ett nyårstal på Rådhustorget i Söderköping på inbjudan av kommunens S-politiker samt föreläste på kommunala skolor om ”ensamkommandes situation”.

Enligt Migrationsverket fick mannen som är medborgare i Afghanistan ett avslag på sin asylansökan redan i oktober 2015. I samband med avslaget skrevs han upp i åldern – i dagsläget är han registrerad som 20 år gammal. Avslaget överklagades två gånger men beslutet höll både i migrationsdomstolen och Migrationsöverdomstolen.

Sedan ett år tillbaka är ärendet överlämnat till polisen för verkställighet.

Läs mer på Samhällsnytt…

-Pettersson säger att ännu en ljugande kriminell afghan som håller sig kvar i landet, mer än att Arif verkar vara kompis till statsminister Löfven…

Här håller Arif tal på Medborgarplatsen i Stockholm, helt öppet med poliser runt omkring trots att han har ett utvisningsbeslut mot sig och uppehåller sig illegalt i landet.


32 responses to “Biskop från Svenska Kyrkan ber 14-årig flicka om ursäkt för den tafsande afghanen Arif Moradi

 • Arif är Mahatma Gandi reinkarnerad enligt Ewa… | Petterssons gör skillnad!

  […] att alternativa medier uppmärksammade den tafsande och ljugande afghanen som det hände något och kyrkan bad flickan om ursäkt. Läs vad vi tidigare skrivit om afghanen Arif Moradi. HÄR och HÄR. Arif har även varit talesman […]

  Gilla

 • SvenskMan77

  Jag misstror skarpt flertalet konvertiter från islam till kristendom.
  Den som läst på om islam (innan Sverige blev PK-abzurdistan och skolböcker om islam omskrevs och förbjöds)vet att allt som gör en ny erövring av folk är tillåtet inklusive LÖGNER mm.

  Gilla

 • Jhonsson

  Svenska kyrkan förnekar sig inte.

  Gilla

 • Joy

  Vadan detta nu då? Detta dalt med muslimer står mig upp i halsen! Vem håller i kursen som nu erbjuds för anställda? Det känns verkligen inte som något att sätta sin lit till, kyrkan som omhuldar invandringen. Även kristna från Menaländerna är skumma, för att inte tala om hbtq-rörelsen. Aggressiva lesbiska kvinnor ger jag inte ett vitten för!

  Gilla

 • MartinA

  Ok, så hur många av de som var ansvariga för konfirmationslägret har straffats? Hur många har avskedats? Jaså, ingen alls? Ja, då var det bara en läpparnas bekännelse från våldtäktskyrkans våldtäktsbiskop.

  Liked by 1 person

 • nyfiken

  FÖR SENT SKA SYNDAREN VAKNA !!!

  Några till flickor som blivit skändade och skadade för resten av sitt liv !!!

  Man skäms så det gör ont ………

  Gilla

 • Cirkus Sverige.

  Löfvens kompis.

  Nästa gång kanske din dotter eller barnbarn.

  Gilla

 • per22

  Då borde den 14-åriga tjejen var med i SVT Agenda ikväll, eftersom programmet handlar om ”Metoo”.
  Jasså, det gäller bara då svenska män tafsat.
  Allt för att ta fokus ifrån gruppvåldtäkterna.

  Liked by 1 person

 • Lena

  Hon ärkebiskopen vet såklart hur barn blir till , inga preventivmedel och främlingarna juckar på ( kallas sex i vissa kretsar och löneförhöjning i andra) , varför är den fasansfulla typen i en situation där hon har makt !

  Gilla

 • Jhonsson

  Svensk media av i dag, en produkt för soptunnan.

  Gilla

 • Leif

  På mitt eget konfirmationsläger för ca 30 år sedan var det inget som helst problem att ALLA konfirmander och ledare sov på samma ställe. Förstår ärligt talat inte problemet. Skulle inte pojkar och töser kunna dela sovlokal utan att riskera sexuella övergrepp?? Vilket,ursäkta språket,jävla skitsnack! Det handlar enbart om vilken inställning och respekt för varandra man har med sig från barnsben. Har man taskiga värderingar från barndomen/hemmiljön tar man dem med sig senare i livet. Bara att inse att kulturer och religioner skiljer sig åt avsevärt där.

  Liked by 2 people

  • Mr Q

   Dina rader överensstämmer med vår svenska kultur.Vad som inte passar in är,att kyrkan inbjuder en över 20-årig lyckosökande Afghan,samt därtill vistas illegalt i landet.Denne vuxne man skall blandas med barn i en kristen krets ! Vill inte använda svordomar men frågar mig, ”hur f-n tänker dessa präster om de överhuvudtaget tänker” ?

   Liked by 2 people

 • Falköga

  Från ärkebiskopen total tystnad. Hon ställer bara upp när kungabarn ska döpas.

  Gilla

  • Lena

   Falköga :
   Hoppas att det är fritt att tänka vad man vill om de ingifta i ”huset” särskilt den yngre generationen.

   Liked by 1 person

   • Lena

    Jag struntar i deras val …………..men vill inte betala något till det ….huset !

    Gilla

   • Falköga

    Lena – det är ärkebiskopen jag kritiserar – inte de trevliga gamla och unga i kungahuset som så väl företräder vårt land.

    Gilla

  • MartinA

   Den ynkedom som biskop Modeus kallade ursäkt är fanimej ännu sämre än tystnad.

   Gilla

 • Lena

  Sex stycken kommentarer försvunna, ja jag kan förstå varför.

  Gilla

 • Hönsmamman

  Det gäller att göra det mer och mer känt hur dessa agerar. Så att det inte längre kan hävdas att ingen kunde veta.

  Kärleken mellan vä och ”främlingar” kan bara pågå så länge de kan påstå att de inte visste.

  Fakta om dessa främlingar gör dem oattraktiva som accessoarer för en flock som hungrar efter någon att ömma för och där de bara är deras alibi för att själva framstå som ”de goda”.

  Skicka hem dem så att de kan göra nytta. Och de som ömmar för dem kan följa med dem.

  Dags att på ett vetenskapligt sätt noggrannt kartlägga vad de åstadkommit under sin tid här, i hemlandet och vad de kostat oss, vilka brott de ligger bakom, vad de kan göra för sitt hemland, hur mycket de blir skyldiga att betala tillbaka osv.

  Det måste bli modernt att vara intelligent igen. Tiden för nollorna lider mot sitt slut.

  Liked by 2 people

 • Erik Bergman

  Vad som också förvånade mig med detta konfirmandläger var att en 19-årig kille skulle dela sovrum med två 14-åriga flickor. Klart olämpligt!

  Liked by 1 person

 • Mm

  Afghaner skall vara i Afghanistan och inte i Sverige, vare sig de påstår sig vara kristna eller inte. De ljuger om allt, ålder, döda föräldrar, allt för att komma åt mer bidrag

  Gilla

 • Lena

  Orkar inte läsa tyvärr för jag är numera immun mot ockupanterna, bara jag ser dem så blir jag rasande !
  UT med eländena NU !

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: