Fågelsången har tystnat


NATUR. Fågelsången har tystnat för i år, den minskade redan före midsommar och nu är det över för det är året. Visst en och annan trädgårdssångare pladdrar på i snåren och någon trast ger hals men det mesta är tyst. Fågelföräldrarna är klara och ungarna utflugna. 

Men sommaren är inte över, tvärtom. Nu är det dofternas och blommornas tid. Smultronen ska plockas, körsbären likaså men som vanligt hinner nog trastar och barn före.

Det är väldigt torrt i år så det är dåligt med svamp, men det hinner ändra sig. Det är knappt några blåbär alls men dem orkar jag inte plocka ändå, men gott om Johannesört om någon skulle får för sig att krydda lite brännvin.

Bara ben ska springa över ängarna och fånga fjärilar som stolt visas upp innan de oskadda släpps igen.

Det enda man kan säga är att det är som vanligt. Lite annorlunda än andra somrar eftersom det inte finns några somrar som är lika.

Nåväl, så här ser det ut i ”Petterssons” sörmländska plats på jorden i mitten på juli i nådens år 2017…


23 responses to “Fågelsången har tystnat

 • Hönsmamman

  Sverigebilder 🙂

  En fd programledare på tv4 är gravid och är nu mer än bekymrad över sjukvården och känner rädsla över platsbristen. Det är ju inte konstigt. Hon var en av dem som helt förbehållslöst rapporterade om ”flyktingarna”. Det är konstigt att de inte redan då insåg vad inflödet skulle få för följder på vårt begränsade utbud av sjukvård i landet. Men det börjar väl sjunka in.
  De rapporterade helt okritiskt om den stora mängden och alla var det synd om.

  Gilla

  • Hönsmamman

   Även tv4 har fått göra neddragningar. Märkligt att om de förstår gränsdragningar för företagets ekonomi att de inte klarar av att göra samma analys för ett land?

   Gilla

 • ruben

  Fina bilder tack. Rubriken leder nästan in tanken i en ödesmättad metafor för hela Sveriges situation om säg 1 år. Ja lite skrämmande. Här ytterligare exempel på BB problem:
  http://www.expressen.se/nyheter/stockholm/petras-arliga-bild-efter-jobbpasset-ohallbart/
  Det finns inga ursäkter längre.

  Liked by 1 person

 • Truthfighter

  Kul att se! 🙂

  Men du… hmm…det var länge sedan fågelsången tystnade i vårt land, och Europa. Numera hör man bara kackerlackornas klapprande och smaskande ljud om vårarna. Deras lockrop har mer rot och grund i underjorden, än i himmelens skyar. Deras lockrop in i fördärvet av alla små glittrande blommor. Lockrop från en annan långt mer satanisk värld, bortom vår, och avsevärt mycket mer bortom fåglarnas sköna Gudslika sång. Men sådan är vår värld tyvärr här idag. När fåglarnas sång tystnat för ALLTID, och kackerlackornas oljud i våra centrum, brer ut sig alltmer.

  Gilla

 • Lukas

  En fågelfängare som jag. det ser man inte varje dag,
  Mig känner alla mänskor till, Jag fångar fåglar med min drill.- Dririttittitt..tutitt, Dririttittitt..tutitt

  Jag härmar alla fåglars låt, och si så här bär jag mig åt..- Dririttittitt..tutitt, Dririttittitt..tutitt

  Så för jag glatt min fångst i hamn, och Papageno är mitt namn, Dririttittitt..tutitt., Dririttittitt..tutitt

  Min fågel fångst går alltid bra, men det finns mer som jag vill ha,
  Så ensam vandrar jag min stråt, det räcker ej med fåglars låt. – Dririttittitt..tutitt,Dririttittitt..tutitt

  Mig lyssnar inga flickor på, om jag så aldrig drillar aldrig så – Dririttittitt..tutitt, Dririttittitt..tutitt

  En sötnos vill jag fånga in, som helt och hållet fick bli min Dririttittitt..tutitt, Dririttittitt..tutitt

  Gilla

 • Jack

  Satte upp 50 fågelholkar i sommarstugan för 10 år sedan. Det gav resultat. Här kvittrar fåglarna fortfarande. Den som varit ihärdigast är den svartvita flugsnapparen, men hannen kan tydligen ha fler holkar med honor han förser med mat. Att rekommendera: köp fågelholkar och sätt upp.

  Gilla

 • Peter Skoglund

  Härliga sommarbilder från fagra Sörmland.

  Gilla

 • tyyTiesstre

  vackra bilder-tack för dem 🙂

  Här lite glädjande nyheter………..

  —Gruppen Defend Europe har chartrat en stor båt och satt segel mot Medelhavet. Syftet är att förhindra migranter från att ta sig över till Europa. Båten ska istället köra tillbaka afrikanerna till Afrika, skriver Deutsche Welle.—

  http://www.friatider.se/chartrar-stort-skepp-f-r-att-skicka-tillbaka-invandrarna-till-afrika

  Liked by 1 person

 • Pica pica

  Tack Pettersson för den nya Sommarhagen-videon! Jag är ju patriot jag också.
  Kan inte annat än vara stolt över vårt land – det är så vackert. Funderar över hur länge flora och fauna kan överleva inflödet utan att förstöras? Men de som kommer hit är inga miljöälskare precis. Tänker på hur de som kom till Grytan en nyårsafton ansåg sig ha kommit till den yttersta vildmarken.

  Gilla

 • Stenbock

  För två tyska kvinnor som turistade i Hurghara i Egypten, har också sedan i går fåglarna slutat sjunga. En IS-terrorist dödade de båda med kniv.Flera andra blev skadade, innan andra badgäster och hotellpersonal,kunde slå ner muslimen.Här ett reportage från Krone:

  Gilla

 • Vargkvinnan

  Grönfinkarna bjuder på underhållning från morgon till kväll!! Hungriga måsungar vill också ha uppmärksamhet.Tack! Pettersson för finfina bilder!! TONY!!!! namnförslag! PROSMASKETMABLADDA!!!!!!

  Gilla

 • Pica pica

  Jag är helt såld på Petterssons bilder från den sörmländska floran och faunan. Du kan verkligen vidarebefordra vad du ser med kameran.

  Det slår mig här uppe i Mittsverige att just nu har svalorna en intensiv period med att mata sina ungar. I mitt fall rör det sig om tornseglarna som häckar varje år under taket. Vilka flygare! Läste att den enda gång de får vila är under häckningen. De gör allt – verkligen allt – i luften. Men snart ska de träna sina ungar inför flygningen till Nordafrika.

  Noterar också att Wilhelm Peterson-Bergers musik får sätta musik till den svenska sommaren. Men varför innehåller videon inte en enda bild från hans Sommarhagen som finns kvar på Frösön?

  Gilla

 • modernghost

  Här är det väldigt livat kring biggaron, aprikosen länsades på gröna outvecklade kart inom några sekunder… Vad pratar du om? :-))

  Gilla

 • Tony

  Ja fåglarna tystnar. ,men skränfockarna ökar i antal för varje år.
  Är det någon som vet vad dessa främmande fåglar heter?

  Gilla

 • Nosferatu

  Härlig berättelse och underbara bilder

  Gilla

 • Mia

  Svensk sommar när den är som bäst den skulle bara vara litet längre. Som man längtat efter detta under den kalla och mörka årstiden……

  Gilla

 • Lena

  Tack Pettersson för de vackra bilderna. Själv sitter jag i en liten trädgård fylld med rosor och perenner, samt kraftiga ogräs som invaderar allt i den lilla ”hagen”.
  Klistriga stänglar och annat som slingrar sig runt stjälkarna på perennerna, nåja det är grönt i alla fall !
  Det enda äppleträdet har satt mängder med kart och vinbären smakar ljuvligt gott !
  Trutarna skränar och skriker de överröstar till och med stockholmarna, det är en bedrift !

  Gilla

 • dave

  Här skriks det från tidig morgon till sena kvällen. En och annan pippi kvittrar också.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: