Spåren efter musslorna


GOTT OCH BLANDAT. Idag som så ofta tog Pettersson ett eftermiddagsdopp i den sörmländska insjön. Vattnet var varmt, stilla och klart. Det var en hel del spår efter musslor på botten.

Det fick mig att tänka på att de liknar den invasiva art vi fått så många av de senaste 30-40 åren. Sötvattenmusslorna pumpar in vatten i ena änden med låg hastighet och ut i den andra med högre hastighet. På så sätt filtreras vattnet på näring och musslorna flyttar sig en liten bit, de ritar grunda diken i sanden och tittar man noga ser man att det ligger en mussla i änden på strecket.

Alltså, musslorna ligger mest still i sand utan att arbeta, som tidsfördriv ritar de, väntar på näring som andra producerar och kastar resterna ifrån sig.


2 responses to “Spåren efter musslorna

 • Pica pica

  Intressant om musslornas liv och leverne som missas av många badgäster.

  Gläder mig över att slippa se de vanliga invasiva arterna runt sjön, bl a de kvinnor som kanske kommer att gå på simskola om de förses med gratis burkinis och motar bort alla män när de blöter sig.

  Jag hoppas Pettersson slipper bli motad från sitt morgondopp och att vi svenskar få ha något ifred.

  Gilla

 • Nils Dacke

  Jag tycker mig känna igen beteendet även från från vissa mänskliga folkslag.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: