Invandrare hotar personal på vårdcentraler bara för att de kan i Malmö

INVANDRARVÅLD. Patienter som hotar och gör pistolgester mot vårdpersonalen har blivit ett vanligare fenomen också på vårdcentraler, främst i Malmöområdet. Unga killar i skyddsväst och deras gäng kommer in, antingen för att söka vård eller bara för att dörrarna är öppna.

– Vi ser en klar eskalering av hotsituationer och en mycket mer respektlös attityd när någon inte får som den vill, säger Chatarina Björdal, som arbetar med säkerhet inom primärvården i Sus område.

– Framförallt personal i reception och mottagning är utsatta. Främst för verbala hot, men det har också förekommit tillhyggen och kniv.

Vårdsökande som är stökiga och bråkiga har alltid funnits. Ofta handlar det om personer med missbruksproblem eller psykisk ohälsa. Att någon blir missnöjd och upprörd över ett besked är inte heller ovanligt.

Men under 2017 vittnar personalen på de offentliga vårdcentralerna i Malmö-Lund-regionen om en ny grovhet i förolämpningar och även personliga hot av typen ”vi kan ta reda på var du bor” ”vi ska döda dig”.
– Eller kroppsspråk, som att man lyfter fingrarna som en pistol mot personalen, beskriver Chatarina Björdal.

Det är oftast yngre män som står för hoten, ibland iklädda skyddsväst och med hela sitt gäng bakom sig.
– Det påminner om de situationer man beskriver på akuten när någon inte får som de vill, även om de som kommer till oss inte har skottskador.

I vissa lägen är de hotfulla killarna själva vårdsökande för någon mindre åkomma, eller följer med någon anhörig. Men enligt Chatarina Björdal förekommer det också att ett gäng bara passerar och går in i vårdcentralen, för att den är en öppen och offentlig lokal.

– Pettersson undrar varför Sydsvenskan inte nämner att det är unga invandrarmän som hotar. Tror de inte att allmänheten är intresserad av korrekt och allsidig information eller skäms de över den situation de varit med om att skapa…

Så här såg det ut när det som SVT kallar ”killgäng” försökte storma akuten på Karolinska i Stockholm. Bilden från norska Aftenposten.

12 thoughts on “Invandrare hotar personal på vårdcentraler bara för att de kan i Malmö

  1. Fritt fram i Malmö för våra ”pensionärsräddare, kulturberikare” även s k Molotov kastare, våldtäktsmän, getkn*ll@re, hedersmördare, precis allt som inte följer lag och ordning. Polisen har inte resurser, bjuder på korv, ”samtalar” men löser inga brott bland dessa invällare men i Luleå, H A, då finns ALLA tillgängliga resurser

    https://nyheteridag.se/kritik-mot-polisen-sedan-hells-angels-arliga-kraftskiva-i-lulea-stormats/

    Hahaha! Man blir riktigt mörkrädd.

  2. När blir det Ordning? När börjar man rensa ut allt Slödder? När gör byfånen svetsarn för landets och dess invånare någonting,sätt spyan eliasson i arbeta eller sparka han.Vakna alla snart är det dags att göra något.Åka till Stockholm och demonstrera för att det blir ordning i landet .Mvh Adolf

  3. Sjukhus och vårdcentraler får nog vaktas av militär- Tack 7 klövern för den trygghet ni importerat och gullat med.

  4. I ”killgängets” hemländer hade detta beteende varit otänkbart.
    Polisen borde ta i ordentligt ( inte bara mot HA & NMR) utan som vid detta tillfälle formligen vräka tårgas över ”killgänget” , gripa samtliga och om inte vänstermaffian infiltrerat åklageriet skulle samtliga haft 6 mån fängelse + utvisning.

    • du kan forsoka betee dig sa har pa ett sjukhus i Egypten eller Bahrain…bevapnade vakter skulle brutalt ta om hand om dig…

  5. Alla som bär sig illa åty innan dom fått uppehållstillstånd ska ut på direkten, och även om dom fått uppehållstillstånd och begår brott ska dom ut ur landet, därför ska alla uppehållstillstånd som ges ut vara tillfälliga i 10 år, sådana som slår sönder och bränner ner Asylförläggningar ska man inte lägga jobb på UJUUUUUUUUUUUUUT med en gång.

    Och när man utvisar ska det inte göras en och en, det behöver inte vara i passagerarplan, det går bra med transportflygplan, eller varför inte med båt, dom har passerat tio länder innan bidragen i Sverige sög hit dom här..

    • Sätt dom i ett sådant där transportflygplan som kan öppnas där bak och flyg ut över Atlanten där man stiger rakt upp och öppnar bakluckan.

      • Så gjorde militärdiktaturen i Brasilien på 60-talet.När fängelserna blev för fulla då åkte man en tur över Atlanten och dumpade ett antal så att man kunde ta emot nya. Som sagt, det kan fungera nu också.

Kommentera