Erdogan är kapabel och villig att destabilisera Balkan

Ursprunglig engelsk artikel: Erdogan is Capable and Willing to Destabilize the Balkans
Översättning till svenska: Ilya Meyer

”Jag förväntar mig att Ankara kommer att lägga betydliga resurser på att vinna religiöst och politiskt inflytande i sydöstra Europa”, sade en av Amerikas främsta experter om Mellanöstern till Faktor.bg.

Daniel Pipes är en amerikansk historiker, författare och kommentator; han har en doktorsexamen från Harvard. På senare år har han etablerat sig som en av de mest framträdande forskarna och analytikerna av radikala Islam. Han är ordförande för tankesmedjan Middle East Forum och utgivare av dess specialiserade tidskrift. Hans arbete fokuserar på amerikansk utrikespolitik och Mellanöstern.

Pipes har skrivit sexton böcker. Han besökte Bulgarien på inbjudan av Bulgaria Analytica.

Faktor.bg: Turkiet har nu öppet ställt sig på Qatars sida i deras gräl med Saudiarabien, Egypten etc. Hur farligt är detta när det gäller att isolera Ankara från Sunnimuslimerna i konflikten mellan sunnimuslimer och shiamuslimer?

Daniel Pipes: Som jag ser det är det inte detta som är faran: faran är att Ankara och Teheran går samman för att stödja Qatar. Det skulle potentiellt kunna leda till ett krig mellan dem och den Saudiledda alliansen och det i sin tur skulle kunna äventyra Persiska vikens olje- och gasexport vilket skulle kunna leda till en global ekonomisk kris.

Faktor.bg: Turkiet stöder det Muslimska Brödraskapet, Hamas, Nusrafronten och andra organisationer som många arabstater har förklarat vara terroristorganisationer; skulle dessa araber kalla Ankara för en terrorstödjande stat?

DPEgyptens regering har redan uppmanat till ­­­att behandla Turkiet som Qatar, dock har ingen annan instämt i denna uppmaning. Jag skulle bli förvånad om det skedde. Regeringar som den saudiska vill hellre få över Ankara på sin sida.

Faktor.bg: Moskva och Ankara upprätthåller en obekväm allians av något slag men hade oförenliga intressen vad gäller Bashar Assad, Krim etc. Tror du detta förhållande kommer att fortskrida?

DP: Mobbare som Putin och Erdoğan kan bilda taktiska men inte strategiska allianser. De tittar hela tiden på varandra med misstänksamhet och problem kommer oundvikligen att uppstå vilka kommer att orsaka större motsättningar mellan dem. Så vi kan förvänta oss vacklande relationer.

Faktor.bg: Kommer Doha att till slut ge efter för saudiska påtryckningar eller är det mer sannolikt att de kommer att bli ännu mer knutna till Teheran?

DP: Det är den viktiga frågan. Jag hoppas på det förra men förväntar mig det senare.

Faktor.bg: Beträffande Erdoğans neo-osmanska ambitioner på Balkan: Är det troligt att han kommer att fortsätta sträva efter det och hur framgångsrikt kommer det att bli i slutändan?

DP: Balkanregionen har en speciell plats i den turkiska fantasin för det är den enda region till vilka osmanerna förde Islam. Det starka turkiska inflytandet på regionen symboliseras av ordet Balkansom betyder ”berg” på turkiska. Vidare så är länderna små och lättare att påverka än Turkiets andra grannar. Av dessa skäl förväntar jag mig att Ankara kommer att lägga betydliga resurser på att vinna religiöst och politiskt inflytande i sydöstra Europa.

Faktor.bg: Är Erdoğan kapabel och villig att destabilisera Balkan?

DP: Han är både kapabel och villig. Islam tillhandahåller ett av de viktigaste verktygen – byggande av moskéer, sponsring av imamer, bjuda in studenter till Turkiet osv. Allmänna val tillhandahåller det andra viktiga verktyget. Att Turkiets arbetsmarknads- och socialminister Mehmet Müezzinoğlu öppet stöder DOST, partiet för etniska turkar i Bulgarien (”Vi måste stödja DOST-partiet”) visar på de turkiska avsikterna.

Faktor.bg: Vad kan västmakterna göra för att förhindra denna destabilisering?

DP: Stå upp mot Erdoğan. Tyvärr verkar det inte vara nära förestående. Det är mycket lättare att låtsas att (nästan) allt är bra i NATO.

Faktor.bg: Kommer den Europeiska Unionen att så småningom stå upp mot Erdoğans utpressning och vad kommer Ankara sannolikt att göra då?

DP: Västvärlden och i synnerhet NATO har varit plågsamt långsamma med sin reaktion på den massiva förändringen i Turkiet under de senaste femton åren. Jag är pessimistisk om ett verkligt kraftigt motstånd även om stegvisa förbättringar fortsätter att ske. En kris kanske eventuellt kan lära västerlänningarna vad problemet är.

Vid den tidpunkten, beroende på vem som är ansvarig i Ankara och vad omständigheterna är skulle reaktionen kunna vara mycket aggressiv, inklusive att ta grekiska öar i besittning, förpassandet av illegala immigranter, knyta närmare an till Ryssland eller Iran och andra fientliga steg.

Faktor.bg: Vad kommer att hända när Erdoğans klienter i Syrien lider militärt nederlag?

DP: Teheran kommer att kontrollera territorium från Afghanistan till Medelhavet. Det kommer att bli en kris för alla stater som motstår iranskt inflytande, från Afghanistan till Israel.

Faktor.bg: Hur kommer Erdoğan att reagera på en folkomröstning om kurdisk självständighet i Erbil?

DP: Han hatar den utsikten. Kurdistans regionala regering är en av de få stater som upprätthåller goda förbindelser med Ankara; det är inte troligt att dessa överlever en kurdisk självständighetsförklaring. Erdoğan oroar sig för effekten av denna åtgärd på Turkiets kurder. Det kommer att påverka drömmarna om turkisk återtagande av vad som nu är norra Irak. Det hotar att bryta upp Irak och orsaka oförutsägbar regional instabilitet.

Faktor.bg: Vad kan han göra om KRG utropar sin självständighet?

DP: Han kan använda sig av ekonomiska och möjligen militära påtryckningar på KRG. Han kan försonas med den irakiska centralregeringen i Baghdad för att öka pressen, liksom med Teheran. Jag förväntar mig att han kommer att vara oförsonlig.

Faktor.bg: Är allvarligt regimhotande motstånd mot Erdoğan möjligt i Turkiet?

DP: Vid denna tidpunkt nej. Erdoğan kontrollerar alla maktmedel – de utövande, lagstiftande och rättsliga avdelningarna i regeringen, de beväpnade styrkorna, underrättelsetjänster, polis, banker, media, utbildningsinstitutioner osv. Men om ekonomiska problem eller utländska vågspel blir för mycket för den turkiska befolkningen så skulle de absolut kunna vända sig mot regimen. När detta händer kommer hans många fiender att finna varandra och samarbeta.

-Pettersson förstår sig inte på storpolitik men jag vet att Turkiet är ett muslimsk land och med dem ska man ha så lite kontakt som möjligt. Turkiets huvudstad Istanbul,  hette en gång Konstantinopel och var kristen i över 1000 år. Vi kan ju fråga Erdogan vart de kristna har tagit vägen och Turkiets föregångare det Osmanska imperiet försökte gång på gång erövra det kristna Europa, rester av det ser vi på Balkan med dess ständiga konflikter. Håll Turkiet kort och släpp inte in dem i EU…

11 thoughts on “Erdogan är kapabel och villig att destabilisera Balkan

 1. Han har ju länge gastat om sitt muslimska rike, så jag fattar inte varför svenska politiker vill ha Turkiet i EU. T o m Avpixlats föregångares grundare gillade Turkiet och bodde där till sin död. Han t o m hoppade på mig offentligt när jag oroade mig för Erdogans framfart. Folk verkar ha huvudet under armen och klämma på det så det får syrebrist! Vi har inte med mesiga människor med diskussionslystnad och konsensuskultur att göra, de är hårdföra och totalt självupptagna typer!

 2. Lena:
  Ser med glädje att du informerar om läget i Frankrike… Har följt detta en längre tid,och hade själv för avsikt att informera Petterssons läsare,om den kris som råder i Franc,och flera andra av Europas länder.
  Nu får du gärna fortsätta informera om snorvalpen,och vindflöjeln Macron.
  I dag fortsätter jag informationen om krisen mellan Tyskland/Turkiet.
  I svenska media råder nästan total tystnad om despoten Erdogan.Om man skriver något,är det med krystad text,eller med hänvisning till tyska UD`s sida i Berlin ! Den svenska fegheten lyser ännu en gång upp landet.
  Kommer under dagen att hålla er a`jour med händelseförloppet som nu alltmer skärps.
  För dem av er som inte ännu känner till grundorsaken om konflikten kan jag bara hänvisa till de kommentarer som jag skrev igår,under rubriken ”
  Maskulinitetsnormer…”

  • Hej Stenbock !
   Jag är medveten om att mina kommentarer hamnar liksom dina inte alltid under rätt rubrik men ”vi gör så gott vi kan”.
   Politik i nutid är ingen fin historia, historiskt sett var det med få undantag inte fint tidigare heller.
   I det här klippet om macron så säger en klok man det som många av oss har upptäckt, politikers uppfattning om sig själva är grandios, värt att lyssna på.
   https://www.youtube.com/watch?v=ZY97l6XACzU
   ( 4.15 in i klippet, det är på italienska, dock sammanfattning sker med text på engelska)
   Hela klippet visar med all tydlighet hur dessa politiker ser sin egen ”storhet” !

  • För att ytterligare informera om,varför denna brytning mellan de två NATO-länderna skett, får vi gå några år tillbaka i historien.
   Efter att Merkel nått personliga framgångar i hemlandet, med det s.k. flyktingavtalet,har Erdogan och hans islamistiska regering,sökt få ett fastare grepp om de c;a 3 miljoner turkar,som lever i Tyskland.
   Efter några skandalösa valföranstaltningar som Erdogan och hans närmsta ministrar genomförde 2016 i Tyskland,under falska premisser förbjud Tyskland i år,all form av politisk propaganda för Turkiet.Detta retade naturligtvis upp herrarna i Ankara och dessa svarade med att anklaga tyskarna för både det ena och andra.
   Bl.a. förbjöd Turkiet tyska politiker att besöka den flygvapenenklav som upprättats för NATO`s räkning, i södra delen av landet. Som tyskt svar på detta,beslöts att stänga enklaven i Turkiet och de flygplan som fanns på basen flögs/flyger till Jordanien i en ny upprättad.
   En annan episod som nu medverkat till brytningen,var Erdogans besök i Hamburg vid G20-mötet.I samband med besöket hade han planerat hålla större tal till sina landsmän/kvinnor i syfte rent propagandamässigt söka påverka.Som jag nämnde finns 3 miljoner turkar i Tyskland.C.a hälften är islamister som stödjer deras styre, och andra hälften är den s.k. oppositionen. Dessa består av allsköns folkslag,med huvuddelen Kurder.Denne stolte Pascha blev naturligtvis stött på Tyskland,när man höll honom inom stränga tömmar.
   Vid återkomsten till sitt hemland i slutet av förra veckan, ville han nu visa sin makt genom att utan orsak,anhålla några medlemmar av Amnesty varav en var tysk.Tidigare sitter en turk som är bosatt i Tyskland,häktad sedan månader tillbaka fängslad.Detta sista var droppen som fick hinken svämma över….
   Med spänning väntar vi nu på nästa drag då finansminister Schauble nu öppet anklagar Turkiet,att ligga på lägre nivå än insomnade DDR !

 3. Turkiet är i Globalisternas händer och har så varit under lång tid.
  Global zionists(uza) banksters har full kontroll på landet och nationalidolen Attaturk var också han en (((utvald))) dvs donets jew,alltså inte turk.
  Daniel tillhör samma folk som Attaturk och sprider allsköns rykten om olika saker för att just destabilisera mm
  Daniel Pipes här
  https://pbs.twimg.com/profile_images/765735056396677120/l1UYrkaU.jpg

 4. Katastrofen och globalisten tillika liberalen macron måste nu ha pengar till all afrikaner och annat elände som översvämmar frankrike .
  Dock så accepterar inte militären…………
  https://www.youtube.com/watch?v=M-mMR9GLE4c
  Klart att macron skulle förstöra det lilla som finns kvar, allt han gör handlar bara om globalism och den lille man han är, hans ego !
  Såg före valet en film om honom, en fåfäng pojkspoling som gladeligen låter sig styras av globalisterna, usch !

  • Lite mer om den farlige lille spolingen !
   Som jämför sig gudarnas gud, det svindlar.

Kommentera