Religion är viktigare än hygien på sjukhus enligt DO

ISLAM. Den muslimska kvinnan hade just fått anställning på Södersjukhuset i Stockholm där hon skulle arbeta som undersköterska på barnmorskeavdelningen. Första dagen på sitt arbete fick hon information om att hon inte fick bära långärmade klädesplagg enligt sjukhusets klädregler för hygien.

Kvinnan förklarade för sin nya arbetsgivare att hon på andra sjukhus, av religiösa skäl, hade använt löstagbara engångsarmar men fick till svar svaret att inte heller detta accepterades på Södersjukhuset.

Kvinnan kände sig diskriminerad utifrån sin religion och anmälde arbetsgivaren till Diskrimineringsombudsmannen, DO.

DO konstaterar nu att sjukhusets regler inte uttryckligen förbjuder engångsärmar men att man tillämpar reglerna på ett sådant sätt att det i praktiken är förbjudet.

Sjukhuset har i sitt yttrande förklarat att reglerna innebär att personal i vården ska ha nakna underarmar av hygienskäl.

DO konstaterar att det av EU-praxis följer att det inte är nödvändigt att fastställa att en regel i praktiken är missgynnande utan att det är tillräckligt med att det finns en risk för detta.

DO anser att det finns en sådan risk med klädreglerna för den grupp muslimska kvinnor som vill skyla sina armar av religiösa skäl.

Sådana regler kan, enligt DO, vara acceptabla på en arbetsplats under förutsättning att det finns ett “berättigat syfte”.

DO anser att sjukvårdshygien i och för sig kan vara ett sådant berättigat syfte.

DO skriver dock i sitt beslut: “Varken Socialstyrelsens föreskrifter (SOSFS 2015: 10) eller Stockholms läns landstings basala hygienrutiner i vård och omsorg (fastställd 20 16-04-15) utesluter användning av skyddskläder av engångskaraktär som täcker armarna som komplement till arbetskläderna. Engångsärmar byts mellan varje patient.”

“Nämnda föreskrifter och hygienrutiner utgör enligt DO:s bedömning därför inte något hinder för SÖS att tillåta vårdpersonal att bära engångsärmar av religiösa skäl i de fall riskbedömning visar att det är godtagbart.”

DO går därför på undersköterskans linje och slår fast att det strider mot diskrimineringslagen att “systematiskt vägra arbetstagare användning av engångsärmar i situationer där ett sådant förbud inte uppbärs av hygien- och smittoriskskäl.”

-Pettersson säger att det är dags att lägga ned DO och islam…

 

Läs hela artikeln på Dagens Juridik…

32 thoughts on “Religion är viktigare än hygien på sjukhus enligt DO

  • Pettersson! JO kan du också inkludera i onyttiga ämbeten som kan läggas ner.En korrumperad figur utsedd av sin egen regering.

 1. Nu är det så att under de senaste 2 åren har jag både på Södersjukhuset och Karolinska varit med om att muslimska sjuksköterskor inte har bara armar, inte har engångsärmar utan har stickade ljusblå koftor med långa ärmar. Hur ofta de tvättas vet jag ej. Vid ett av tillfällena var det på en ortopedisk avdelning.

 2. Det är inte bara hygien – det är mördarbakterien MRSA

  I Storbritannien
  ———————
  Uppenbarligen på NHS på vissa ställen har även engelsmännen tvingats kapitulera inför tokiga muslimska krav, där bakteriologisk expertis som Derek Butler, chairman of the MRSA Action och den erkände och respekterade mikrobiologen Hugh Pennington säger: ALLT, typ smycken, långa ärmar och slipsar kan bära bakterier och överföra mördarbakterier på patienter. DÄRFÖR skall långärmat vara förbjudet för ALL personal, oavsett religion. Vidare är armbandsur förbjudet, till förtret för fåfänga läkare…

  En kompromiss som tydligen träffats är att muslimer får ha ärmar ner till ovanför armbågen vid patientkontakt och helärmat annars. Har dock sett många med olika former av huckle MED samma kortärmade tröjor som alla andra har i sjukvården.

  En sjukhusimam vid Kings Cross Hospital har sagt att det är OK med halvärmat till ovanför armbågen

 3. Det finns anledningar till höga intagningskrav och långa utbildningstider för medicinska studier.
  Knappast något som en DO har spetskompetens i, så vitt jag förstått saken.

  • Nja,”hönsmamman” DO är väl liksom svittsaren gamla goda sossar…
   Vi har ju alla sett hur förträffligt den senare “styr” landet,så nu får befolkningen förlita sig på DO,vid fördelningen av gåvor åt nya befolkningen !

 4. Diskrimineringsombudsmannen, är med rätta sabotage av viktiga hygien-
  regler, en människa som kan förstöra för flera individer. Tillämpa inte
  ideologi eller religion som har med hur hygien ska vara. Sjukhusets regler
  ska naturligtvis vara rådande.

 5. Helt groteskt att alla instanser böjer sig för islam och gör allt för att snabbast möjligt utplåna vår kultur och sopa manegen för en medeltida odemokratisk religion.

 6. Finns det någon gräns på vansinnet?

  Listan av särkrav ter sig oändlig (på bekostnad av andra på alla möjliga sätt).

 7. D O har blivit en extra inkomstkälla för det nya frälset, som trots
  att dom knappt kan ett ord Svenska ändå kan klaga hos D O,
  men bara för att dom har en efterbliven religion så ska alla regler
  och lagar som gäller häri landet sättas ur spel för att passa
  religionen, och tyvärr så går ofta slappa myndigheter dem till
  mötes.

 8. Hur, HUR kan religösa “kläd-regler” -som dessutom sägs vara frivilliga att följa- gå före HYGIENREGLER?!!
  – Sverige! Hygienreglerna finns där av en anledning! Lägg ner DO!

 9. Vad begriper godhetsapostlarna på DO om sjukvård.
  Skall hela Sverige omformas för att passa muslimerna?

  • Det verkar så. Kvotering till högreutbildning trots sämre betyg har redan förekommit i Uppsala, så den varan får våra barn och barnbarn kanske se mer av?
   Borås förbjuder skolfoton för att gömma illegala och snart försvinner väl det fria skolvalet. Vad blir nästa krav?

  • Svenskar, svensk kultur och sunt förnuft har ingen plats i dagens Sverige. Sorgligt men sant. Gör mig onekligen arg, får lust att sluta att jobba.

 10. Man kan väl som patient bestämma att man inte vill bli hanterad av en undersköterska, som tycker de religiösa reglerna är viktigare än sitt jobb. Varför anställer man henne?

  • Att som patient neka en sjuksköterska på grund av religion går garanterat inte, alla vet vad det slutar med i yttrandefrihetens Sverige !
   DO, JO, BO och övriga s.k ombudsmän vad är de till för förutom att de är ett gäng inkvoterade politiskt korrekta och välbetalda statstjänstemän i ledband med en partibok i handen som inte gör någon som helst nytta i eller för samhälllet ?

   • Jag har vägrat, både läkare och sjuksköterskor. Det blir en del strid men jag hävdar min rätt att i ett sekulärt samhälle också vad gäller offentliga institutioner också bli behandlad av personal utan religiösa symboler.

   • Eva:
    Har själv ringt återbud,när det kom ett brev från lasarettet till en efter-undersökning.Orsaken var att det stod ett arabiskt namn,där en läkare normalt skall skriva under.
    En sköterska påstod att denne var en duktig läkare.. Varpå jag önskade lycka till.Några dagar senare kom ett nytt brev med ny tid och en riktig doktor.

 11. Undrar om DO tar provision på skadestånden?
  Hur mycket har denna myndighet kostat oss skattebetalare? En riktig kassa ko för lättkränkta muslimer.

 12. Och merkostnad för skydden står vi för…vi höjer skatten…det finns pengar i överflöd, eller så tar vi pengar ifrån pensionärer eller barnomsorgen, där är bara att plocka pengar.

  Jag kommer vägra att bli behandlad av engångärmar.
  Vill inte vara en del i denna idioti.

  Man förstår nu att idiotin inte har nån gräns.

 13. I Storbritannien på sjukhusen ser man en hel del sjuksköterskor MED huckle men med bara armar…. tydligen inte samma “islam”.

  • “Hucklen” är tillåtna även på svenska sjukhus där man får en nytvättad till varje arbetspass som sjukhuset håller med.

   Vid operationer måste håret täckas. Samma regler vid matlagning.

   • Förr i världen hade sjuksköterskorna små nätta hättor som hölls fast med nålar. Dessa mössor, var liksom mössorna i skolkök och matbespisningar till för att hindra att huvudhår spreds överallt. Hår i maten är inte kul.

 14. Skönt att muslimerna har en kränknings myndighet, dit de kan vända sig med sina upplevda kränkningar och få lite skadestånd för att de är så missgynnade i Sverige.

  • Om en kristen skulle bli kränkt vart vänder sig han/hon då, alla människor kanske inte kan kränkas utsättas för hets mot folkgrupp eller rasism detta är kanske bara förbehållet vissa av politiker utsedda stackars grupper i samhället som verkar ha en egen gräddfil i lagboken precis som makteliten och övrigt s.k fint folk har ?

Kommentera