Nu kommer notan


Fr.o.m. årsskiftet höjer Folktandvården notan och gör det därmed ännu dyrare att besöka tandläkaren.

Det blir en drastisk höjning, meddelar Ewa Callhammar (L) och nämner bl.a. 3,11 procent i höjning för den allmänna tandvården.

”Vi måste stå upp för de kostnadsökningar vi har”

Säger Callhammar och nämner material- och personalkostnader som huvudorsaker. Hon nämner också tio nya behandlingsrum och arton nya medarbetare under 2016-2017, som ökade kostnader. De väntade prishöjningarna kommer dock inte att täcka alla kostnader, utan man måste också se till att utöka kundkretsen.

Exempel på höjningar som drabbar vanliga patienter är 2,59 procent för en basundersökning som nu landar på 824 kronor.

Redan 2012 larmade Folkhälsoinstitutet om att cirka 15 procent av befolkningen avstod tandvård för att de helt enkelt inte hade råd. 2014 var larmet fortsatt stort och Landstingen berättade att såväl pensionärer, arbetslösa, långtidssjukskrivna och ensamstående kvinnor med barn tillhörde de grupper som avstod att besöka tandvården. Fr.o.m. 15:e april nästa år kommer tandvårdsbidraget att höjas, enligt en överenskommelse mellan regeringen och Vänsterpartiet. Det årliga bidraget för exempelvis pensionärer blir då 600 kronor, men dessa 600 kronor äts snabbt upp av Folktandvårdens höjda priser.

Nu gäller dessa höjningar inte för alla. 2015 fick vi svaret på de ökade kostnaderna och det hårda trycket på tandvården.

”Folktandvården i hela Sverige jobbar nu på högtryck för att kunna hjälpa alla asylsökande personer med akut behov av tandvård”

Det är inte bara det att nyanlända får i det närmaste fri tandvård, de har också förtur. Flera vittnesuppgifter från min egen vänkrets berättar om allt längre väntetid mellan undersökningarna och väntrum fyllda med både araber och afrikaner. Nu räcker det inte att nyanlända från Afrika och Asien får fri tandvård. Denna ges också till EU-migranter, ett finare ord för tiggare.

Dessa ökade kostnader vill inte Ewa Callhammar nämna, så därför har jag skickat en fråga och hoppas kunna återkomma med et svar.

SVT


57 responses to “Nu kommer notan

 • Tandvård för illegala | Petterssons gör skillnad!

  […] minns kanske Petterssons inlägg om Folktandvården den 15/10, där vi berättar hur man tvingas höja priserna rejält för vanliga medborgare och orsaken bakom […]

  Gilla

 • Roland Karlsson

  Tomas det är för såna som dig jag kämpar. Det finns i många landsting en försäkring där folk som på grund av sjukdom eller långvarig medicinering skall erhålla gratis tandvård. Jag fick till slut mina tänder till en kostnad av 52.000 kronor trots att det var bevisat att medicinerna tog dom. För S i Sörmland är detta enbart prestige. Men det jag tycker o det som är verklighet för dig o många andra är vägen lång. Detta är som FP sa förr det ”glömda Sverige”. Idag har även L som man heter idag också glömt. Skulle kunna dra upp LSS i detta sammanhang. Vi spar på dom mest utsatta. USCH!

  Gilla

 • jgarn

  Vi lever i en socialistisk ironi.

  Gilla

 • Kurt

  Kanske man se snart Svenska pensionärer sitta utanför ICA butiken med rullator och en pappersmugg och texten, ”Svensk fattigpensionär ha inte råd med tandvård”! Ta Zigenarnas platser, vilket liv det skulle bli

  Gilla

  • jgarn

   Fy fan för dessa politiker as, landsförrädare är bara förnamnet.

   Gilla

  • Kenth Andersson

   Tveksamt, dessa platser är nog vigda åt av politikerna utsedda s.k stackars utsatta grupper som ingår i 7 klövers lyckade mångkulturella Sverige, infödda svenska fattigpensionärer göre sig icke besvär !
   2017 fortfarande skillnad på folk och folk i Sverige vissa är det mer synd om än andra.

   Gilla

 • Föjintelsen är jätte-jätte sann

  3 procent var ju inget. Det betyder ju 1,50kr bara på 50-lappen som ”flyktingarna” betalar. Det ska de väl klara?

  Gilla

 • Bosse

  William! Du kan inte vänta dig nåt trevligare och bättre svar från en blind och totalt verklighetsfrånvändande sosse. Dom har bara en BILD och ingen verklighetsförankring. Det är en egen art i faunan. Alla föds med en tankeblockering

  Gilla

 • Tony

  Ja guldtänderna i käften på sådana som inte betalar själva
  kostar givetvis multum, vilket vi andra ska betala, fattigpensionärer
  har inte råd att gå till tandläkaren.

  Gilla

 • Bosse

  Mia ! Men om du kommer hit och säger att du är 15 år och i själva verket är 20 år då kan du utnyttja denna förmån på ett annat sätt än svenska ungdomar.Men du är ju sosse så du har väl missat debatten och beviset att dom är lögnare. Du skjuter på fel mål och hela ditt svar är en förnekelse av verkligheten. Men du går säkert tandlös på bekostnad av en invandrarlögnare som får gratis tandvård.Och det är ju godhetsknarket som ger den verkan.

  Gilla

 • Carl edström

  Vi Svenskar är blåsta på det mesta.

  Gillad av 1 person

 • William

  Skandal.när jag gick i skolan var tandvård grattis.jag skäms över regeringen.självklart ska tandvård vara gratis för svenskar.inte nån klassfråga.vilken soppa allt blivit.inte klokt.ta miljarder ifrån invandringen och lägg dom på tandvård,bättre pensioner,bättre äldrevård. Jobb åt våra ungdomar.bättre skola osv.det ända löfven tänker på är den djävla invandringen.hyckleri fy tusan.

  Gillad av 1 person

 • Roland Karlsson

  All heder till tanten som tänker samla in pengar till sin väninna. Som jag har slagits med maktfullkomliga sossar om just rätten till tandvård. Enligt S tillhör inte tänderna kroppen. När sen landstinget genom hysterisk medicinering av psykofarmaka ledde till min tandlossning tog man inget ansvar. Sen gissar jag att många fattigpensionärer o andra svaga ekonomisk grupper avstår tandvård. Alla ska med är kvalificerat SKITSNACK!

  Gillad av 1 person

  • Thomas

   Roland trots allt du gjort och fixat så är jag fortfarande tandlös med ännu mindre tänder i munnen och att tänder är en mänsklig rättighet är bara ett hån mot mig och andra som äter alt ätit medicin.

   Man kan dra allt i långbänk men samhället ger och tar men dem som har det sämst står utanför

   Gilla

 • Tanten

  En väninna till mig ramlade utomhus . Slog sig illa och två tänder slogs ut. Hon fick sjukvård men ingen tandvård. Vi är nu ett gäng gamla tanter som samlar in pengar för att hon ska få sina tänder fixade!!!!

  Gillad av 1 person

 • gamgubben

  Det är väl inte drastiskt, så länge jag bodde i Sörmland så ökade folktandvården där med 3% varje år och specialvårdsklinikerna ännu mera. Vid ett tillfälle så slog de på resultattangenten ytterligare en gång så några priser steg med 6,09%.
  Jag fick då en offert på brygga i underkäken 6 tänder med 85% rabatt, 33000:- alltså 15% av 220000.
  Jag försökte förgäves få dem att förstå orimligheten, som att tala med en sten.
  Folktandvårdsspecialisterna behöver inte pruta eftersom det mesta av deras arbeten betalas av stat och kommun. Jag fick bryggan gjord av privat tandläkare mitt pris 5025:-

  Folktandvård, för vilket folk?

  Gillad av 1 person

 • Mia

  Det borde inte vara någon ekonomisk skillnad att söka tandvård än vad det är att få sjukvård.
  En fördel inom tandvården är ändå att den är gratis fram till det år en ungdom fyller 22 år. Även något billigare för den som fyllt 65.

  Gilla

  • William

   @Mia du fattar ingenting.det kostar massor om tänderna blivit dåliga.vet du inte om det Mia?du är ute på tunn is och det knackar under fötterna på dig.jag vet inte om du hör det,men så är det faktiskt.en brygga i munnen kan kosta 70000.vakna mia.

   Gilla

   • Mia

    Tandvård är dyrt och det var därför jag skrev att den ekonomiskt borde vara jämställd med sjukvården.
    Såg att du högre upp skrivit att tandvården var gratis när du gick i skolan.
    Och det är den fortfarande, ända upp till det år en person fyller 22 år.

    Du verkar ha svårt med läsförståelsen.

    Gilla

   • William

    Mia du skrev en fördel bla…lägg ner det här är kört.du kopplar ihop saker lite märkligt här nu ok.svara på frågan du fick av mig.du kan väl läsa?utvekla för mig vilka förändringar du vill se i dagens Sverige.

    Gilla

   • jgarn

    Tandvård för unga och invällande parasiter är inte gratis den betalas av bla oss pensionärer via skatten.

    Gilla

  • Bosse

   Mia ! Vilka har mest nytta av gratis tandvård innan 22 år.? Jo, alla invandrarlögnare som påstår att dom är 17år.Dom kommer att få gratis tandvård hela livet.

   Gilla

   • Mia

    Ska vi kanske ta bort förmånen för svenska ungdomars gratis tandvård till 22 år för att hindra andra att få den, eller vad menar du?
    Inga nyanlända får gratis tandvård hela livet, de får däremot vård som inte kan vänta (tandvärk och liknande) för 50 kr den första tiden.

    Gilla

   • Tony

    Om dom kan legitimera sig, vilket dom ofta inte kan, och då kostar det ingenting.

    Gilla

 • Peter Skoglund

  Mycket bra, Stefan K.

  Gilla

 • Cirkusen fortsätter.

  I detta läge vill jag inte nämna sjukdomar som är en vardag i ex. Afrika.

  AIDS, HEPATIT, TUBERKULOS, DIFTERI, EBOLA, POLIO m.m. 😷
  (Visst instrumenten/verktygen tvättas, men har dom inte glömt nått verktyg….det är mänskligt att glömma, kanske den böjda sugen som du har i munnen. 😱 )

  Sen inte minst SKABB, LÖSS, LOPPOR och övriga kryp.

  Hur gott är det att sitta i tandläkarstolen efter nån som kan tänkas ha AIDS / HEPATIT eller ev. SKABB…. som börjar krypa ifrån stolen till DIG ! NU BÖRJAR DET KLIA !

  Varsågod, Tandläkaren tar emot nu ! 😳

  Gilla

  • Mia

   Om du är så rädd för skabb bör du nog undvika att sätta dig någonstans över huvud taget, men en tandläkarstol med sitt material är nog en av de ovanligaste spridningsställena.

   Du bör istället undvika äldreboenden som ofta har problem med skabb, likaså sjukhus.

   Gilla

   • William

    Mia nu blir jag besviken på dig.skriver du att man ska undvika äldreboende?jag förstår din ironi.men det passar sig inte Mia.får jag fråga en sak mia?vilka förändringar vill du se i dagens Sverige??och utveckla dom gärna.

    Gilla

   • Tony

    Pensionärshataren Mia i farten igen? Undrar
    om man inte kan få skabb genom att vistas för
    mycket i socialistiska miljöer också, dom verkar
    i vart fall att bli väldigt enögda o enkelspåriga.

    Gilla

   • Mia

    William
    Nej, det är bara personer med skabbfobi som behöver undvika äldreboenden och sjukhus.

    Det där med förändringar i dagens Sverige tar jag en annan dag.

    Gilla

   • Cirkus Sverige.

    Mia ……
    ….. Som jag menar:

    Det kommer mer och konstigare sjukdomar till Sverige och Europa.
    Och dessa ”dycker” inte upp ur tomma intet, dessa kommer med nån/några värdbärare. Detta vill naturligtvis inte nämnas av myndigheter, då folk kan bli rädda…men det räcker inte att blunda…fler och värre sjukdomar drabbar ändå.
    Gällande äldrevården så kan det vara så att det finns ”småkryp” där, samma som det numera finns så ofta på dagis.
    Även detta uppstår inte ur tomma intet, det kommer dit av värdbärare…..och gissa hur ?
    Kan vara lite jobbigt att förstå, men öppna ditt sinne och ögon så förstår du det 😳

    Mia….
    Det är bra att du skriver, men vill bara du ska öppna ditt sinne för verkligheten, den finns där ute och snart kanske närmare dig än du vill.
    Tråkigt men sant 😲

    Gilla

  • Mia

   Om jag nöjer mig med att skriva om risken att få ebola hos tandläkaren, en av de sjukdomar du räknade upp, så kanske du hörde talas om det stora utbrottet av ebola i Afrika för ett par år sedan. Tusentals människor dog och det forstatte så månad efter månad.
   Hur många fick det i Sverige? Ingen.
   Och du tror att du ska få det när du går till tandläkaren.

   När folk skriver om sjukdomar och om klimat ser man vilken stor okunskap det är inom dessa områden.

   Gilla

   • Cirkus Sverige.

    Mia….

    Gällande Ebola….
    Så lyckades den fler än en gång stoppas, detta till stor del p.g.a att den bröt ut i ett fattigt land, där man då fick lättare att ringa in och stoppa.
    Normalt så kan extrema sjukdomar spridas med ett jetplans hastighet, då vi i västvärlden reser snabbt och långt.

    Gällande AIDS…
    Så är det ingen sjukdom som endast finns i Afrika. Det är 70% av de som dör i AIDS, som härstammar ifrån Afrika. Att tro att AIDS inte skördar Svenskar är ungefär lika naivt som att tro att Löfven är det bästa för Sverige.
    Det är en blod/kroppsvätske sjukdom som med extrem stor risk överförs vid ex. våldtäkter ( men det har vi ju inga i Sverige, och de kan ju inte öka, då vi inga våldtäkter har 😳 )

    Gällande dessa och övriga sjukdomar så ökar dessa nu, och det finns alltid en förklaring.
    ( Tro inte….(alltså var inte naiv) att det beror på att Svenskarna reser mer, det är vad som sägs….men, tycker/tror även du detta, Mia ?

    Hoppas inte du eller dina nära och kära, drabbas av detta, för det vore ett helvete att möta verkligheten på det sättet.

    Gilla

 • Cirkusen fortsätter.

  I detta läge vill jag inte nämna sjukdomar som är en vardag i ex. Afrika.

  AIDS, HEPATIT, TUBERKULOS, DIFTERI, EBOLA, POLIO m.m. 😷
  (Visst instrumenten/verktygen tvättas, men har dom inte glömt nått verktyg….det är mänskligt att glömma, kanske den böjda sugen som du har i munnen. 😱 )

  Sen inte minst SKABB, LÖSS, LOPPOR och övriga kryp.

  Hur gott är det att sitta i tandläkarstolen efter nån som kan tänkas ha AIDS / HEPATIT eller ev. SKABB…. som börjar krypa ifrån stolen till DIG ! NU BÖRJAR DET KLIA !

  Varsågod, Tandläkaren tar emot nu ! 😳

  Gilla

 • Cirkus Sverige.

  Tack Löfven och de övriga kommunisterna.

  Sveriges befolkning får det bara sämre och sämre…. ÄNDÅ FÅR SOCIALDEMOKRATER OCH VÄNSTERPARTIET RÖSTER 😳 HELT OTROLIGT !!!

  Kan förstå vänsterpartiet, de vill ju inte göra nått som kallas arbete, de vill att andra ska arbeta och de vill ha pengar utan arbete.

  Hört att nu är pensionärerna mer upplysta och kan t.o.m byta parti fast de röstat på samma i 50 år….och det är bra!
  Som en gammal dam sa, som jag träffade: Det är inte mycket med kärringa, det är som det är, men jag måste tänka på mina barn, och främst mina barnbarn….dom är så härliga, jag vill dom allt gott, men denna regering vill dom illa. 😠

  Det ser man….
  Tackar damen för sitt förnuftiga tänkande. 💐

  Gillad av 2 personer

 • Galten

  Vi får nöja oss med spetskompetensens expertis.

  Gilla

 • Conny Lundberg

  Politik som skänker bort saker och tjänster gratis om bidragstagarna kommer från vissa andra länder är ingenting annat än kommunism.
  Om denna förda politik dessutom begränsar de etniska svenskarna samma förmåner om de inte har råd att betala för dem så kan man kalla denna grupp såsom utsatta för omvänd rasism.
  Lika ”värdegrund” någon?!!!

  Gilla

 • pettersonaxeagentlemansgentleman

  Då statens etos antagit den alarmerande låga och konstant sjunkande nivå vi nu erfar, står det ställt utom alla tvivel att den av hybris och moraliska defekter behäftade regimen skamlöst gottar sig åt att spotta svenska folket i ansiktet och dagligen erinra oss om vår totala betydelselöshet, samt att vår enda funktion utgörs av vår förmåga att skattefinansiera vårt eget förfall och undergång.

  Tandvårdsskandalen representerar en respektlöshet och provokation utan motstycke, där man i sedvanlig globalistisk ordning anser sig kunna bedriva vilken skandalpolitik som helst under förevändning att den humanistiska stormakten bedriver välgörenhet med underförstått kristet fundament.

  Detta har dock icke ett förbannat dugg med äkta barmhärtighetsgärningar att göra utan lyder uteslutande under NWO-agendans nationsföraktande diktat, och den typ av sekulariserade ”kristendomspraktik” vi nu tvingas genomlida företräder blott ett djävulskt hån mot folket, förnuftet och framtidstron.
  Andreas 😦

  Gillad av 1 person

  • Conny Lundberg

   Tack, Andreas, för en utomordentligt klargörande skiss över det förfall vi lever inom!!!
   Mycket väl sagt och som dessutom visar och klargör vilka som älskar sitt fosterland och vilka som vill förgöra det!
   🙂 Conny

   Gillad av 1 person

 • Stenbock

  Detta kom ju som ett brev på posten (i forna tider)….
  Vi välsituerade fattigpensionärer får ju hjälpa till,att betala ”nysvenskarnas”
  subventionerade tandvård. Liksom zigenare och annat avskum,som kommer undan med en 50:-lapp vid sina besök. Som ”compulsoryunion” skriver kan ju vi äldre,klara oss som tandlösa sista 15 åren i livet.
  Det finns ju pureè och stuvningar att tillgå,och söndagsägget kan hackas !

  Gillad av 1 person

 • Jhonsson

  Våra fattigpensionärer får gå tandlösa, medan migranterna får nya bett gratis.
  Så är det i den humanitära stormakten Sverige.
  Glöm inte detta vid valet 2018,
  Vakna upp alla gamla betongsossar! Det är dags att byta parti!

  Gillad av 2 personer

  • RäddSomFan

   Oj det var längesedan det var dax att vakna, nu är vi inne och sjunger på sista versen … siste man stänger dörren och släcker ljuset.
   Dax att vakna …hahaha du är rolig du.

   Gilla

 • compulsoryunion

  De vågade inte höja med 9,11 då skulle nyadelsmännen hurra o fira och tro det var 9/11

  Gilla

 • Billy Boy

  Bortglömt vallöfte från ”Demenspartiet – Socialdemokraterna”:

  Göran Persson (S) lovade billigare tandvård för alla
  (Publicerat 1 maj 2005)

  Göran Persson vill gå till val på ett löfte om billigare tandvård åt folket. I sitt första maj-tal i Malmö i går avslöjade han att regeringen förbereder en ny tandvårdsreform som ska sänka kostnaden för alla som går till tandläkaren.
  – Det är klassisk socialdemokratisk politik, sade Persson från talarstolen i Folkets Park.

  https://www.sydsvenskan.se/2005-05-01/goran-persson-lovadebrbilligare-tandvard-for-alla

  Gillad av 1 person

 • Janne

  Höjningar för oss som arbetar och betalar skatt, är svenskar och bor och lever i Sverige.
  Och ännu billigare för alla dom som kommer från Somalia, Afganistan, Irak, Turkiet, Palestina och andra stenåldersländer och som aldrig arbetat i Sverige och inte betalt ett enda öre i skatt.
  Jag förstår mig inte på svenskar som inte protesterar mot detta totala vansinne!?
  Janne

  Gillad av 1 person

 • compulsoryunion

  Snart är vi prostituerade mulatter utan tänder, liksom i Palmes drömsamhälle socialistiska Kuba

  Gillad av 1 person

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: