Europas migrantkris: Ett Centraleuropeiskt synsätt

av Soeren Kern  •  4 juli, 2017

 • Många så kallade asylsökande har vägrat förflytta sig till Central- och Östeuropa för att det ekonomiska stödet där inte är lika generöst som i Frankrike, Tyskland och Skandinavien. Dessutom har hundratals migranter som förflyttats till Estland, Lettland och Litauen, som rankas som några av de fattigaste länderna inom EU, flytt till Tyskland och andra mer välbärgade länder i blocket.

 • ”Det måste sägas klart och tydligt: Detta är en attack mot Europa, mot vår kultur, mot våra traditioner.” – Polens premiärminister Beata Szydlo.
 • Jag tycker att vi har rätten att bestämma att vi inte vill ha ett stort antal muslimska personer i vårt land. Detta är en historisk erfarenhet för oss.” – Viktor Orbán, Ungerns premiärminister, i ett uttalande med referens till Ottomanska rikets ockupation av Ungern från 1541 till 1699.

Europeiska Unionen har vidtagit rättsliga åtgärder mot Tjeckien, Ungern och Polen för att de inte rättat sig efter den kontroversiella ordern om att ta emot tusentals migranter från Afrika, Asien och Mellanöstern.

Den så kallade överträdelseproceduren, som ger auktoritet åt Europakommissionen, EUs mäktiga exekutiva arm, att stämma medlemsstater som anses bryta mot sina skyldigheter under EU-lagstiftning, skulle kunna leda till enorma ekonomiska straffavgifter.

Dispyten dateras tillbaka till september 2015, vid höjden av Europas migrantkris, då EUs medlemmar röstade om att förflytta 120 000 ”flyktingar” från Italien och Grekland till andra delar av blocket. Detta antal gällde de migranter utöver de 40,000 man enligt en plan från juli 2015 skulle förflytta från Italien och Grekland.

Läs vidare

15 thoughts on “Europas migrantkris: Ett Centraleuropeiskt synsätt

 1. Hoppas Östeuropa börjar ta emot så många dom bara kan, ger dom uppehållstillstånd med en gång och skickar dom vidare till Västeuropa!

 2. EU gräver sin egen grav med straffåtgärderna ! Ju större straff, desto mindre EU-vänliga blir östeuropéerna och det blir allt sannolikare att Brexit bara var början. Brexit uppstod ju uttryckligen p.g.a. den alltför stora andelen migranter i Storbritannien.

  Varför EU riskerar sin framtid för dessa flyktingar är för mig helt obegripligt ! Så mycket pengar som har satsats på att bygga upp EU, allt det kastas bort för att rädda ekonomiska flyktingar från Afrika. Hur jag än funderar på detta, förstår jag inte EUs logik. Och det är helt klart att när Eu kommer till insikt, kommer det att vara alltför sent.

  • Bra inlägg. Så skruvat som detta blivit kan det inte handla om annat än en mycket illasinnad plan. Så korkade kan inte ens politiker vara. Då återstår frågorna vem ligger bakom och varför? New World Order, storbanker, Bilderberg, NGO:s är en teori. Finns det fler? Vem skulle vilja krossa västvärlden på detta sätt?

 3. Polen har redan räddat Europa från muhammedaner en gång. Det var den polske kungen Johan III Sobieski som vid slaget vid Wien 1683 kom till österrikarnas undsättning och fällde avgörandet mot den albanske storvesiren Kara Mustafa. Mustafa beordrades sedermera att ta sitt eget liv och osmanerna förlorade Ungern, Transsylvanien och Slavonien i fredsuppgörelsen.

  • Putte har rätt. Nu gäller det att vara noga när man konsumerar information så att man behåller det sunda förnuftet och kan tänka klart.

 4. De generösa bidragen kommer man inte att ta bort i Sverige, för man vill inte de asylsökande skall välja bort Sverige för något annat land
  (Här säger man istället ”Tack för att ni valde Sverige”)

 5. Östeuropas politiker gör helt rätt, historien har avgörande betydelse samt
  den ekonomiska situationen där. Dom har i alla fall en ryggrad och kommer nog inte ge sig heller.

 6. Se, Rumänien finns inte med. Men vi vill räknas som fattiga för att slippa tvånget att ta emot alldeles för många bödlar. Sådär runt 2000 st. räcker och de hålls på existens minimum, precis som ni gör med pensionärerna.
  SHAME !!!!

  https://youtu.be/8wC_aqckSX0

 7. Polen kommer säkert att få ta emot flyktingar relativt snart.
  Vilket land skall Du fly till när Den Svenska Våren kommer.
  (jfr Den Arabiska Våren)

Kommentera