Stäng

Sverige förlorar greppet om arbetslösheten

Sverige tappar sin plats på EU:s lista över arbetslöshet och ligger nu på sextonde plats.

Trots en sällan skådad högkonjunktur, trots att regeringen slår sig för bröstet över sina ”fler människor i sysselsättning” och att det spenderas miljarder för att komma till rätta med arbetslösheten, tappar vi mark i EU.

Sällan har väl regeringens vallöfte om EU:s lägsta arbetslöshet 2020 känts mer avlägsen. Sverige tappar och ligger nu på plats 16 bland EU:s 28 medlemsländer.  Trots en av de största, kanske den allra största, högkonjunktur vi sett i Sverige, fungerar det alltså inte.

Trots att vi nästan dagligen hör hur arbetsgivare skriker efter arbetskraft och att allt fler är sysselsatta, ligger arbetslösheten fortfarande kvar på orimligt höga nivåer. 6,7 procent av arbetskraften saknar arbete, jämfört med Tjeckien där endast 2,9 av den arbetsföra befolkningen saknar ett jobb. Som alla begriper kommer regeringen, vare sig nuvarande eller kommande, att nå upp till förstaplatsen på Eurostats lista.

Vi vet alla vad detta beror på och det behöver vi inte älta mer, men den förklaringen lär vi aldrig få höra. Däremot har vi ständigt fått höra att den stora asylinvandringen behövs för vår framtida välfärd. Nu ser det ut som att den stora asylinvandringen istället blir den som urholkar vår välfärd.

Ha då i åtanke att nästa lågkonjunktur står utanför dörren och väntas knacka på inom kort.

SVT

Så här ser den senaste listan ut, med siffror från juli (klicka för större bild). Notera att tiggarnas hemland, Rumänien, har färre arbetslösa än Sverige.

 

14 reaktioner på “Sverige förlorar greppet om arbetslösheten

 1. Hur va det med den lägsta arbetslösheten i EU 2020, kanske Röven och Co bör gå som lärlingar hos Merkel.

  1. Alla har INTE varit självupptagna men det har varit åt helvete för många. Problemen började på riktigt 1975 när en enhällig Riksdag tog beslutet at Sverige skulle vara en mångkulturell nation. Sen dess har allt gått utför i allt snabbare takt.

 2. Jag noterar, S-t-e-f-a-n K. ”Tiggarnas hemland, Rumänien” !
  Svenska modellen – hmmmm ???

  1. Notera: jag är inte lätt kränkt, utan avväpnad inför vissa svenskar simplistiska syn på saken. ”Mia” är desto mer berikande tillgång för bloggen isåfall. Jag tänker hålla mig hellre på den underhållande sidan och komma med roliga kommentarer istället, då det passar sig.

 3. Inte enligt en ”trovärdig” f.d kommunist numera sossepolitker och numera ministern Ylva Johansson, hon säger inte helt oväntat att det går bra för Sveriges i kamp mot arbetslösheten men alla vet ju att det är val om knappt ett år så hon måste naturligtvis ljuga så hon tror sig själv vilket inte är svårt för mytomanerna i riksdagen !

 4. Är någon förvånad ?
  Importerar man hundratusentals analfabeter, lågutbildade eller individer som aldrig har för avsikt att arbeta så STIGER arbetslösheten.

 5. Den politiska broilern Ylva Johansson (S fd V) spelar framgångsrikt ”affärsgeni” när hon intervjuas av SVT och följande falska argument framförs av arbetsmarknadsministern.

  ”… sikten skyms av ett mål som i princip bygger på att det måste gå sämre för andra länder, något som inte i sig skulle gynna den svenska ekonomin. Men Ylva Johansson håller inte med om att målet är fel satt från början.

  – Det är ett bra mål, och det visar också att nu när vi har en högkonjunktur så ser vi också att ungefär hälften beror direkt på regeringens politik, och vi kommer att fortsätta jobba för att pressa ner arbetslösheten, säger Ylva Johansson”

  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/sverige-tappar-i-eu-s-arbetsloshetsliga

  Ylva Johansson försöker alltså hävda att högkonjunkturen i EU-länderna beror till ungefär hälften direkt på den svenska regeringens politik.

  Ylva Johansson (S) och resten av den svenska regeringen begriper inte att det är den höga andelen av importerade outbildade (t o m analfabeter), arbetsskygga, inkompatibla, kriminella och oanställningsbara s k flyktingar som är den största bördan för vårt land.

  Detta har gjort att Sverige nu framträder som den store förloraren i konkurrensen om platserna i den europeiska arbetslöshetsstatistiken. Detta har skett trots att den svenska regeringen pumpat in (slösat bort) enorma mångmiljardbelopp av skattemedel i olika suspekta projekt som visat på att några acceptabla resultat ändå inte uppnåtts.

 6. Vad har ni fått högkonjunktur Ifrån? Bara käbbel, som allt annat är lögn.Vi har ingen varvsindustri,enstaka tillverkning är kvar,gruvdrift går på knäna,bönderna tvingade till stordrift för att få lönsamhet,skogsnäringen går relativt bra.Vi har bostäder som är överbelånade. Nästa lågkonjunktur kommer ställa till så mycket elände att det kan vi inte ens drömma om nu.Räntor som skenar ,arbetslöshet,invandrarbrottsligheten. Den som lever får se.Ha det så bra Adolf

  1. En kompis har jobbat på samma företag i 25 år nu ska hennes avdelning flytta utomlands, som så många andra företag och avdelningar redan ha gjort. Hon kan inte flytta med på grund av man och barn. Företag flyttar dit de kan få billig arbetskraft. Politiker verkar inte bry sig om hur det blir för Sverige när företag flyttar utomlands och hög invandring till Sverige. Svaret är hög arbetslöshet och arbetslöshet generar fattigdom och sociala problem. Många politiker, journalister och kändisar verkar mest bryr sig om att de själva har ett bra liv, förmodligen kommer de att bygga murar runt sitt eget område.
   Ps. Malena ernman har visst fått ett miljöpartister, hon kan väl flytta ut till Tensta och börja jobba som musiklärare – istället för att sitta på Kungsholmen och skrika.

   1. Malena har fått ett miljöpris, jag orkade inte ens läsa vad det var för något.

 7. Det är så många som arbetar med bidrag och många kvoteras in på arbetsmarknaden att det är svårt för en vanlig Svensson att få jobb. Dessutom har hela världen rätt att söka jobb i Sverige vilket gör det helt omöjligt att få jobb i Sverige. De svenskar som stack från Sverige gjorde det enda rätta. Jag tror inte svenska ungdomar har någon framtid i Sverige.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: