Sverige är inte Afghanistan


ISLAM. Zulmay Afzali är författare och lärare, och har skrivit några kloka rader som jag återger lite av nedan. Hela inlägget går att läsa här. 

”…När Sverige tar emot oss som kommer från länder som skiljer sig från Sverige som natt skiljer sig från dag, måste man förstå att vi inte tar av oss våra kulturer som gamla jackor och drar på oss svenska t-shirts så snart vi kommer hit. Vår kultur, som är så olik den svenska, är inpräntad i oss lika starkt som den svenska kulturen är inpräntad i svenskar.

Det tar tid – generationer – och kräver stor förståelse och stort tålamod att förändra. Ni måste därför ta er tid, våga lägga er konflikträdsla åt sidan och tala om för oss, rakt på sak, vad som gäller här.
Säg att ”det här är inte Afghanistan, det här är Sverige, ett fritt, demokratiskt land” och att sättet att uttrycka sig, sättet att tänka, sättet att bete sig här är helt annorlunda. Förklara att man inte behöver – inte får – ta till våld när man diskuterar saker och har olika åsikter. Hjälp oss att förstå vilken faktisk innebörd ord som ”tolerans” och ”respekt” har.

Ska vi leva här måste vi lära oss att acceptera homosexualitet, kvinnors frihet att bestämma helt över sina egna liv och fritt välja sexpartners utan att frukta att bli stenade till döds, att man får skämta om religion och mycket annat som är helt främmande för oss.

Det är vi som måste förändra vårt synsätt, inte svenskarna. Det är vi som kommer hit, som flytt från förtryck och våld i våra länder, som har getts möjligheten att leva i fred, frihet och demokrati. Sverige ska väl inte bli som de länder vi har flytt ifrån?

Ni måste därför förmedla era regler och ert levnadssätt. Men inte bara via statligt bekostade kurser i samhällsinformation. Att tro att staten ska fixa integrationen är att vara naiv. Det är lika viktigt vad som sker i vardagen, när ni ser oss och pratar med oss…”

-Pettersson tycker det var bra kloka ord, men för säkerhets skull tycker jag att de flesta av er ska stanna hemma och ändra ert sätt att leva först. Ni var på rätt väg för 50 år sedan, vad hände…


15 responses to “Sverige är inte Afghanistan

 • Tony

  Lägg märke till när Hon på Bilden, Annika Strandhäll är
  riksdagen , och Löfven talar, så sitter hon hela tiden
  och nickar instämmande ungefär som när diktatorn i
  Nordkorea gör ett anförande, och närvarande där också
  nickar instämmande..

  Man undrar ju om Strandhäll har någon egen åsikt?

  Gilla

 • Hönsmamman

  Så förutom att vi betalar deras uppehälle via skatten så menar han att vår fritid ska ägnas åt att fostra dem? Han menar att vi ska offra vårt liv för deras skull?

  What’s in it for me? Nothing. Absolutely nothing.

  Om de ska komma till ett annat land än sitt eget och lyckas får de lov att vara mer självgående och receptiva än så. Det är deras uppgift att uppföra sig och deras investeringskostnad.

  Det finns inga incitament för svenskar att engagera sig i dessa? Det är politikerna som ordnat en blinddate utan att någon bett om det. Som om de vill gifta bort en omyndig dotter som ska släppa allt hon har för händerna för att tillfredsställa dessa otrevliga människor.

  Jag finner det lämpligt att tacka nej och förklara att de inte är önskvärda. De kan lösa sina konflikter utan att offra oss.

  Regeringen och politikerna är ytterst okunniga.

  Gilla

 • Hönsmamman

  Ensamkommande tas omhand av ”naiva”,dvs inkompetenta?

  Gilla

 • Heraldikern

  Instämmer i det mesta som skrivs i det inlägget dock inte ”Det tar tid – generationer – och kräver stor förståelse och stort tålamod att förändra. Ni måste därför ta er tid” Jag anser inte att vi ska behöva ha så stort tålamod och några generationer blir det aldrig tal om. Om man menar att vi ska godkänna hedersförtryck och sharialagar under en övergångsperiod genom tålamod med folk från ett medeltida samhälle så är det helt fel! Om man inte fattar vad dom får veta när dom kommer hit så är det bara att vända! Det finns massor av länder med liknande kultur på närmare håll som det inte råder krig i!

  Gilla

 • Jhonsson

  Men invandringen ”blir lönsam lite längre fram” säger Löfven med jämna mellanrum. Men när ”lite längre fram” är, talar han aldrig om. Kanske om 500 år?

  Gilla

 • Ulli

  1 klok av 1000, om det vore 999 av 1000 OK.

  Gilla

 • Jack

  Jag har sagt till dom mörkhyade att de ska sitta på en handduk i den offentliga bastun i badet. Först lotsas de att de inte förstår, om man inte ger sig då blir dom bara förbannade. Och så tänker man ” släng ut dom djävlarna som inte kan lära sig våra regler och lagar”. Har slutat att basta i det offentliga badet. Bastun blir äcklig av alla som inte kan sitta på sin handduk.

  Gilla

 • Mm

  Muslimer går inte att integrera, läs Koranen era naiva idioter som inte vet hur hjälpsamma ni vill vara att till lags för de otacksamma muslim invällarna. De vet inte vad gästfrihet innebär, det är dax att åka hem nu

  Gilla

 • Anna

  Man kan ju inte tro att detta är samma land. Ett vackert land på den tiden, som man nog kunde åka på semester till. Numera är landet tillbaka till stenåldern. Tragiskt

  Gilla

 • Mm

  Vi behöver inte er, det gör Afganistan, använd er energi till våldtäkter, kriminalitet, ljugande, arbetsolust där hemma. De blir säkert glada att få hem er. Här har ni inget att hänta, ni kan ingenting, vill ingenting som sagt vi behöver er inte, förutom batikhäxorna, men de får väl på egen bekostnad åka till era hemländer och umgås med er.

  Gilla

 • Magnus

  De vuxna människor som behöver uppfostras förr att passa in i vårt land bör aldrig få ta steget över till vår nation.

  Helt seriöst ska en vuxen man slå en annan människa för att den ärliga människan påpekar att den aggressivas mans hörlurar hänger som en svans? Alltså hjälpsam… den mannen har stora problem och ska inte vistas i vårt land.

  Med tanke på att textförfattaren verkligen verkar vara en som vill anpassa sig. Så ställer jag mig frågan hur vi ska kunna ”integrera/assimilera” denna gigantiska volym av människor med sådan syn på vad som är kränkande och hur de sedan löser deras kränkthet?

  Gilla

 • ?

  Nej, Sverige är ett dårhus!!

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: