Sverige 1914 och nu – slående likheter


INSÄNDARE. I boken 1914, skriven 1964 av författaren Jan Olof Olsson beskrivs stämningarna i Sverige och Europa åren innan första världskriget. Det är häpnadsveckande hur mycket, trots att det är mer än 100 år sedan, som är sig likt idag.

Då som nu var det tre partiblock; då socialdemokraterna, liberalerna och högern, nu de röd/gröna, alliansen och SD. Då som nu var det, i princip, en enda fråga som var aktuell; då försvarsfrågan, nu flyktingfrågan.  Då som nu hade vi en mobbad och förtalad partiledare; då liberalernas Karl Staaf, nu sverigedemokraternas Jimmy Åkesson. Då som nu var Ryssland det stora hotet i öster som förväntades invadera Sverige vilken dag som helst.

Då vurmade man för nationalromantiken. Den svenska stormaktstiden, Karl XII och karolinerna förhärligades med ”nationalskalden” Verner von Heidenstam i spetsen kopplat med ”storsvenskarna” Sven Hedins och Adolf Erik Nordenskiölds bravader. Den förstnämnda kartlade delar av Asien, den senare fann vägen till Asien via nord-ost passagen med sitt fartyg Vega. Nu vurmar man för den humanistiska stormakten som med sin feministiska utrikespolitik vill frälsa världen. Då som nu har vissa ledande svenskar en form av hybris.

Då var det en svag minoritetsregering ledd av liberalerna med statsminister Staaff, nu leder socialdemokraterna med statsminister Stefan Löfven en svag minoritetsregering.  Staaf var inte direkt försvarsovänlig, men ville tillsätta ett antal utredningar för att få en helhetsbild av hur försvaret skulle organiseras och finansieras. Till detta förslag anslöt sig socialdemokraterna under Hjalmar Brantings ledning, de ville då inte betunga arbetarklassen med ännu högre pålagor. Då krävde högern – och framför allt de som vurmade för en stark kungamakt med den världsberömda Sven Hedin och Verner von Heidenstam i spetsen – ett utbyggt försvar och framförallt byggandet av ett nytt pansarskepp. Det var runt detta fartyg striden formades, skulle regeringen Staaff låta bygga fartyget eller skulle medborgarna genom en insamling bygga det. Det hela slutade med ett bondetåg till huvudstaden och slottet där de insamlade pengarna för att bygga ett pansarskepp överlämnades. Nu vill regeringen Löfven ge marginellt extra resurser till försvaret, medan oppositionen vill se en betydande upprustning.

Då var även värnpliktens tjänstgöringstid en viktig fråga, det var betungande för bönderna med långa inkallelser. Nu har man beslutat att införa värnplikt igen, även om det verkar vara svårt, flera tusen unga män och kvinnor har underlåtit att infinna sig till mönstring.

Då satte högern, med partiledaren Arvid Lindman i spetsen, och kretsarna runt kungen, igång ett välorganiserat drev mot Staaff som blev förödande för honom och hans regering och slutade med Staaffs avgång och även en förtalsrättegång. Det paradoxala var att kungen själv, enligt boken 2014, ansågs som svag och indolent – ”välvillig, älskvärd, loj och bekväm” – till och med Hedin föraktade honom. Då som nu hade vi en tysk drottning, Victoria respektive Sylvia. Då var kraften inom kungahuset drottning Victoria, ”kungahusets manligaste karl”, med sina starka band till Tyskland och dess kejsare som hon var släkt med. Nu har det bedrivits och pågår fortfarande ett välorganiserat drev i riksdag och media mot Åkesson, som gått så långt att han fick sjukskriva sig men efter ett halvår kommit tillbaka. Dessutom vägrar alla andra riksdagspartier fortfarande att ens tala med SD eller regera med stöd SD.

Då ville inte högern med Lindman i spetsen avsätta regeringen Staaff, utan föredrog att den skulle få göra självmål, att förlora i försvarsfrågan, varpå högern skulle återta makten i nästa val . Nu vill inte Alliansen med moderaterna under partiledaren Kinberg-Batra i spetsen avsätta regeringen (i så fall med SD:s stöd) utan föredrar att den skall få göra självmål; köra Sverige i botten så att man sen kan ta makten i nästa val. Då fanns det personer inom högern som, tvärtemot Lindmans mening, ville avsätta Staaff, bl a riksdagsmannen Ernst Trygger. Nu är det bl a riksdagsmannen moderaten Finn Bengtsson som var DÖ- motståndare. Då fanns det falanger inom liberalerna som, tvärtemot Staaff, var försvarsvänliga. Nu finns det falanger inom liberalerna, t ex Birgitta Olsson, som tvärtemot partiledaren Björklund, är försvarsovänliga.

Då pågick krig i ett obskyrt hörn av Europa, i Serbien på Balkanhalvön, som stormakterna ignorerade. Det utvecklades senare till ett världskrig. Nu pågår krig i Mellanöstern, som stormakterna endast marginellt engagerar sig i. Det skulle kunna utvecklas till ett nytt världskrig eller ett krig mellan civilisationer enligt Samuel Huntingtons bok, The Clash of Civilizations.

Då hade en av stormakterna ute i Europa en ledare, kung av Preussen och tillika kejsare av Tyska riket, Wilhelm II, som enligt boken 1914, ansågs ” övermodig, dumdryg, onaturlig, uppspelt, rädd, bufflig, retlig, humorfri och bortskämd”. Nu har supermakten USA en president, Donald Trump, vars egenskaper, enligt vissa, anses vara desamma som den dåvarande tyske kejsarens. Den största skillnaden mellan då och nu, får man hoppas, är att man då stod inför ett kommande världskrig. Då var det, enligt flera historiker, Wilhelm II som bar största skulden till första världskrigets utbrott. Nu är det risk att USA:s president Trump kan komma att få bära största skulden till ett eventuellt nytt krig (mot Ryssland, Kina eller Nordkorea).

Är det något dagens regering och alliansen skulle kunna lära sig av 1914?  Det borde vara att inte som regeringen Staaff underlåta att inse sprängkraften i den stora politiska frågan för dagen – försvarsfrågan. Dagens regering borde inse sprängkraften i vår tids stora politiska fråga – flyktingfrågan. Den har bäring på nästan alla andra poliska frågor i samhället idag; skolan, vården, omsorgen, boendet, kriminaliteten, polisen och sist men inte minst – de enorma kostnaderna för både stat och kommun för flyktingarnas uppehälle.

Fortfarande gäller det gamla franska talesättet: Tout ca change, tout c’est la meme chose.
(allt förändras, men allt förblir som det alltid varit). 

Lars Hässler

Lars Hässler är Jur Kand, med en Master of Comparative Law från USA och ett år vid Institutet för högre internationella studier i Geneve. Under 1980-talet arbetade han som råvarutrader för Boliden i Schweiz. Lars är flerfaldig jorden runt-seglare, har skrivit nio böcker och publicerat artiklar på bland annat Brännpunkt i SvD. Han har alltid följt med i politiken men överlåtit skötseln av landet till politikerna tills nyligen då Lars blivit alltmer frustrerad över vart Sverige är på väg.

 


16 responses to “Sverige 1914 och nu – slående likheter

 • Jhonsson

  Dagens svenska politiker i regering och Alliansen är så till den grad fördummade,att de inte begriper, vad det är JOLO och Hässler skriver om.
  Och om nu några av dem begriper, vägrar de ta det till sig

  Gilla

 • Tony

  Men det finns ändå en viss skillnad mot första världskriget
  folk är mer upplysta idag och mer benägna att se till det
  fulspel som sju klövern kört inte kommer att lyckas fullt ut,
  bara genom att ta Facebook som exempel, går man
  två år tillbaks och jämför med idag, då hackade alla på
  SD och Jimmie Åkesson, medan idag säger i stort sätt alla
  att dom tänker rösta SD,folk märker att om inget görs
  kommer landet att gå käpprätt åt h—-te.

  Gilla

 • sailor

  Svensken verkar dock gladeligen betala massiva skatter som går till allt annat än sin egna välfärd.

  Gilla

 • Sven-Erik

  Tack Lars Hässler för dina tankar. Jag blev påmind att du finns och tänker.
  Välkommen bland Sveriges dissidenter.

  Gilla

 • pettersonaxeagentlemansgentleman

  Ett flertal anslående paralleller står till finnandes – emellertid, vad som kan definieras som den mest utmärkande skillnaden mellan 1914 års statskonstnärliga ambitioner och den moderna humanitära stormaktens härjningar, torde vara att man fordom dags alltjämt navigerade efter en acceptabel och begriplig moralkompass, där den naturliga viljan att värna nationen och dess folk i stort representerade politikens målsättning.

  Således tvärt emot vad vi nu tvingas erfara, då regering och riksdag oblygt begagnar samtliga till buds stående medel, varav manipulationer med grundlagen icke skall förgätas, i syfte att demontera den forna rättsstaten och därmed bana väg för den groteska, gränslösa globalismen samt den otyglade kriminalitet som följer i dess smutsiga kölvatten.
  Andreas.

  Gilla

 • Kalasbetalaren

  Här ser man att diktaturen har tagit ännu ett steg framåt i Nordvästkorea!

  http://www.gp.se/nyheter/sverige/medlem-i-nazistparti-blir-av-med-vapen-1.4520387

  Jag trodde att vi har föreningsfrihet i Sverige och att det är förbjudet att registrera någons politiska hemvist enligt grundlagen!

  5§ Föreningsfrihet: frihet att sammansluta sig med andra för allmänna eller enskilda syften,

  3 § Anteckning om medborgare i allmänt register får ej utan hans samtycke grundas enbart på hans politiska åskådning.

  Tänk så fel man kan ha!

  Gilla

 • Rulle

  Fy vad många negrer och araber vi har nu..

  Gilla

 • malmobon

  När jag gjorde lumpen i Eksjö, kom det fram en präst då jag stod vakt. Han berättade att människan inte lär sig av historien. Måste själv göra fel/misstag först och lära av detta.
  Ingen som startat krig har vunnit. sa han även.

  Har funderat många gånger på dessa kloka ord.

  Vi har sett hur islam stoppades runt 20-talet. Vi vet vilka hemskheter islam har och ställer till med. Ändå förstår inte många och definitivt inte sossarna och miljöpartisterna vilken fara dem utsätter svenskarna för genom tillåta byggandet av moskéer. Allt står i Koranen. Börja läs denna.
  Finns ingen moderat eller radikal islam. Bara islam och vad Koranen säger.

  Är så övertygad att muslimerna kommer göra något riktigt ruskigt framöver, och då kanske politiker börjar förstå. Tveksamt.

  Det vi ser med Nordisk ungdom eller vad dem heter, är bara en bris mot vad som kommer i framtiden. Vet det pågår rörelser ute i landsbygden.

  Så länge SD finns och växer är det lugnt. Knappast lugnt om det blir en ny konstellation för att hålla SD ute efter nästa val. Du kommer det hända saker. Helt säkert.
  Socialdemokraternas oförmåga få ut de som inte skall vara här bäddar för detta.

  Polisen kommer inte göra ett skit. Kommer kanske sympatisera med dessa?

  Gilla

 • Hans Nilsson

  Den världsledare som jag verkligen ser upp till är Vladimir Putin.

  Gilla

 • larslindblog

  Mycket tänkvärt !!

  Gilla

 • Ulli

  Det ser ytterst mörkt ut inte bara för Sverige (om det nu är en tröst).

  Gilla

 • Ulli

  Vems marionett är Trump? Trump är inte ensam ansvarig.
  Jag är ingen Trumpfan men förderar honom framför Obama, Clinton, Merkel, Macron, May, Löfven, …
  På sista tiden verkar Putin vettigare än Trump, dock är jag inte heller en Trumpfan.
  Mest mod och ärlighet visar (resp. har visat) Geert Wilders, Marine Le Pen, Nigel Farage och ett par till men de har tyvärr ~ 0 inflytande.

  Gilla

 • Stenbock

  Ett intressant inlägg av en man som verkligen är historiskt bevandrad.
  Förhoppningsvis får han fel i sina slutsatser i annat fall,blir allt levande på vårt klot aska och sot ! Atomvapen finns i övermängd.Ja så mycket,att man beräknar varje levande människa kan dödas 24.000 gånger om !

  Gilla

  • Stenbock

   Ali:
   Vi vet alla att ni Araber (”statslösa palestinier”),tror mer på er sagobok än modern västlig vetenskap ! F.ö.kul du tar del av allt som Pettersson tacksamt informerar om…

   Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: