Enskilda hushåll tvingas bli delägare i sociala boenden


Det har varit många diskussioner och debatter efter avslöjandet om att Nacka kommun köpt in dyra bostadsrätter som upprätthålls till nyanlända. Särskilt uppmärksammat är fallet den den 57-årige syriske man, hans tre fruar och sexton barn som tilldelats tre lägenheter i samma bostadsområde.

Peter Santesson, statsvetare och opinionschef på Demoskop, lägger till en ny dimension i en debattartikel i Dagens samhälle.

Regeringens anvisningslag har drivit kommuner till extrema åtgärder.

Minns hur man i Gislaveds kommun tvingas bygga 15 nya fritidshus till afghanska ensamkommande och deras familjer som fått uppehållstillstånd som anhöriga. Svenljunga kommun köpte villor till nyanlända för att klara krisen och vill köpa fler. Nu sist Nacka kommun som köpt bostäder för hundratals miljoner för att klara behovet efter att man tvingats ta emot fler än man klarat. Det här är bara tre exempel av väldigt många, som visar krisen som uppstod under 2015 och inte minst efter regeringens tvångslag. Googla får du se.

Santesson lyfter upp en faktor ingen hittills talat om. När kommunen köper in sig i en förening, blir övriga hushåll indirekt delägare i dessa sociala hushåll. Det är nämligen så konstruerat att den som köper en bostadsrätt, inte köper bostaden, utan en andel i föreningen.

Läs om detta på Bostadsägarnas webbsida och i Bostadsrättslagen (1991:614)

Santesson pekar på att en kommun som köper in sig i en förening, inte har samma skyldighet att fullgöra sin roll som delägare. En kommun har heller inte samma förpliktelser att få bostadsrättsföreningens godkännande.

Det innebär m.a.o. att du som bor i en förening plötsligt kan få grannar som inte har samma skyldigheter och förpliktelser som övriga boende. Alla borde veta att personer som får något gratis utan motkrav, inte är lika rädda om det man får som alla de som måste betala dyrt. Vad det innebär för grannsämjan eller föreningens marknadsvärde återstår att se.

”Föreningens grund är att huset bebos och sköts om av sina engagerade ägare. Men en kommun som medlem har inga andra syften än att hyra ut lägenheten till utomstående. Den ena andrahandsuthyrningen kommer att avlösas av nästa”

I längden kan kommunen också tilldelas ett besittningsskydd, vilket innebär att de inneboende inte är tvingade att flytta den dag när kontraktet löper ut. Vad det gäller Nackamannen och hans stora familj, kan vi nog redan nu säga att de inte kommer tvingas flytta när kontraktet löper ut. De lär få bo kvar till en oerhörd kostnad och därmed faller Nacka kommuns argument om att göra vinst när de säljer som något år.

En tankeväckande debattartikel av Peter Santesson, inte minst för alla som betalar dyrt för att bo i en bostadsrättsförening.

Dagens samhälle

 


34 responses to “Enskilda hushåll tvingas bli delägare i sociala boenden

 • jgarn

  87 ornas politik rullar på till fulländning.

  Gilla

 • Malin

  Det kommer ju att bli enormt stökigt med 16 barn och ungdomar som springer mellan alla lägenheterna och bråkar och stojar.
  Sen kan jag tänka mig att det kommer att bli bråk om tvättstugan. Fatta vilka mängder tvätt de måste producera. Och hur tvättstugan ser ut efter dem.
  Jag hoppas för grannarnas skull att det inte är lyhört mellan golv och väggar. Tänk när gubben kommer och ska våldta mamman? Eller när de 7 barnen grinar vid sängdags? Eller får magsjuka allihop?
  Alltså, dessa våra bostäder är ju inte dimensionerade för familjer med 7 barn! De kommer att slita ner och förstöra både lägenheter, badrummen och de gemensamma utrymmena.
  Vi har fått en kinesisk familj i vårt hus. Jättetrevliga. Men snacka om att de har många släktingar på besök. Jämnt. Och de är uppe hela nätterna, även barnen.

  Gilla

 • Tanten_2

  Det finns ju också förbrukning att tänka på. Om vatten, varmt och kallt, ingår i avgiften kommer ju förbrukningen för så många att överstiga vad som initialt beräknats och därmed belasta övriga. Vad som händer med värmen är svårt att sia om.

  Gilla

 • Kalasbetalaren

  Städdagar brukar finnas i dom flesta föreningar, en dag på våren och en på hösten. Glöm det! Ni kan börja ställa in er på att städa efter ockupanterna morgon, middag och kväll, om ni inte vill bli berikade med ohyra!

  Gilla

  • Cirkusen rullar vidare.

   Anticimex och andra aktörer har fått ett klart uppsving, med så mycket mer bekämpning….undrar vad det beror på……
   Just det….det beror på att svensken reser mer…till: Spanien, Frankrike, Danmark, Grekland, Norge, Tyskland….. för vi reste ju nästan inte alls innan 2014.

   Dingeli Dong Kokko.

   Gilla

 • Nisse

  Man kan säga Nordkorea och Sverige är lika. Regeringarna skiter i egna befolkningen………..

  Gilla

 • Kent

  I Staffanstorps kommun köpte man husvagnar för 50000 kr st och ställde på en åker utan wifi.
  Givetvis klagomål och missnöje men det är den nivå en kommun behöver lägga sig på för att hantera problemet.

  Gilla

  • Hanna

   Räkneuppgift till Sveriges kommunpolitiker-
   A) hur mycket sparar en kommun som väljer denna lösning jämfört med att köpa bostadsrätter till 20 pers?
   B) hur många husvagnar behöver familjen Suliman totalt?
   C) väljer ni att satsa överskottet här på era egna kommuninvånare i form av äldreboenden, skolor, ledsagare- eller väljer ni att skicka överskottet till Malmö stad? Motivera ditt svar!

   Gilla

 • Jhonsson

  När det gäller att ge invandrarna fördelar, är det inga problem för politiker och myndigheter att sätta sig över lagar,och förordningar.

  Gilla

 • Cirkusen fortsätter.

  Först ska svenskarna betala med högre skatter, sämre social standard, fler brott, värre brott, mindre trygghet m.m.
  Sen ska de som ämnar sälja sin bostadsrätt eller hus finna stor risk för ett lägre försäljningspris, då ev. köpare kan dra öronen åt sig och väljer en annan bostad, med som följd att antal ev. köpare minskar och då ett lägre försäljningspris = säljaren får ytterligare betala.
  Lågt pris för köparen är bra för köparen….men du ska kanske sälja nån gång, och då är du säljare…och då samma visa.
  Sen inte minst viktigt….kommer du/ni trivas.

  Gilla

  • Kalasbetalaren

   Lägre pris för säljaren behöver vi inte oroa oss för!

   Eller är det någon som tror att kommunerna har köpt sin sista lägenhet?

   Gilla

   • Cirkusen fortsätter.

    Nästa steg i denna tragiska komedin är säkert att det kommer en lag att du/ni är skyldiga att sälja till kommunen (förtur) och att priset sätts efter taxeringsvärde eller genomsnittligt försäljningspris i bostadsrätten / gatan. Eller ännu sjukare, kommunen värderar och tvångsköper din lägenhet.
    Man ska inte upphöra å förvånas….diktaturen närmar sig.

    Gilla

   • Kalasbetalaren

    Du pratar om en lycklig framtid, men jag är inte så optimistisk!

    Inom en snar framtid har samhället kollapsat och horder av ockupanter drar fram genom byarna och fördriver svenskarna från deras hem!

    Gilla

   • Grune

    Nacka kommun blir nog varse den dagen då dom har tänkt att sälja dessa bostäder att priset har sjunkit till en tiondel av vad dom gav. Resterande hyresgäster förlorar jättestora summor, eftersom deras lägenheter blir näst intill omöjliga att sälja.

    Gilla

 • larslindblog

  Moderaterna i Nacka som styr består uppenbarligen av riktiga uslingar !! Dom är plommon…blå på skalet men röda inuti. FY SKÄMS (M) !!!! VET HUT MODERATER::VET 7 FALT HUT: !!!!
  Ni skulle vägrat…..bara sagt ; vi har inga bostäder..men vi betalar en biljett till valfritt muslimskt land !!
  Så gör en riktig politiker som är anständig och hederlig.
  Dessa Nacka-M är värda endast förakt och avsky !!

  Gilla

  • Kalasbetalaren

   Varför skulle M politikerna göra det för? Väljarna i Nacka röstade på Reinfeldt och hans öppna era hjärtan politik och bör inte göras besvikna!

   Gilla

 • Jhonsson

  Idioterna i Sveriges och kommuner ledning firar ständigt nya triumfer.
  När, jag frågar när, skall svenska folket vakna?

  Gilla

  • Kalasbetalaren

   Vad tycker ni politikerna ska göra? Om nu någon har missat det, så är det faktiskt väljarna som har satt dom i denna situationen!

   Gilla

 • gamgubben

  Tänkte inte på det!
  Vi lever nu i en stat som mycket liknar DDR och forna Sovjetunionen och det utan att ha valt det, åtminstone inte jag.
  Trodde inte i min enfald att jag skulle få uppleva ett Sverige så långt från demokrati och folkstyre som nu. Vi styrs av mediamoguler med vårt eget SVT i spetsen.
  Alla synes besjälade av någon sorts kvasisocialism och självförstörelse mani. Alla asagudar träd fram, hjälp oss!

  Liked by 1 person

  • Kalasbetalaren

   Valt och valt! Du och jag har inte valt det, men tyvärr har 87% av dom boende i Sverige (jag vägrar att kalla dom svenskar) gjort det!

   Gilla

  • Sven T

   Vårt land börjar likna diktaturerna i DDR o Sovjet.
   Dock med några väsentliga skillnader:
   1 . De slapp mångkultur.
   2. Lag fanns mot parasiter i samhället. Detta har jag aldrig hört någon ”väst komunist” stå o gapa om. Bara allt till alla, inga krav.

   Gilla

   • Kalasbetalaren

    Ja, tänk vad fint det måste ha varit på den gamla goda stalintiden!

    Då hade bara ett godståg stannat bakom stationen och NKVD soldaterna hade spritt ut sig i centrum och samlat ihop alla dagdrivare som ägnar dagarna åt att sitta på cafeerna, samt att ställa till jävelskap. Klockan är elva på förmiddagen, varför är du inte på ditt jobb? Nästa gång dom hade klivit av godsvagnen hade dom varit i ett arbetsläger!

    Gilla

   • Kalasbetalaren

    3 personer i Sibirien samtalar om varför dom är där:

    Den förste: jag kom fem minuter för sent till jobbet, så jag fick fem år för sabotage!

    Den andre: jag kom fem minuter för tidigt till jobbet, så jag fick tio åt för spionage!

    Den tredje: jag kom exakt i tid till jobbet, så jag fick femton år för att ha använt västerländsk teknik!

    Gilla

 • Cirkus Sverige.

  Det är sååå lönande, om ni visste vad samhället tjänar på detta. 🤣

  Nu måste väl hederliga hårt arbetande svenskar vakna upp….nästa vecka bor ni grannar…. och bostadsrätten / huset du bor i kommer öka i pris

  Liked by 1 person

  • Kalasbetalaren

   Ja, det finns många som trodde att dom kunde undkomma mångkulturen genom att betala! Det är kanske inte lika roligt nu längre!

   Gilla

 • angelicaplacet

  Det innebär att samtliga föreningar måste höja hyran för samtliga bostadsrättsägare om slitage/skadegörelse är omfattande.

  Liked by 1 person

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: