Stäng

En tur genom Södermanland

GOTT OCH BLANDAT. Idag var den oäkta hustrun och Pettersson på tjänsteförrättning i hjärtat av Södermanland. Det var en tur genom ett landskap som påminde om en annan tid, innan, ja vi ska inte förstöra stämningen, genom alléer och skogar, förbi hagar, ängar och gårdar. Där syns betande tama och vilda djur. 

Dunkers gamla kyrka besöktes, den har anor från 1200-talet och byggdes om 1737, jag ser att glaset i fönstren troligen är från den tiden, de har runnit en hel del och ger en oskarp utsikt.

Dunkers kyrka och skola är filmad av David Golander, stillbilderna har jag tagit med mobilkameran.

 

Bredvid kyrkan finns en skola som är som skolor var förr. Dunkers skola är privat och drivs utan vinstintresse av engagerade föräldrar för kommunens skolpeng. I skolan går ungar från förskoleklass till och med åk 6, samt fritidshem. Skolan ligger vackert belägen med naturen inpå knuten. Skolmåltiderna lagas på plats av egen kock, mycket bättre och inte dyrare än storkök.

Jag har ofta funderat på om det inte vore bättre att bussa ut ungar på landet i stället för att lägga ned byskolor och bygga jätteskolor i städerna.

Än finns det rester kvar av Sverige…

 

8 reaktioner på “En tur genom Södermanland

 1. Tack Pettersson!!!!! För en underbar nostalgitripp!!!!På 1950-talet gick ja i Dunkers skola.Vi hade en underbar lärare (Lidegran) Han var även kantor,så det var naturligt att gå med i kyrkokören.Sen blev det även konfirmation. Mina syskon och ja har många fina minnen härifrån.Fint och se att inget är förändrat sen 50-talet!!!! Skolbespisningen ligger mitt emot bilparkeringen som tidigare.Måste nog ta min son med på en tripp till Dunker.Det är ju så vackert!!!! TACK kära Pettersson för det fina repotaget!!!! KRAM!!!

 2. Lite spännande historik och kuriosa om trakterna kring Dunker församling i fagra Södermanland.

  Den offentlig avrättningen vid Lidamon.

  Den 18 maj 1876, hade mer än 3 000 personer samlats för att se när Gustav Adolf Eriksson Hjert mötte döden. Hjert fick sitt liv avslutat av skarprättare Johan Fredrik Hjorts bila.

  Avrättningen fotograferades och finns med i denna intressanta berättelse.

  http://www.hhogman.se/brott_hjert-tector.htm

 3. Ja, vackra bilder. Bra kamera som tycks klara motljuset utmärkt. Bra idé att bygga skolorna på landsbygden och bussa ut barnen. Det skulle kunna bli en lyckad riksdagsmotion kanske.

 4. Sverige kunde varit paradiset på jorden om inte den förändringen som startade i mitten av 1970 talet hade genomförts. Det är bara en tidsfråga innan även landsbygden är helt förstörd.

 5. Här ligger min sambos mormor o morfar begravda. Håller med Peter ett stycke mycket vacker sörmländsk natur. Fina bilder!

Kommentera

%d bloggare gillar detta: