Arbetslösheten bland icke-européer fortsätter öka men det är en förtjänst


ARBETSMARKNAD. Arbetslösheten ligger kvar på 7,4 procent i augusti. Men det är fortsatt stora skillnader i arbetslöshet mellan olika grupper. Bland inrikes födda sjönk arbetslösheten till rekordlåga 3,9 procent. Det är den lägsta nivån sedan augusti 2008, före finanskrisen.

Nya siffror från Arbetsförmedlingen visar att 358 000 personer var inskrivna som arbetslösa i slutet på augusti. Det motsvarar en arbetslöshetsnivå på 7,4 procent, samma som för ett år sedan.

– Vi kan konstatera att arbetslösheten bland inrikes födda nu är nere på rekordlåga nivåer, i synnerhet bland dem som har minst en gymnasieutbildning och är över 25 år. Här är den lediga arbetskraften nästan helt uttömd, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.

Samtidigt fortsätter arbetslösheten bland utrikes födda, främst bland personer födda utanför Europa, att stiga. En förklaring är att många nyanlända har fått sina uppehållstillstånd och nu deltar i Arbetsförmedlingens etableringsuppdrag. I slutet av augusti var arbetslöshetsnivån bland utrikes födda 22,0 procent.

– Den starka arbetsmarknaden ger fler möjligheter att få jobb, vi ser att en något större del av de nyanlända i etableringsuppdraget har arbete. Men vi ser också att en grupp har det särskilt tufft, de som saknar gymnasieutbildning. Därför är det så viktigt att motivera fler till att satsa på en utbildning som banar väg till arbete, säger Annika Sundén.

Kort om arbetsmarknaden i augusti. Inom parentes anges motsvarande siffror för augusti 2016.

 • 7,4 procent var inskrivna som arbetslösa (7,4).* Sammanlagt 357 525 personer (354 876) varav 59 235 inom etablering (50 095).
 • 10,0 procent av ungdomarna 18-24 år var inskrivna som arbetslösa (11,1).* Sammanlagt 54 254 personer (60 526) varav 11 083 inom etablering (8 899).
 • 196 895 personer var öppet arbetslösa (194 083) varav 38 805 inom etablering
  (33 849).
 • 160 630 personer deltog i program med aktivitetsstöd (160 793) varav 20 430 inom etablering (16 246).
 • 27 352 personer anmälde sig som öppet arbetslösa (30 654) varav 1 437 inom etablering (2 992).
 • 35 979 personer fick arbete (38 001) varav 1 653 inom etablering (1 021).
 • 6,3 procent av de inskrivna arbetslösa övergick till arbete under månaden, enligt säsongsrensade trendvärden. Detta är i nivå med föregående månader.
 • 2 592 personer varslades om uppsägning (1 863).

Pressmeddelande från Arbetsförmedlingen

-Pettersson menar att inte en enda frisk arbetsför nyanländ borde vara arbetslös. Inför arbetsplikt för bidragen de får, jobb som behöver utföras finns. Vill de inte arbeta så går det att åka någon annanstans…

Arbetsförmedlingen kostar 80 miljarder om året. Det motsvarar 223.000 kronor per person av de 358.000 arbetslösa. Eftersom sysselsättning i princip är full bland svenskar så ska dessa 80 miljarder läggas till vinsten på asylinvandringen…

Det är en liten ansträngning på kort sikt men en förtjänst lite längre fram…


15 responses to “Arbetslösheten bland icke-européer fortsätter öka men det är en förtjänst

 • gamgubben

  Om någon upprepar en lögn så blir det inte mindre lögn även om vår statsminister tror det.

  Gilla

 • Preben P.Reben-Prebensson

  Pensionsavgångarna skulle ju öppna upp många vakanser? Tydligen behövde vi inte invandringen för att rädda pensionerna. Möjligtvis räddar vi de sju stolliga partierna genom ett demografiskt röstfusk.

  Gilla

 • Argus

  Ja, jag vet att jag börjar bli tjatig. Men eftersom jag blivit empatilös också så gör det inget. 😉

  Avskaffa ALLA bidrag för immigranter som inte arbetskraftsinvandrat till bristyrken och de som är gifta med en svensk som är ekonomisk garant. Ordna sedan beredskapsarbeten för de som inte försörjer sig själva på hederligt arbeten. Om vi så ska bygga vägar och järnvägar med korp, spade och hacka så gör vi det. Huvudsaken är att sysselsätta dem så de dels begriper att all-inclusive är indraget och så att deras yrkesarbetande grannar får nattro.

  Gilla

  • Lena

   Då behövs det inga gratis gymkort, inga knivdåd på gym, inga överfall på äldre, en bättre moral där de kanske kan känna en stolthet över sig själv och sin dag, vilken vinst för hela samhället.
   Dessutom så skulle det definitivt sortera ”agnarna från vetet” !

   Gilla

 • Klas

  Jag skulle än en gång poängtera, det är viktigare hur många som arbetar i Sverige, än hur många som är registrerade arbetslösa på Arbetsförmedlingen och hos SCB.
  Det är ingen hemlighet att man kan göra vad man vill med statistik.
  De som statistiken arbetslösa innefattar på arbetsförmedlingen är de som AF bedömer kunna arbeta. Det är fem gånger så många som gömmer sig i variabelrna sjukskrivna, aktivitetsersättning, arbetsmarknadsåtgärder och ekonomisktbistånd.
  SCBs data bygger på telefonintervjuer där 60% svarar. De som inte svarar är invandrare och ungdomar. Gissa var ni hittar dem i arbetslöshetsstatistiken? Rätt gissat, det är dom som inte jobbar så mycket.

  Gilla

  • Stenbock

   Kloka ord från dig Klas !
   Sedan kan man som PK-organen,plocka ut russinen ur kakan och sätta stora rubriker kring godbitarna.
   I tysk TV som jag lyssnar till,heter det på vintern och arbetslösheten ökar till 10 %,att byggjobbarna är skälet….
   När det är sommar och varmt,påstår de att alla som inte sommarjobbar belastar statistiken ! Därför ständigt ökande tal…

   Gilla

 • Fredde

  PK-eliten behöver läsa på lite innan de sprider floskler om hur mycket ”flyktingarna” har att erbjuda Sverige.

  Sprida Fake news verkar inte vara något problem, gärna utan någon som helst faktakoll.

  Det rapporteras att det strömmar in högutbildade flyktingar till Sverige – läkare, civilingenjörer och ekonomer.

  Två saker ska tilläggas:
  – Ingen kollar uppgifterna om de verkligen har genomgått de utbildningar som hävdas, det har visat sig vara mycket bluffande. Förmodligen uppger även ”baaarnen” att de gått 3 år på gymnasiet, samtdigt som de är 15 år gamla…
  – Även svenskar som varit utomlands och studerat och sedan flyttar hem, räknas också in. Detta snyggar förstås till siffrorna.

  Så här är verkligheten:

  ”Arbetskraftsinvandrare från länder utanför EU/EES utgör 0,4 procent av det totala antalet sysselsatta i Sverige.”

  ”Andelen med treårig gymnasial utbildning bland utrikes födda är 15 procent.”

  ”10 procent av de utrikes födda 16-64 år har förgymnasial utbildning som är kortare än nio år, det vill säga saknar grundskolekompetens.”

  Källor: http://www.ekonomifakta.se/Fakta/Arbetsmarknad/Integration/Utbildningsniva/

  http://www.di.se/artiklar/2015/6/4/ledare-granska-myten-om-flyktingars-hoga-utbildningar/

  Gilla

  • Klas

   Hej Fredde
   Det är självskattning av utbildning från personerna som kommer till Sverige.
   Det sättet det märks lättast på om självskattningen stämmer är ex hur fort personen lär sig svenska, universitetserfarenhet.
   Om personen säger sig vara universitetsutbildad, men inte kan lära sig Svenska på tre år kan man undra hur det stämmer.
   Det som är förvånande är att 98% av de som tillhör AF-etablering, flyktingar, är arbetslösa efter två år. Ändå är en tredjedel högutbildade.
   Skickar vi 100 personer från Sverige till USA är jag övertygad om att högst 20% är arbetslösa efter två år, kanske inga alls.
   Här är något riktigt skumt. Förmodligen är universiteten flyktingarna läst på helt värdelösa eftersom ingen arbetsgivare vill ha dem. Annars är det konstiga utbildningar i typ Islam.

   Gilla

 • whatthefeng

  Inte konstigt arbetslösheten minskar bland svenskarna. Det behövs rimligtvis fler och fler svenskar för att försörja fler och fler muslimer.

  Gilla

 • Mimi N.

  Statssvetsarn är en …. cur (=arsel).

  Gilla

 • Trynbald

  Massimportera odugliga analfabeter som aldrig kommer att få ett arbete. Dom hasar runt på stan i märkeskläder och går ivägen för stressade skattebetalare. Dom sinnesslöa politikerna har inga lösningar mer än att höja skatterna.

  Gilla

 • eva

  Bristande kunskaper i svenska och/eller svårigheter med uttalet. Bristande dokumentation på kunskaperna – kastades betygen från en båt på Medelhavet? Ingen läs- och skrivförmåga överhuvudtaget, noll kunskap om kulturella koder (som bäddat för krockar). Man kan hantera en mobiltelefon men räcker de kunskaperna för att köra en modern skördemaskin i miljonklassen?
  Till detta kommer politikernas yra över den fantastiska kompetensen landet fått in. Lögn och tack så mycket!
  Men de som betalar ut socialbidrag har lysande framtidsutsikter.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: