Larm över Stockholm


En larmsignal ljöd över Stockholm ikväll.

4-5 gånger ljöd signalen ”Hesa Fredrik” som fick både polisens växel och MSB:s hemsida att braka samman p.g.a. överbelastning.

”Ett tekniskt fel” hävdas från ansvarigt håll. Säkert är det så, men det är alltid bra att öva på eventuella scenarier.

SVT


20 responses to “Larm över Stockholm

 • Billy Boy

  Expert dömer ut MSB:s sajthaveri efter felaktiga VMA-larm

  Delcitat

  Kritiska röster höjs efter att såväl MSB:s som polisens hemsidor inte stod emot det stora antalet besökare efter SOS Alarms felaktiga VMA-signal i söndags. Helt oacceptabelt säger en expert.

  När Hese Fredrik på söndagskvällen tjöt över Stockholm vände sig många till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, och Polisen. Den stora anstormningen till sajterna gjorde att de en period inte stod upp mot trycket. Det gick helt enkelt inte att komma in på sajter dit medborgare vänder sig för att få veta vad som händer i en nödsituation.

  – Helt oacceptabelt! Det finns lösningar, enkla lösningar, som gör att man kan stå emot spikar i trafiken, säger Christian Landgren, grundare och vd för it-konsultföretaget Iteam.

  Mats Persson, enhetschef på MSB:s it-enhet har förståelse för kritiken. Men säger också att msb.se aldrig varit tänkt att vara den primära webbplatsen i en krissituation. Då ska allmänheten vända sig till krisinformation.se.

  – Jag kan inte gå in på de tekniska skillnaderna mellan sajterna, men när krisinformation.se designades var kraven annorlunda än de på msb.se, bland annat skulle man skapa en mer robust sajt. Klart att msb.se är en mycket mer komplicerad sida, men det är inte anledningen till skillnaderna. Det har legat olika drivkrafter bakom, säger han.

  Slut delcitat

  https://unvis.it/computersweden.idg.se/2.2683/1.685853/hesa-fredrik

  Delcitat

  Nu kommer SOS Alarms varningar direkt via sms – så funkar det

  Från och med 1 juli kan SOS Alarm skicka ut varningar till allmänheten via sms. Så går det till för att rätt personer ska varnas.

  I våras fattade regeringen beslut om SOS Alarm får nya möjligheter att varna människor i ett visst område vid katastrofer eller allmän fara. Nu är den dagen bara runt hörnet. Korrekt information, snabbt, är oerhört viktigt om något allvarligt händer i vårt samhälle. Människor som befinner sig i det drabbade område måste få veta vad de ska göra om en lastbil med farligt gods kört av vägen eller om det brinner i en industrilokal. (Publicerat 2017-06-29)

  Slut delcitat

  https://unvis.it/computersweden.idg.se/2.2683/1.685361/vma-sos-varningar-allmanheten

  Gilla

 • Peter

  Varför kallar de inkompetens för den mänskliga faktorn? Är det något nytt och modernt? Sparka inkompetensen då den verkar ha ljugit om kompetensen.

  Gilla

 • Mia

  Den mänskliga faktorn.
  Larmet kom i samband med att jag skulle titta på Wallander och efter en stund kom det upp en text på TV-rutan som förklarade det hela.

  Inte särskilt dramatiskt.

  Gilla

  • Billy Boy

   Mia inbillar sig tydligen att alla människor gör exakt som hon sjäv gör i samma stund, d v s tittar på Wallander och efter en stund (hur lång då ???) kommer det upp en text på TV-rutan som förklarade det hela.

   1) Dagens Nyheter var först ut, kl. 22.06, med att berätta att VMA-signalen berodde på tekniskt fel. Men de som förbrukat sin andel gratis-artiklar på DN kunde inte ta del av informationen som var låst bakom en betalvägg. Det skulle dröja till 22.11 innan beredskapskanalen P4 på Sveriges Radio gick ut med information om signalen.

   2) Aftonbladet kl 22.07

   3) Expressen kl 22.09

   4) SVT kl 22.10

   5) Sveriges Radio kl 22.11 (Hade den största skyldigheten hos media att informera folket)

   6) Svenska Dagbladet kl 22.15

   – Varje minut ökar oron hos människor och kan leda till att en massa missförstånd uppstår. Därför är det väldigt viktigt att komma ut fort med korrekt information så att människor vet vad det är som gäller och vad som förväntas av dem.

   Och i vanlig ordning så gör man som politikerna … d v s börja skylla på varandra (min anmärkning):

   Han menar dock att det inte var Sveriges Radio, utan SOS alarm som var sena med informationen.

   – Det är inte radions fel, utan det är att SOS inte hörde av sig till radion och berättade vad som gått fel. De på radion gjorde väl likadant som jag och började ringa till SOS, som i det läget inte själva visste riktigt vad som hade hänt.

   https://www.svt.se/kultur/medier/beredskapskanalen-var-uppenbarligen-inte-beredd

   Efteråt ska SOS Alarm ha försökt skicka ut signalen för ”faran över”, men av oklar anledning gick den inte igång, uppger Krisinformation.se. Människor blev rädda. När ”Hesa Fredrik” har ljudit så ska det gå ut en signal om att faran är över, säger hon.
   Dvs signalen ”faran över” gick inte ut ÖVER HUVUD TAGET.

   https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/forsokte-skicka-ut-faran-over-signal-fungerade-inte

   Skandal är bara förnamnet!

   Men huvudsaken är ändå att Mia upplevde det hela som ”Inte särskilt dramatiskt”. Hur kunde Mia veta att texten i TV-rutan var korrekt … när signalen ”faran över” aldrig gick ut. via ”hesa Fredrik”?

   Gilla

   • Mia

    Folk reagerar väl olika och det är inget mer med det.
    En del blir litet oroliga, andra får panik och en del tar det ganska lugnt.
    Om det kommer upp en rullande text i TV-rutan(kanske efter 10 – 15 minuter) som förklarar att ett larm har gått ut av misstag så finns det väl ingen anledning att inte tro på det.

    Gilla

   • Stenbock

    De få som sitter och tittar/lyssnar till propagandan i statliga Radio/TV, är nog försumbara !

    Gilla

 • Bosse le france

  DET var väl Stefan löfven som släppte en brakskit.och då startade larmet.löjliga Sverige.det är väl inget och ta på allvar.seröst? Trodde folk Putin kommer.bättre psyke tack.skitfånigt.

  Gilla

 • Hans Nilsson

  För att få Sverige att braka samman kommunikations mässigt krävs inte mycket. Detta vet många fler som befinner sig utanför Sverige än de som befinner sig innanför landets gränser och som skall hålla koll på detta. Vi blir invaggade att tro att landets myndigheter är på tå men detta skall tas med en stor nypa salt.

  Gilla

 • Gruvmor

  Hela MSB är ett tekniskt fel. Och vad hjälper det med larm i en _riktig_ nödsituation när de ändå inte har planerat inför något? Och Civiförsvaret är en försumbar rest av vad det en gång var.

  Gilla

 • Billy Boy

  Vem kan man lita på när larmet ”Hesa Fredrik” går?

  Lögnhalsarna i Sveriges sinnesjuka regering?
  Kraftigt vänstervridna Fake News SR & SVT?
  Övrig opålitlig MSM-media … Många bakom betalväggar på webben.
  Samtidigt omöjligt att nå polisen, SOS, MSB-myndigheten både på tfn och webben.

  Så brukar det se ut när demokratier genom statskupper inom någon timme / några timmar snabbt förvandlats till en diktaturer.

  Gick det ”misslyckade testet” ut på att se hur snabbt suspekta krafter i Sverige snabbt skulle kunna gripa makten genom en statskupp?

  Gilla

 • Farmor

  Underhållet är väl eftersatt. Det är ju bara ett område som får kosta, allt annat dras det ner på. Det är bedrövligt!

  Gilla

 • Missfit

  Shyfferts rännskitande ande vilar över Stockholm…

  Gilla

 • Mr Jordan

  Anders Ygeman, hånskrattar åt alla försök att lyfta IT-frågan, till något nationellt problem; allt detta fick jag se i riksdagen, i tv-sändning. Tro fan, att sossarna vill inskränka yttrandefriheten och demokratin. En gång mobbare; alltid mobbare. Avgå!

  Gilla

 • Mary Agnes

  Så typiskt Stockholmare att ringa polisen, ungefär som de gör när det ”luktar rök”, ”hörs smällar”… etc. På lanned när det ”hörs smällar” kan vi höra skillnad på bösseskott och annat, och säger ”det va nock fan Larsen som sköd saj”…. eller ”e de nu han dansken som bränner mög igen…”

  Skulle vi också ringt 112 varje gång, hade den linan varit upptagen alltid.

  Gilla

 • Mimi N.

  Det är förspelet inför den stora attacken. Jihad leker, söker en ny Mosul i Sverige, Tyskland, Frankrike … vem vet ?

  Gilla

 • Korsfarare och otrogen hund

  Skandalöst.Myndigheterna har noll koll och noll kontroll.Dekadensen och anarkin tar över.

  Gilla

 • Albert

  Läste någonstans om att myndigheter som skatteverket och arbetsförmedlingen börjat med manuella nummerlappsutdelare.
  Detta som ett sätt att ordna fram ”enkla jobb” åt alla de lågutbildade och analfabeter som regimen lockat hit.
  Man kan ju tänka sig att även larmsystemen åter gjorts manuella för att skapa fler sådana onödiga jobb, Tänkbart är ju då också att larmknappsutlösaren kanske lever efter en annan tideräkning än våran? (om det nu var ett av årets fyra testlarm som utöstes felaktigt).

  Gilla

  • Missfit

   Tror du slagit huvudet på spiken här, den nye larmutlösaren är en Khat tuggandes Somalier som får 7000kr i månaden för att utlösa larmet vid krig, nu var han lite nervös och spattigt och fingrade på fel knapp, när han letade efter tändaren för att röka en spliff för att komma ned lite. Vid krig kommer inget larm alls.

   Gilla

 • Wally Walrus

  De stresstestar väl om systemet kan användas för muslimska böneutrop 5 ggr om dagen.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: