Idag börjar det judiska nyåret och medierna är fulla av…nej visst, de är inte muslimer


JUDENDOM. Härom dagen sände SVT en timme från en muslimsk gudstjänst och vi får ofta läsa, se och höra om de muslimska högtiderna men om judarna och judendomen som är grunden för kristendom och islam hör vi sällan. 

Rosh Hashana kommer i år att firas från solnedgången på onsdag den 20:e september till solnedgången på fredag den 22:e september.

Rosh Hashana, det judiska nyåret, inträffar alltid i början av månaden Tishrei som är den sjunde månaden under det judiska året (som börjar med månaden Nisan). Det är en tid för försoning men också själviakttagelse – en tid då man firar slutet av ännu ett år samtidigt som man ser över sitt liv.

En grundläggande del av Rosh Hashana är förberedelserna för att be om förlåtelse från någon man kan ha felat under året. I största möjliga mån vill man påbörja det nya året utan att någon hyser agg emot en. Samtidigt skall man även förlåta dem som felat en själv och nu ber om förlåtelse.

Vissa har även traditionen att besöka begravningsplatsen under dagen före Rosh Hashana och be vid de rättfärdigas gravar.

Challah, det traditionella brödet som man äter under Rosh Hashana, är runt vilket symboliserar den eviga livscykeln. Challah doppas i honung vilket symboliserar förhoppningarna om ett sött nytt år. Samma sak görs med äpplen som då blir ännu sötare!

Nyårsgudstjänst: Tre böner förknippas med nyårsgudstjänsten under Rosh Hoshana. Dessa är Malkhuyot, Zikhronot och Shofarot. Efter varje bön blåser man i en Shofar (ett vädurhorn) som tjänar som en åminnelse av förbundet mellan Gud och Israels folk. Enligt traditionen skall detta väcka människorna till eftertanke.

Tio dagar efter Rosh Hashana firas Yom Kippur, försoningsdagen, vilket är den största helgdagen i Judendomen.


21 responses to “Idag börjar det judiska nyåret och medierna är fulla av…nej visst, de är inte muslimer

 • Matte

  ”Sabbateanism [Satanism, Cabala] is the matrix of every significant movement to have emerged in the eighteenth and nineteenth century, from Hasidism, to Reform Judaism, to the earliest Masonic circles and revolutionary idealism. The Sabbatean ”believers” felt that they were champions of a new world which was to be established by overthrowing the values of all positive religions .” – Gershom Scholem (Respected Jewish scholar)

  Gilla

 • Mimi N.

  Den här Nico är inte klok, hen är en FUBB (Fucked Up Beyond Belief) …..

  Gilla

 • Kenth Andersson

  Muslimska befolkningen är nu så stor i Sverige att ingen vågar sätta sig emot dem de styr indirekt politiken och samhället i sin riktning och alla inte minst dagens skitpratsnde ryggradslösa politiker vet att muslimer inte rättar in sig i det svenska samhället om de inte vill utan det är vi kristna infödda svenskar som rättar oss efter dem och inom en snar framtid har Sverige garanterat en ny religion.
  Som svenska politiker bäddat de senaste 35 åren får vi nu ligga väldigt obekvämt !

  Gilla

 • Tony

  Man skulle kanske utöka högtidsdagarna med fattigpensionärernas dag,?

  Men givetvis är det viktigare att fira Muslimernas högtider, så varför bry sig om fattigpensionärerna, dom kommer ju att dö ut i alla fall.
  Sverige är sjukt!

  Gilla

  • Mr Q

   Mia:
   Glöm då inte bort 29 september som är zigenarnas helgdag ! Du som vurmar för alla berikare blir kanske rent av inbjuden till lägret och dansen ! 🙂

   Gilla

   • Mia

    Jag ville bara visa att de flesta högtidsdagarna under året stod judarna för.
    Däremot fanns det ingen muslimsk högtid med.

    Gilla

 • Mimi N.

  Vilket folk – israelerna ! I wish I was born in Israel.
  Eller åtminstone bo där bland civiliserat folk. Som det är dock fick jag bo länge i Sverige där befolkningens många representanter, deras egna valda – ‘eliten’ – har sålt landet till sadistiska bödlarna.

  You live a good life there in Sweden,
  That happy, wonderful garden of Eden.
  Led by locusts, liars, junkies, drunks,
  Sadistic muslims, gypsies, skunks.
  Look at the shiny crown called Margot,
  Sour, evil, her brain – no heavy cargo.
  She has PLO and Hamas on payroll,
  Killing jews is her life’s final goal !

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: