Fejkade bilder från Katalonien


SPANIEN. I söndags var det regionalval i den spanska provinsen Katalonien som vill bli självständiga. Centralregeringen har ogiltigförklarat valet men katalaner vidhåller att de ska utropa självständighet. 

Under och efter valet spreds bilder och filmer på etablerade och alternativa medier som påstods visa den spanska polisens brutalitet.

Spanien största tidning El Pais, engelska upplagan visar att många av bilderna som spreds över världen är från 2012 och framåt. Det ska inte förringa kaoset och Guardia Civils batonger.

Tidningen verkar beskriva rätt bra vad som är verklighet och lögn. Hela den engelska sidan refererar ganska bra vad som var verklighet och lögn.

Förhör pågår angående pengar som tagits ur statskassan för att bekosta ja-sidans kampanj. Två stora banker i Katalonien har beslutat att flytta sina huvudkontor från Barcelona på grund av den politiska osäkerheten. Flera företag funderar på samma sak, så risken är att katalanerna blir ganska ensamma. Måndagens parlament då de skulle proklamera självständighet är inställt.

-Pettersson tycker att Katalonien gärna får bli ett självständigt land, men det ska vara efter en överenskommelse med Spanien och under ordnade former.

Jag vill beskriva mig som konservativ nationalist, jag vill att samhällsförändringar ska ske så långsamt och försiktigt, så att man inte råkar slå sönder något som fungerar väl och att vi gärna kan samarbeta genom EU men behåller beslutanderätten lokalt. Inte som i Sverige där förändringarna sker så snabbt så inte ens de som beslutar verkar fatta att de håller på att slå sönder att av världens bästa länder.

Ett av de bästa sätten för att missnöjda människor ska stå ut är att de får ventilera sina åsikter, känslor och frustrationer. Ta bort rätten att tala och skriva om frustrationerna och bara våldet finns kvar.

Tänk på det, alla chefredaktörer över hela vårt land, släpp på kommentarsfunktionerna igen…

Den 1 oktober 2017 delade Lagarder Danciu , en aktivist med 22.800 följare på Twitter, bilden som blev delad av tusentals. Yanina Hernández delade också samma bild med mer än 9000 följare, varav 6.700 av dem delade den med andra.

Javier Bauluz är fotografen och han tog bilden den 12 juli 2012 under polisåtgärder mot de upplopp som drevs av en gruvdemonstration.

Till sist får vi hoppas att det går bra för Spanien och Katalonien, de har haft inbördeskrig och diktatur så det räcker.

 


One response to “Fejkade bilder från Katalonien

 • Kent

  Ja detta är svaret när pervers nationalism får härja ostört under en längre period.
  Nu är det huvudsakligen vänsterextrema som driver separerandet av Katalonien mot avgrunden och kanske både Spanien och Europa dras med i fallet.
  Därav SVT och SR undermåliga rapportering för de vet inte vilket ben de ska stå på.
  Hade det varit något högeranstruket revolutionsförsök så hade det inte varit någon hejd på den vinklade rapporteringen om våld och brutalitet från demonstranterna.

  Gillad av 1 person

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: