Försvarsanslagen minskar trots löften om motsatsen


FÖRSVAR. Sverige satsar minst av alla länder i närområdet på försvaret. För första gången satsas mindre än 1 procent av BNP på försvaret. Regering och Alliansen är överens om att förslaget ska ha mer pengar men som andel av bruttonationalprodukten (BNP) så fortsätter trenden nedåt, visar en rapport från Riksdagens utredningstjänst (RUT). 2014 var anslaget 1,2 procent.

Genomsnittet i Europa är 1,5 procent.

-Pettersson säger att sju partier i Sveriges Riksdag har varit med om att slakta försvaret, ett har varit emot och det partiet vill ingen prata med för de har dumma förslag och de partier som vill att Sverige ska gå med i Nato verkar inte medvetna om att det då krävs att vi satsar ungefär dubbelt mot nu. 2 procent av BNP.

1988, när Ingvar Carlsson (S) var statsminister, satsade Sverige 2,5 procent av BNP på försvaret. Ingvar Carlsson var även den statsminister som 1989 stängde gränsen för asylinvandring, Sverige var fullt. Det påstås att han var socialdemokrat men jag undrar jag.

Några exempel på försvaret andel av BNP

 • 1975 – 3,1 procent. Året då Sveriges väg utför började.
 • 1980 – 3,0
 • 1985 – 2,6
 • 1990 – 2,5
 • 1995 – 2,2
 • 2000  – 1,8
 • 2005 – 1,4
 • 2010 – 1,2
 • 2015 – 1,1
 • 2016 – 1,01
 • 2017 – 1,0
 • 2018 – 0,98
 • 2019 – 0,99
 • 2020 – 0,99

Är detta rimligt samtidigt som politikerna påstår att oron i världen ökar och samtidigt år efter år lovar ökade satsningar på försvaret…

Från januari 2017.


13 responses to “Försvarsanslagen minskar trots löften om motsatsen

 • Jhonsson

  Fd finansminister Borg slutade redovisa BNP per capita. Han visste naturligtvis, att det skulle ge sämre siffror än BNP. Även nuvarande finansminister har förstått det. Men faktum är, att BNP per capita har sjunkit de två sista åren från 1,8 till 0,7. %. Trots att Sverige påstås gå så himla bra, får vi det alltså sämre och sämre. Och detta är nog bara början på en lång negativ trend.
  Vi behöver en sverigevänlig regering. Låt oss fixa det vid valet 2018.

  Liked by 1 person

 • Hönsmamman

  https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Lista_över_länder_efter_BNP_(PPP)_per_capita

  Sista plats på listan:
  Somalia Bnp/capita 400 USD
  Om jag har uppfattat det rätt så ska t ex kvinnor från t ex Somalia ha fått ett belopp på 250 000 SEK (någon slags bidrag för barn vid ankomst – retroaktivt barnbidrag? hoppas jag har fel). Om detta stämmer motsvarar det 250 000 / (400 × 8.1 ) = Bnp för en person i Somalia under 77 års tid. Medellivslängden i Somalia är 56 år. Så varför kommer de hit och visar skyltar på rasism och att de ska bli rättvist behandlade? För att det är orättvist och rasistiskt att vi ska betala för dem!

  Landet med högst Bnp per kapita är Qatar (129 000 USD , ca 1 miljon sek per person).
  Sweden har ca 50 000 usd, dvs 400 000 per kapita.

  Gilla

 • Hönsmamman

  Den goda bakelsen godheten sugen alla krafter ur samhället. Som karies fräter sönder tänder. Som näringsbrist knäcker benen och mattar orken. Den goda sötman får många att skicka sig om munnen och ta en bit till.

  Undrar hur stor andel det är av bnp/kapita? Ska se om jag hittar några siffror. Vi är fler nu.

  Gilla

 • Kjelle

  Ni ska inte HYLLA Ingvar Carlsson som gick ut i både Rapport och Aktuellt och HOTADE hela svenska folket Jag citerar…OM NI INTE RÖSTAR förEU Så ska ni få dra åt SVÅNGREMMEN

  Gilla

 • Jhonsson

  Det finns i dag två kompanier på Gotland. Ett stridsvagns- och ett infanteriförband. Sammanlagt några hundra man. Med detta tror tydligen vår ”regering” att man skrämmer ryssen från att anfalla. Om nu Putin ville, tror jag striden tyvärr skulle vara över snabbt. På de tiden man verkligen ville försvara Gotland fanns det fyra regementen där. Antagligen med bortåt 6000-8000 man.
  En viss skillnad får man säga!

  Gilla

 • Jhonsson

  Vi har ju inget försvar. Till vad behövs då försvarsminister Peter Hultqvist ?

  Gilla

 • Kalle Anka

  Sverige är det sjukaste landet i västvärlden, ingenting fungerar förutom flyktingindustrin, där tas det alltid snabba beslut och stiftas tvångslagar på rekordtid, medan allt annat förfaller. Fy fan säger jag bara på ren Svenska.

  Gilla

 • angelicaplacet

  Varför lurar Löfven sina väljare och varför sitter hans partikamrater och applåderar?

  Gilla

 • Mimi N.

  Öh, kan inte sitta och se hur buffeln fäktar med armarna – och de små, vita fruntimmers händer han visar upp . . . han är berusad, förtrollad av makt. Tro inte att ni kan avsätta honom, han har bitit sig fast och djupt i ert kött, ni kan inte ta bort honom. Ni har inte den energi och styrka som behövs. Förra veckan skämtade jag när jag jämförde den sjuke med den oskyldiga leksaken Hoppa Mitica. Nej, han är rena pesten och ni kommer att sjunga hosianna till folkets son och tillägna honom dikter … I’ve been there, I’ve seen that …. tro inte att ni kommer undan, inte med den passivitet ni besitter. Det är synd om er, men vad kan ja göra emot den förgiftat hypnos ni försatts i för tre år sedan……sov gott.

  Gilla

  • Lena

   Mimi N.
   Då är jag inte den enda som har noterat hans ”flickhänder”, mycket märkligt en svetsare med flickhänder ?
   Berusad av makt ja helt drogad, inte så underligt om man är införstådd med hans bakgrund men ännu mer sorgligt för det svenska folket !

   Gilla

 • Johan

  Det visar att regeringen inte tar nationen Sverige på allvar. Vad anser de att Sverige är? Ett idrottslag? En värdegrund? Och i dessa oroliga tider…man blir trött…

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: