British navy…swedish steel

FÖRSVAR/EKONOMI. Storbritannien och det brittiska försvarsdepartementet har lagt en order på åtta nya fartyg för 90 miljarder kronor. Det är den näst största beställningen i Royal navys historia. Till varje fartyg går det åt 4000 ton stål, två tredjedelar av det ska komma från Sverige. 

”Det är en nationell skam och en förolämpning mot brittiska stålarbetare att ignorera dem på det här sättet”, skriver den brittiska tidningen The Mirror som tagit ställning för den inhemska stålindustrin. På sin förstasida torsdagen den 13 july har de rubriken ”Scandal of betrayed workers – British navy.. swedish steel”.

Det uppges inte vilken svensk ståltillverkare som fått ordern men Pettersson vill gärna tro att det är SSAB i min hemstad Oxelösund som har en lång erfarenhet av höghållfasthetsstål.

Fartygen som britterna ska bygga är åtta nya örlogsfartyg som kallas ”Type 26 combat battle ship”.

The Mirror skriver ”För vissa kvaliteter av stålplåt som behövs för typ 26 kan inte kombinationen av tjocklek, storlek och planhetsspecifikationer på stålet anskaffas i Storbritannien.”

 

5 thoughts on “British navy…swedish steel

  • Snart faller väl ”stålexport” under krigmaterielinspektionen”?
   Man kan ju göra vapen av det..
   För ett antal, år sedan förhindrades ”farliga lastbilskranar” att exporteras, ”man kunde lyfta krigsmateriel med dem”..
   Ska det fortsätta så här får alla våra importerade vinstlotter snart börja göra skäl för namnet om vi ska kunna överleva
   När blir skor förbjudna?
   De kan kan ju användas till att sparka politiker i arslet.!

 1. Kommer att tänka på en detalj, jobbade på ett företag som hade en ”intern mekanisk verkstad för prototyper”, de hade något de kallade ”göra med engelsk passning” läs: ”med inbyggt glapp”….

 2. Behövs det svenskt stål för att British Royal Navy skall fortsätta med ”rule the waves” ? Attans ….. sveTsaren svetsar allt, först och främst den tjocka aluminiumfolie som han trycker mot folksansikten.

Kommentera