Historisk dom – Skadestånd för förstörda kulturvärden


HISTORIA. Den internationella brottmålsdomstolen i Haag, ICC, har i dag beslutat att en befälhavare i en Malisk islamistgrupp skall betala 2,7 miljoner euro i skadestånd för att ha gett order om att förstöra ett antal historiska byggnadsverk i staden Timbuktu. Det är första gången domstolen fattat ett beslut om ekonomisk kompensation för förstörda kulturvärden.

Islamistgruppens befälhavare, Ahmad Al-Faqi Al-Mahdi, dömdes i september i fjol till nio års fängelse för att beordrat förstörelsen.

Den domen var historisk eftersom det var första gången ICC dömde någon för krigsbrott relaterade till förstörelse av kulturhistoriskt skyddade byggnadsverk. Och på samma sätt är alltså även dagens dom historisk eftersom det är första gången ett skadestånd utdöms för brottet.

Läs mer på Sveriges Radio…

 

– Pettersson tycker domen är något att tänka på för de svenska journalister som uppmuntrar till förstörelse av statyer föreställande berömda personer som stred för Sydstaterna i det amerikanska inbördeskriget eller som tycker att Negerkungen i Astrid Lindgrens böcker ska bort liksom Tintin i Afrika, allt tillhör vår och mänsklighetens historia och på det området är tyvärr islamister och vänstermuppar rätt lika…


3 responses to “Historisk dom – Skadestånd för förstörda kulturvärden

 • Jhonsson

  När får vi se Reinfeldt och Löfven inför denna domstol, anklagade för att ha raserat landet Sverige?

  Gilla

 • whatthefeng

  Vadå skadestånd?

  Patetiskt.

  Inhägna vad som är kvar av de förstörda byggnadsverken. Placera förstörarna innanför inhägnaden och släpp ut förstörarna när byggnadsverken är återuppbyggda.

  Gilla

 • Hönsmamman

  Vem byggde vägarna i Tyskland fram till Hitlers fall och kommer de vid upptäckt om att Hitler varit delaktig i deras framväxt att behöva tas bort och nya byggas?

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: