Axfood tar in nyanlända som lärlingar


ARBETSMARKNAD. Axfood startar nu upp programmet Nyanländ i Axfood som är ett 12 månader långt avlönat program för nyanlända. Till en början handlar det om ett pilotprojekt för tio nyanlända i fem Willys- och fem Hemköpsbutiker i Stockholm.

– På sikt är förhoppningen att lärlingsprogrammet ska byggas ut och omfatta alla våra 400 butiker runt om i Sverige, säger Louise Ring, Axfoods HR-direktör i ett pressmeddelande.

Programmet går till stor del ut på praktiskt butiksarbete, 75 procent av tiden ägnas åt det och 25 procent ägnas åt utbildning.

Programmet har kommit till genom ett samarbete mellan Svensk Handel, Arbetsförmedlingen och Handelsanställdas Förbund och ett särskilt kollektivavtal har upprättats där deltagarna i projektet erbjuds en lön motsvarande 75 procent av en ingångslön.

Även om projektet har till syfte att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden är det även ett tillfälle för Axfood att hitta nya kompetens.

– Det här är också ett sätt att finna nya lösningar som ger oss nya, kompetenta och drivna medarbetare som vill växa och utvecklas hos oss och inom dagligvarubranschen, säger Louise Ring.

Svensk Handel

Mer om: Axfood
-Pettersson hoppas svenska ungdomar och andra generationens invandrare som har svårt att får arbete är imponerade av Axfoods särbehandling av de nyanlända. Axfood pratar om allas lika värde så vi får hoppas det finns ett 12 månader avlönat program för andra än nyanlända…
Givetvis ställer i varje fall jag frågan om hur stor del av lönen som betalas av Sveriges skattebetalare?

57 responses to “Axfood tar in nyanlända som lärlingar

 • dave

  Som tur är handlar jag på matdax.

  http://www.matdax.se

  Gilla

 • Mm

  Bojkotta det rasistiska Hemköp, Willys, Snabbgros, Dagab dvs allt som har med Axfood att göra. De särbehandlar vita etniska svenskar.

  Gilla

 • Elsa

  Men det finns ju möjlighet att handla på Lidl och Citygross.

  Gilla

 • Valter

  För ett år sedan påstod politiker Löfven m.fl. och lögn media att dessa invandrare var högre utbildade än svensken i gemen, nu är de helt tvärtom, Inga raketforskare och läkare mer, nu är det låg utbildade med en stor andel analfabeter som kommit. Ingen av dom verkar ens skämmas för vad dom påstod tidigare. vi som sa sanningen då, var rasister och nazister. Tack för kaffet.

  Gilla

 • Fredde

  Och nu meddelar SVT att ”nyanlända ska rädda järnvägen”
  ”de har ju redan ingenjörsutbildning”

  Ja, vi har ju sett vilken utbildningsnivå berikarna har..
  De minns inte ens vad de heter, eller när de är födda. Fast, de kommer ihåg mobilen och cigaretterna…

  Gilla

 • Torleif

  Axfood äger Hemköp och Willys. Axfood har ingått avtal med Samhall med att utföra lokalvård (städning) på samtliga Willys och Hemköpsbutiker. Sådana här allianser borde vara olagliga. Högutbildade städare har ingen chans att konkurrera med lågutbildade på Samhall.

  Gilla

  • Fredde

   Samhall städar även på Arlanda, hur ska seriösa firmor kunna konkurrera med dessa?

   Gilla

   • Jenny

    Friska långtidsarbetslösa skickas till Samhall sen tvingas de städa på Ica där jag bor. De tvingas vara klädda i blåa joggingkläder(ser ut som det i alla fall), på ryggen står det Samhall. Hur mycket ska man peka ut folk? I bland känns det som arbetslösa är vår tids diskriminerade-det är de arbetslösa som är längst ner i samhället och utnyttjas.

    Gilla

   • Torleif

    Precis. Samhall kan lägga sig långt under alla andra städbolag i prissättning och därmed få jobben. Samhall betalas av oss skattebetalare bland annat. Osmakligt.

    Gilla

   • Jenny

    Det känns som en cirkel, sen 1992 har politikerna undantaget Ingvar Carlsson tagit hit invandrare vilket genererar arbetslöshet. Sen tvingas de arbetslösa arbeta gratis för att få bidrag vilket leder till att många riktiga jobb med lön försvinner. En utveckling som gillas av en del arbetsgivare och hatas av alla arbetslösa.

    Gilla

   • RäddSomFan

    Att dom städar är ju rent överdrivet, dom lämnar mer bakterier och skit efter sig än innan dom började städa, det är bara att kolla på dom ställena dom varit så kan var och en se själva.
    Äckligt är vad det är!.
    Det som dom riktiga städbolagen kan konkurrera med är RENLIGHET.

    Gilla

  • larslindblog

   Ägare till Willy, Tempo , Åhlens , mm. är Antonia AX: Johnsson , Folkpartist.

   Gilla

 • Kurt

  Jag är bara så förvånad, ena gången ”högutbildat, hjärnkirurger, raketforskare, skulle ju vara största delen av de asylsökanden. Nu hör man samma politiker prata om att de knappt kan läsa/skriva på sitt eget modersmål. lågutbildade eller ingen utbildning alls, det som vi förstå under utbildning. För att samla kamelskit kanske det räcker med några timmar i Koran skolan, Problemet är bara vi ha inte så mycket Kameler här.

  Gilla

 • RäddSomFan

  Tur man har slutat handla på Willys då, nu handlar jag bara i butiker som ägs och drivs av svenskar, väljer även alltid utlänningsfri kassa då det blir bäst så, någon enstaka gång har det suttit en utlänning i kassan men då har jag lämnat och valt att handla vid annan tidpunkt eller annan butik.

  Gilla

 • Allan Akbar

  Äntligen har jag möjligheten att få träffa läkare samtidigt som jag handlar… eller var det kebabtekniker?

  Gilla

 • janzorn

  Undrar vad muslimerna säger när de ombeds att fylla på kyldisken med fläskkött?

  Gilla

 • Hönsmamman

  Norge är ett av världens rikaste länder.

  Det är inte en slump. Ytterligare ett steg i en riktning som kommer att hindra onödigt dränage av skattemedel:

  Gilla

 • Malmöbo

  Men duklagar ju aldrig på arbetslösa svenskar eller andra generations invandrare Pettersson, ni klagar på att nyanlända lever på bidrag. Jag tycker det är bra att Axfood tar steget och jag hoppas att alla andra större företag tar efter. Den dagen är då inte alls lång borta till SD och dess brunna anhängare är ett minne blott

  Gilla

  • highcoastbeds

   Än har vi inte sett några ”brunna” SD:are.

   Gilla

   • Bosse S

    Borde kanske stå rosengårdsbo istället, men i och för sig syns det på ordbehandlingen att det inte är en ordblind svensk.
    Ingen som inte är svensk medborgare skulle tillåtas åtnjuta arbetsmarknadsåtgärder. Arbetslösa svenskar måste proriteras först och främst.

    Gilla

  • Mr Q

   Din tro är ju starkare än såväl din Imams,som Allan själv ! 🙂

   Gilla

  • Lapplandsbo

   Lever på bidrag? Tror du Axfoods själva kommer att betala deras löner? Nej, vi kommer att få betala den största delen av deras löner.
   Varför?
   Malmöbo, dina tankar går i märkliga banor som lämnat all form av sans och vett.
   Jag antar att du tillhör något märkligt nätverk likt Mia.n som bara uttalar Er när Ni tror Er kunna påvisa en poäng.
   Viktiga otäcka frågor undviker Ni som pesten, största möjliga tystnad.

   Gilla

   • Malmöbo

    Lapplandsbo: vilka frågor vill du diskutera? Jag kommer svara på alla dina frågor, försöka iaf.
    Ni alla andra: skaffa er ett liv!

    Gilla

   • Stenbock

    Ali:
    Undrar om inte dagens resultat av ”tummen ner” på din kommentar,är ”All time high” ? Just nu 77 styck Ali. Du tycks ha väldigt få tillskyndare på bloggen ! 🙂

    Gilla

   • Lapplandsbo

    Malmöbo, jag har redan ställt frågor till dig.
    Jag repeterar dem igen -kommer Axfood själva betala deras löner dvs med egna pengar från företaget Axfood?
    Eller betalas deras löner med våra pengar dvs skattemedel?
    Sverige börjar likna inget annat. Staten dvs våra skattepengar betalar löner åt folk som jobbar i det privata näringslivet. De rika som håller sig väl med regimen blir rikare och det arbetande folket och företag som inte utnyttjar systemet fattigare.
    Vad anser du om att de Rika blir rikare på våra skattepengar?

    Gilla

 • Hanna

  Tyvärr Axfood ingen bra idé. Låt folk bli anställningsbara av egen kraft så slipper vi konsumenter betala både varan och personens lön via vår skatt!
  Frisör och taxi har blivit helt körda branscher där ingen arbetsgivare anställer någon utan ett saftigt lönebidrag, och absolut i h-e inte en invandrare utan bidrag.

  Gilla

 • Stenbock

  Axfood som äges av samma typ som Bonniers,ser nog till att få billig arbetskraft betald av oss via skattsedeln….Dessutom har jag sett att de numera säljer mer Bioekologiska,och andra produkter under falsk flagg,till dubbla priset ! OK är människor så dumma,att de tror på spanska Bio-gurkor och glatt betalar 25:-,så gärna för mig.

  Gilla

  • Lena

   Stenbock
   Nere vid medelhavet så köper folk helst frukt och grönt från italien, italienarna har genom sin satning på ”slowcocking”, pressat producenterna till att odla så klokt och giftfritt som möjligt.

   Gilla

   • Stenbock

    Ja vad de köper är för mig egalt.Har som liten växt upp i ett trädgårdsmästeri och vet att plantorna gillar ko-,hästskit,och att olika arter av flugor skall dödas,innan de sätter sina larver i frukt o. grönt. Plantor trivs f.ö. bäst i hönsagödsel. 🙂

    Gilla

   • Lena

    Stenbock
    ”Hönsagödsel” det skall jag inte sprida i min trädgård fler gånger, har nu hortensior stora som rodhedendrumbuskagen i gamla slottsträdgårdar, eller för den delen i hälsobacken.

    Gilla

   • Stenbock

    Där ser du Lena,de gamla recepten duger än idag ! 🙂

    Gilla

   • Lena

    Stenbock
    Det är ju just det som de gör. Jag har ett hus utan luftkonditionering och när det är 30-35 grader varmt så fungerar det perfekt då det är byggt på gamla traditioner.
    Allt vad väderstrecken gäller, solen, genomluftning på natten, fönster, fönsterluckor och tjocka stenväggar.

    Gilla

   • Lena

    Och på vintern så värmer en kamin hela huset när solen skiner.

    Gilla

   • Lena

    Om det är mulet så duger dubbla sockor och tröjor, på natten dubbla täcken.

    Gilla

 • jockfall

  Vilka idioter satte Stefan Röfven på posten som statsminister? Han är i behöv av psykvård. Snabba på inan han har förstört landet – helt.

  Gilla

  • ADOLFO

   Färdighandlat på dessa ställen, usch hur man skiter i folk som vill ha jobb,FÖRTUR DET GER INGA BRA SIGNALER TILL ÖVRIGA GRUPPER I SAMHÄLLET

   Gilla

 • jockfall

  Invandrare skall inte jobba inom livsmedel!

  Gilla

  • highcoastbeds

   Exakt! Så därför skall alla butiker, restauranger, pisserier, hotell BOJKOTTAS. Den parollen har jag följt i 15 år.

   Gilla

 • Nils

  Här gäller det att bygga vidare på Willys redan goda rykte i Mogadishu. Nu blir det lika mörkt bakom som framför kassan.

  Gilla

 • Lena

  Så här illa är det inte ovanligt att bli utsatt för på sin arbetsplats, finns väl inga lärare på axfood, så då klarar sig kollegorna.
  http://iotakt.se/skolan/
  För min del tog arbetet i svenska skolan slut efter åtta år, tack du himmelska makt som pekade i en annan rikting.
  Hörde för några år sedan att en kollega blev åtalad för att ha tagit i en elevs arm, inte vilken elev som som helst utan en imported.

  Gilla

 • Billy Boy

  Nu har Stefan Löfven (S) varit mycket oförsiktig med sanningen IGEN:

  SVT faktakollar Löfvens uttalande i partiledardebatten

  Riskerar en miljon svenskar att få sänkt lön om Alliansen får igenom sitt förslag om inträdesjobb? SVT Nyheter har granskat Stefan Löfvens påstående under partiledardebatten.

  I gårdagens partiledardebatt angrep Stefan Löfven Alliansens förslag om inträdesjobb. Förslaget innebär en förenklad anställning med sänkt ingångslön och utbildning på arbetstid för nyanlända och unga utan gymnasieexamen.

  – Löntagarna som sitter och tittar på den här debatten, de får räkna med att ungefär 20 procent riskerar att få sänkt lön med erat förslag. Så slår det. Så fungerar arbetsmarknaden.

  Efter debatten hänvisade Löfven till amerikansk forskning. När SVT Nyheter i dag kontaktar regeringskansliet så hänvisar man till en studie som har undersökt påverkan av höjda minimilöner i USA.

  ”Resultaten inte relevanta”

  Per Skedinger, professor vid Linnéuniversitetet och arbetsmarknadsforskare vid Institutet för näringslivsforskning, tycker inte att forskningen ger tillräckligt stöd för Stefan Löfvens påstående.

  – Forskningen på området utgår från förändrade minimilöner på jobb som redan finns. När det handlar om helt nya jobb med lägre löner, som förslaget om inträdesjobb, är det svårt att dra slutsatser från amerikanska studier, säger han.

  – De resultaten är inte relevanta för särskilt skapade nya jobb på den svenska arbetsmarknaden. Spridningseffekterna till löner på andra jobb är inte självklara och de lönerna kan till och med öka om de nya jobben innebär avlastningsfunktioner som gör redan anställda mer produktiva. För säkra slutsatser måste man göra studier på svenska data.

  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/svt-faktakollar-lofvens-uttalande-i-partiledardebatten

  Gilla

  • Kalasbetalaren

   Du kan lugnt räkna med att alliansens förslag innebär sänkta löner för alla, utom dom själva!

   För en gångs skull håller jag till viss del med Löven!

   Gilla

 • Edwin

  Brukar handla kattmaten på Willys får sluta med det nu, när de gör så här mot våra Svenska ungdomar.

  Gilla

  • Cirkus Sverige.

   Håller med till 100%.
   Varför ska jag vara med att förstöra för våra barn.
   Det räcker att Löfven tar våra skattepengar till att finansiera Axfoods vinster, samt att våra egna barn blir för dyra att anställa.
   Detta är bara början…fler företag kommer säkert haka på, då de får våra skattepengar till fina vinster.
   Jag kommer inte gynna idiotin, jag kommer självklart välja ”riktiga” företag.

   Som sagts innan….idiotin är fullbordad…men jag vill inte vara med att förstöra för Sveriges barns framtid.

   Det måste bli ett slut !!!

   Gilla

 • Sven T

  Ett stort problem kommer bli hanteringen av livsmedel. Många sjukdomar som i stort sett varit utrotade i Sverige innan ökar nu våldsamt i omfattning. Det gäller t.ex. tuberkulos som börjar bli vanligt förekommande. Sen har vi naturligtvis hepatit som är en klassiker när det gäller livsmedel.

  Många ”högutbildade” flyktingar behöver ofta hjälp med enkel toalett träning. De har helt enkelt aldrig använt en vattenklosett tidigare.
  -”Nej Mohamed, inte bajsa i handen, det ska direkt ner i vattnet”.

  Gilla

  • highcoastbeds

   De är ej heller provtagna angående alla MENA-sjukor som de bär med sig. In på dagis med dom, in i sjukhusen med dom, in med dom tamefan överallt utan kontroll. Äh glömde orsaken: det är rasistiskt, eller hur 😉

   Gilla

   • Kalasbetalaren

    Va också gärna riktigt PK och ta med dina stackars intet ont anande barn till valfritt asylboende och låt dom fritt byta saliv med ockupanternas kullar!

    Gilla

 • Cinna

  Ytterligare frågor att lägga till Pettersons frågor:
  Gäller utbildningsprogrammet invandrare från exempelvis USA och Tjeckien också? Eller bara MENA?

  Gilla

 • huginomunin

  Passar ju bra med tanke på vilken kundgrupp Willys riktar in sig på. Mycket lågpris och halal….

  Gilla

 • centurion

  Än så länge har ju livsmedelsverket mest varnat för socker och fett i matvarorna. Vad blir det härnäst…? Minns ett tidigare inlägg som handlade om IS krigföring i Europa. Där skulle de militanta skarorna få i uppdrag att förgifta våra livsmedel. Har kriget börjat på allvar nu ?

  Gilla

 • Erik Bergman

  Om bland dessa invandrare finns terrorister som vill förgifta maten?

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: