”Svenskkurder” åker hem för att rösta


UTRIKES. I dag går invånarna i irakiska Kurdistan till valurnorna för att rösta om självständighet från Irak, och många ”svenskkurder” har åkt dit för att rösta.

Trots att man har kunnat rösta även från Sverige, har många kurder  som bor i Sverige valt att åka tillbaka till de självstyrande delarna i norra Irak för att delta i folkomröstningen på plats.

En av dem är Heresh Sadon från Stockholm, han reste för två veckor sedan. – Jag röstade för 40 minuter sedan och jag vill delta i glädjen här i Kurdistan, med min familj, vänner och med mitt eget folk och jag vill minnas den här dagen. Jag vill inte rösta via mobilen eller datorn, säger Sadon.

Under dagen väntas flera miljoner människor delta i folkomröstningen om irakiska Kurdistans självständighet från Bagdad.

Folkomröstningen hålls även i de oljerika områdena kring Kirkuk som i dag inte styrs av Kurdistans regionala regering, utan från Bagdad.

En annan person som åkt tillbaka till irakiska Kurdistan för att rösta på plats är Besir Baroski från Enköping. – Jag ville rösta här i Kurdistan. Det här är en historisk dag. Jag kan inte beskriva mina känslor om hur glad jag är. En röst är en röst, men det som skiljer sig är att jag mår bra av att rösta här hemma.

-Pettersson säger att hur mycket Sveriges Radio och andra påstår att kurderna är svenskkurder eller svenskar så är de kurder, en del dock med svenskt medborgarskap. Det inser de klart och tydligt själva när de talar om mitt folk och här hemma när de är i Kurdistan trots att de bor i Sverige. Tänk om media också kunde inse att en svensk inte blir kines om svensken flyttar till Peking.

Liksom den gamle moderat ledaren sa: En neger är en neger och en svensk är en svensk…


12 responses to “”Svenskkurder” åker hem för att rösta

 • svensson

  Har Zoran och Özz åkt?

  Gilla

 • dave

  Nu har kuddarna 5 länder att välja på. Som svensk har jag bara ett land.

  Gilla

 • Nic Hostrup

  Det er da helt i orden de rejser hjem og stemmer og de bliver derhjemme. De har intet at gøre i Sverige mere eller i Danmark

  Gilla

 • Tony

  Är dessa Kurder självförsörjande i Sverige? I annat fall kunde dom stannat kvar där nere i Kurdistan?

  Gilla

 • Maja Anokhina

  Helt rätt. Har inte träffat någon invandrare som förkastar sig sitt etnicitet för att kallas för svensk…
  Vi kan vara välintegrerade men vi är icke-svenskar. Och inget fel att vara kurd rysk kines eller somalier. Det är inte sämre än att vara svensk. Jag är stolt ryska och förblir det hela mitt liv oavsett vad jag bor. Men det gäller förstås att respektera det lands som jag bor i regler, lagar, kultur, värderingar osv.

  Gilla

 • Mm

  Där som det är så farligt uj uj uj. Varför inte stanna kvar och få vara med sina släktingar och riktigt få rå om varandra. Kampen mot fienden måste vara lättare att utföra på plats, dvs i Kurdistan.

  Gilla

 • gamgubben

  Om nu Kurdistan blir en egen nation så tror jag inte de lustigkurrar som lurar infantila svenskar till skratt, flyttar. Varför inte undrar kanske någon, finns inga pengar att driva med svennarna från scener i Kurdistan.

  Gilla

 • dave

  Förhindra att dessa personer återkommer till mitt land.

  Gilla

 • larslindblog

  Hoppas att Özz och Soran ger sig av hem……Adjö , Adjö..Hasta la vista !!

  Gilla

 • angelicaplacet

  Så ett medborgarskap är för bidrag och ett medborgarskap är hos sitt hem och sitt land.

  Gilla

 • Mimi N.

  Kommer svenska kurder att vilja flytta över till Kurdistan om det blir något sånt ? I så fall – bra, men glöm inte att ta med de två kurdiska humorister vad de nu heter …

  Gilla

  • Argus

   Muhammedanska humorister? Glöm det. Muhammedanismen är en dysfunktionell religiös ideologi som bygger på svårmod och lidande. Allt som kan frambringa glädje är haram. Därför är de två inte roliga för vore de det skulle Ahlan straffa dem.

   Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: