EU-domstolen: Medlemsstater har rätt att avvisa migranter till första asylland


INVANDRING. EU-domstolen slår fast att medlemsstaterna har rätt att skicka tillbaka asylsökande migranter till första EU-land i en dom som kan komma få långtgående konsekvenser för hur EU hanterar den kroniska migrantkrisen. 

Enligt Dublinförordningen ska asylsökande ansöka om asyl i första EU-land de kommer till. Det följs dock av få personer och länder. I synnerhet de migranter som kommer till Norden har passerat åtskilliga länder på vägen.

Domen från EU går tvärt emot den tyska förbundskanslern Angela Merkels öppna dörrar-politik och Sveriges statsminister tidigare ord om att ”mitt Europa bygger inga murar”.

Specifikt gäller fallet två afghanska systrar med sina barn och en syrisk man som kom till EU under krisens kulmen 2015.

Systrarna kom till EU via Kroatien och tog sig vidare. De hävdade att de sökt asyl i Österrike, där man då hade en generös invandringspolitik – men där det sedermera blev förändringar, och de skickades tillbaka till Kroatien och uppmanades söka asyl där istället. Systrarna menade att de borde ha fått asyl i Österrike då de tillåtits ta sig vidare dit legalt.

Den syriska mannen avvisades från Slovenien till Kroatien under liknande omständigheter. EU-domstolen avvisade båda fallen och slog fast att migranterna tillåtits korsa Kroatien inte innebar att Dublinförordningens bestämmelser inte gällde.

The Telegraph

-Pettersson hoppas att Sverige och Europa börjar bygga murar och stänger gränsen. Det är också märkligt att en sådan dom som i princip gör det enkelt att bli av med de 80.000 som f.d. inrikesministern lovade skulle lämna Sverige, samt fler därtill inte väcker uppmärksamhet i hatmedia…


8 responses to “EU-domstolen: Medlemsstater har rätt att avvisa migranter till första asylland

 • Sverige en sopstation – välkomna, framtiden är här | Petterssons gör skillnad!

  […] EU-domstolen: Medlemsstater har rätt att avvisa migranter till första asylland […]

  Gilla

 • Hans Nilsson

  Nu får vi se hur Sveriges makthavare agerar.

  Gilla

 • Egon

  Men, för att skicka dessa migranter till första EU-land krävs faktiskt, att regeringen vill.

  Gilla

 • gamgubben

  EU borde agera som följer: Mottagningsstationer i de länder som nu användes frekvent av asylsökande.
  Men innan någon släpps in i EU måste medlemsstaterna ge besked om hur många de kan ta emot
  Där skall fastställas vem den asylsökande är, finns asylskäl varpå asylsökanden slussas vidare till ett mottagarland.
  Att rädda tusentals personer varje år från drunkning i Medelhavet, hjälper bara smugglarna de kan nu använda vilken farkost de behagar eftersom EU räddar.
  Sverige kan möjligtvis börja ta emot asylsökanden först 2027, då med förbehållet modern yrkesutbildning krävs!

  Gilla

 • Argus

  Hela systemet är felkn….t från början. Om, jag säger OM, vi ska ta emot asylsökande i Europa ska vi avkräva legitima ID-handlingar, dokumentera de asylsökande på alla sätt (fingeravtryck, DNA, hälsostatus, m.m.) och sätta dem i förvar till dess att ansökan är behandlad.

  Gilla

 • Hönsmamman

  Ett genomgående kännetecken för regeringens arbete är att de har svårt med gränser. Det återkommer i allt de gör.

  I den värld människor är en del av finns det naturvetenskapligt definierade fenomen där det om och om igen framgår hur grundläggande just gränser är för att livet skall kunna existera. Detta är inte förhandlingsbart och gäller t ex inom biologi, kemi, fysik. Genom att förstå tekniken och strukturen för när och var och hur gränser fungerar och är en förutsättning kan människor få mer eller mindre ”tur” eller skicklighet i agerandet.

  De enda gränser regeringen tycks ha uppmärksammat är att ministrar ska inte ingripa i eller diskutera andras ansvarsområden. Ett typiskt tillfälle när de i stället skulle arbetat över gränserna men väljer att göra det motsatta.

  Har svårt att tro att att Löfven inte visste. Men de vill rädda honom. Här finns det anledning att gräva vidare för de som söker sanningen.

  De använder sig av att hävda gränserna betydelse när de ska skydda sig själva men i andra sammanhang där medborgarnas säkerhet står på spel behandlas gränser som om de kan nonchaleras. Detta gör dem ytterst olämpliga att ha makt över andra människors liv.

  Gilla

 • Nisse

  Tänk att det fanns några vettiga personer i EU det trodde jag inte. Nu står Stefan o Angela med skägget i brevlådan………

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: