Brott mot grundlagen när kommuner köper bostadsrätter till migranter


INVANDRING. I tidigare artiklar kunde Samhällsnytt avslöja att Nacka kommun körde över bostadsrättsföreningen Ljuskärrsberget när den köpte tre bostadsrätter åt en månggift ekonomisk migrant från Syrien. Det som blivit ett alltmer typiskt agerande från kommuner mot bostadsrättsföreningar verkar dock bryta mot grundlagen.

DEBATT – av Finn Madsen, advokat och juris doktor h.c. på Dagens Juridik.

Sedan något år tillbaka köper kommuner upp bostadsrätter som ska användas som bostäder till flyktingar och andra nyanlända. Detta rapporteras från bland annat Uppsala, flera Stockholmskommuner, Malmö och Lund.

Inköpen sker med stöd av ett undantag i bostadsrättslagen som anger att föreningar kan förbjuda juridiska personer som förvärvat en bostadsrätt att bli medlemmar i föreningen – men inte ett landsting eller en kommun.

Undantaget tillkom i slutet av 1970-talet men frågan är om detta undantag fortfarande kan betraktas som förenligt med föreningsfriheten som den i dag tryggas av Europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna (”EKMR”) och av Regeringsformen (”RF”).

Enligt artikel 11(1) i EKMR resp. 2 kap. 1§ (4) i RF föreligger rätt till föreningsfrihet. Föreningsfriheten gäller olika slags föreningar också föreningar som bildats för allmänna och ekonomiska syften och föreningsfriheten gäller rimligen också för en bostadsrättsförening.

Föreningsfriheten skyddar friheten att verka gemensamt inom ramen för en sammanslutning – bland annat rätten att verka utan inblandning av offentliga organ. Man kan ju livligt föreställa sig protesterna om ett offentligt organ enligt ett lagstadgande till exempel skulle ges rätt att vara medlem i en förening som tillkommit för att verka för yttrande- och demonstrationsfrihet.

Utöver att offentliga organ är förhindrade att blanda sig i en förenings verksam gäller enligt föreningsfriheten att en förening i princip har frihet att välja vem som ska vara medlem i föreningen.

Föreningsfriheten kan inskränkas enligt EKMR och RF. För att sådan inskränkning ska gälla förutsättes dock enligt EKMR – utöver att det skett genom lag – att det sker med hänsyn till statens säkerhet eller den allmänna säkerheten, till förebyggande av oordning eller brott, till skydd för hälsa eller moral eller till skydd för andra personers fri- och rättigheter (artikel 11 (2)).

När det gäller skyddet för föreningsfriheten i RF verkar detta gå längre än i EKMR. Föreningsfriheten får här endast begränsas när det gäller sammanslutningar vilkas verksamhet är av militär eller liknande natur eller innebär förföljelse av en folkgrupp på grund av etniskt ursprung, hudfärg eller annat liknande förhållande (2 kap 24§ (2)).

Något undantag är alltså inte tillämpligt som medger att ett offentligt organ mot medlemmarnas vilja kan bli medlem i en förening.

Det framstår därför som överraskande att kommuner nu i stor omfattning förvärvar bostadsrätter i förlitan på undantaget i bostadsrättslagen utan att någon analys verkar ha gjorts av det skydd mot inskränkningar i föreningsfriheten som uppställs i EKMR och i RF.

Även om det kan finnas förståelse för att kommuner har svårt att skaffa tillräckligt antal bostäder till nyanlända framstår det som att detta inte bör kunna ske i det fallet att medlemmar i en bostadsrättsförening motsätter sig detta genom att stödja sig på föreningsfriheten i EKMR och RF.

Finn Madsen

-Petterson som inte är jurist antar att kommunerna gör fel, medvetet av rädsla för att bli kallade rasister. Det finns en föreningsfrihet som betyder att folk får bilda föreningar och tillsammans bestämma sin boendemiljö. Det är tryggat av våra grundlagar – dels Regeringsformen, dels Europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna.

Regeringsformen och europeiska konventioner är lagstiftningar som står över vanliga lagar. Vill kommunerna köpa bostadsrätter mot medlemmarnas vilja måste de försöka ändra grundlagarna.

Sedan har vi den moraliska lagen. Att köpa bostadsrätter till en syrisk man med tre fruar och 16 barn för 14 miljoner samtidigt som man kastar ut en etnisk svensk på gatan av kostnadsskäl borde få en del kommunpolitiker att skämmas rejält…


11 responses to “Brott mot grundlagen när kommuner köper bostadsrätter till migranter

 • Stenbock

  Kring den kemiskolade berikare som igår natt sprängde ihjäl sig i Helsingborg,har vi ju skrivit mer än tillräckligt.Vill dock inte hålla er i samma ovisshet,som de hundratals hyresgäster,som nu tvingas bo i en samlingsal,.Rubriken som Bonnierblaskan HD idag valt lyder:
  https://hds.imgix.net/5Pxe-atHuMrA33BNY1vqYFYtomg.jpg?w=1280&fit=crop&crop=faces%2Centropy&h=768&auto=format&q=60
  ”Brandhärjade” huset på Närlunda behöver säkras..-Inga boende kan flytta in i dag….
  Enda orsaken,att dölja verkliga sanningen för sina få kvarvarande läsare (är troligen),att PK-organet är rädda att klassas bland oss ”rasister”..

  Gilla

 • Tony

  Tycker inför kommande val att man ska sätta upp uppförstorade skäms porträtt på bestämmande i kommuner som tar sådana här idiotiska
  beslut, att sättas upp på väl synliga platser, det är på tiden att luspudlar
  som skiter i övriga befolkningen och gör som dom behagar med skattemedel får känna på folkets vrede, i annat fall kommer snart 10 nya
  familjer i den här storleksklassen med 20 bidragsförsedda ungar att söka sig hit.

  Gilla

 • Sea Gull

  Ingen kommer undan🌸🌸

  Gilla

  • Sven-Erik

   Ingen KOMMUN kommer undan. Godbiten för Expressen blir svår att svälja inte bara för Nacka utan för alla svenskar som betalar kommunalskatt.

   Fråga till skattesakkunnig. Om jag har ett aktiebolag, typ författar-, stå upp-, tyckaskriva-, filmteveverkstad m.fl. yrken betalar jag skatt (30 %) på inkomst av kapital för utdelningen. Måste jag också betala kommunalskatt på utdelningen?
   Tacksam för svar till: Mr Rättvisaåtalla

   Gilla

 • Mjölner

  Regeringsformer och europeiska konventioner säger kommunalråden det skiter vi i, det skiter vi i, fy fan va bra vi blitt, skiljer ej på svart å vitt.

  Gilla

 • Jack

  I de flesta föreningar måste den som bor vara ägare eller delägare, annars har man inte fått bo i lägenheten.
  Är tanken att kommunen ger bort lägenheten till lägenhetsinnehavaren?

  Gilla

 • Hönsmamman

  Avsteg lägenheter med instegsbidrag?

  Gilla

 • Jhonsson

  När det gäller invandring tycks det vara helt OK att sätta sig över lagar och förordningar.
  Sveriges fart i nedförsbacken blir allt snabbare.
  Plats bland bananrepublikerna väntar.

  Gilla

 • Kalasbetalaren

  Vi får hålla tummarna att kommunerna har rätt, bostadsrättsföreningarna skall inte komma undan berikningen!

  Gilla

 • compulsoryunion

  De svenska barnen har skolplikt och blir oavlönade lärare i tvångs SFI med tjafs och horunge jidder på heltid.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: