Stäng

“Flickan och skulden – en bok om samhällets syn på våldtäkt”

”Alltför få böcker har kraft att förändra världen. En av de böcker som faktiskt bidragit till att förändra världen i alla fall en smula är Katarina Wennstams debutbok Flickan och skulden(Albert Bonniers förlag, 2002). Wennstam, som då arbetade som kriminalreporter på SVT, redovisade i sin bok om samhällets syn på våldtäkter ett stort material bestående av våldtäktsdomar och intervjuer med våldtagna flickor och kvinnor.”

Läs mera:

https://ledarsidorna.se/2017/10/recension-katarina-wennstam-flickan-och-skulden-en-bok-om-samhallets-syn-pa-valdtakt/

Min kommentar:

Har själv en ung dotter och jag fruktar att hon kan drabbas inte bara av en brutal våldtäkt utan även av skuldbeläggning för det inträffade.

Idag lever vi i andra tider än när jag växte upp i Sverige på främst 60- och 70-talet och mycket som då statistiskt sett kunde försummas är nu något som i allra högsta grad måste tas hänsyn till, något som inskränker och stjäl livskvalitet.

På något sätt är man egoist och hoppas att ens egna barn inte ska drabbas men i ett sådant fall, om ens egen dotter (eller son) drabbas och sedan dessutom möts av ett förakt (likt det som artikeln beskriver), förlorar man inte då slutgiltligen allt hopp och all tro i det samhälle vi lever i?

Jag får känslan av att vad man för inte länge sedan skulle betrakta som en ren dystopi redan till stor del har hunnit bli bitter verklighet i Sverige.

 

4 reaktioner på ““Flickan och skulden – en bok om samhällets syn på våldtäkt”

  1. I Sverige har alla olika värde. När det gäller våldtäkter har kvinnan ett lägre värde än mannen, framförallt om mannen är invandrare. Det är den största anledningen till varför det skrivs så lite om våldtäkter i Sverige. Sen beror det på vem mannen är och vilket samhällskikt han tillhör. Ävenven politisk tillhörighet spelar roll. Tänk er själva skillnaden om en högt uppsatt S eller SD man skulle våldta. Hur tror ni media skulle agera i de två egentligen helt lika fallen?

  2. OM jag hade haft en dotter och OM hon hade blivit våldtagen, så hade jag slagit ihjäl fanskapet som gjorde det, med mina bara händer, och sen grävt ner skiten i skogen…och det är fanimej sant!

  3. I en civiliserad värld, ska vi inte ha en sådan glidande skala, vad gäller straff, för en sådan vidrig och bestialisk gärning. Vissa gärningsmän får plikta med livet, andra slipper helt undan straff. Här finns ett gigantiskt problem att lösa och jag vet vad straffet skulle bli för den som utsatte någon i min absoluta närhet. Det låter sig ju sägas; verkligheten ser kanske inte ut så, även om de flesta skulle få svårt att kontrollera sig. Övergrepp på kvinnor är en mycket grov och vidrig handling och borde ses som det i juridikens konst. Det är självklart att bevisningen ska vara hög och jag är personligen emot dödsstraff, överhuvudtaget. Allt jag vet är att det inte är ok att halva befolkningen riskerar att drabbas, minst någon gång i livet. Det är avskyvärt!

    1. Därtill, finns alla rån, misshandel och ”nästan”-våldtäkter. Vad gör det med människor som drabbas? Inget bra, inget bra alls. Tragedi, rätt och slätt. Ärr i själen och/eller i den fysiska lekamen. Verklighet, inget nättroll inblandat i episoden. Svårt att greppa? Borde inte vara det.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: