Det osynliga vänsterhatet

KOMMUNISM. Till hösten skall regeringen sjösätta en kampanj mot rasism. Den är tänkt att ta fäste i dåvarande statsminister Göran Perssons tjugo år gamla informationskampanj om nazismens illdåd med en internationell konferens om Förintelsen 2020 som avslutning.

Att rasism existerar och bör motverkas ifrågasätter få, men i svensk debattmiljö finns ganska många lager av komplexitet bakom begreppet. Den där enkla bilden som gärna frammanades på åttiotalet, där en skinnskalle ropar glåpord åt en utomnordisk invandrare, är i realiteten bara en av mycket många. Frågan är vad regeringen egentligen ser framför sig. Fokus synes vara på antisemitism, och det är ju bra. Men frågan är hur daterad regeringens karta är även i den frågan.

2016 företogs en studie där judar som blivit utsatta för det som i Sverige sannolikt skulle ha klassats som hatbrott tillfrågades om vem, i termer av gruppering, som hade trakasserat dem. Resultatet var mycket tydligt: i alla fyra fall (Sverige, Tyskland, Frankrike och Storbritannien) var muslimska extremister den överlägset största gruppen förövare. I alla fallen var den minst dubbelt så stor som den näst största gruppen.

Och den näst största? Vänstersympatisörer. I Sverige var den gruppen störst jämfört med de tre andra länderna. Tjugofem procent av de antisemitiska hatbrotten i Sverige företogs av vänsterpersoner (femtioen procent av muslimska extremister). Det berömda hatet från höger uppnådde fem procent. Från kristna – noll.

Ovanstående är en början på en ledare i Smålandsposten, läs hela HÄR.

Ledaren avslutas med ”… Löfvens nonsenskommentar inför fenomenet, men att han över huvud taget får frågan är ett tidstecken. Men vänsterhatet? Det är alltjämt en icke-företeelse. En levande osynlighet.

Kommer regeringens kampanj att följa verkligheten eller kommer man anpassa verkligheten efter den självbekräftande politiska karta enligt vilken rasism och antisemitism förvridits till en fråga om anständighet kontra ruskig höger? Verkligheten är en annan, och skall man angripa den stundar en intressant föreställning. Då skall det parti (Miljöpartiet) som uppvisat de tydligaste tecknen på islamistisk infiltration driva kampanj mot islamism, och det parti (Socialdemokraterna) som är det största vänsterpartiet, driva kampanj mot vänsterns antisemitism.

Tro det den som vill. Oddsen talar för en anpassad verklighet där högern har skurkrollen som vanligt.

Citat Men myten om det allt överhängande högerextrema hotet lever vidare.

16 thoughts on “Det osynliga vänsterhatet

 1. Lyssna till slutorden som sägs i ett panelsamtal i Gomorron Sverige i SVT om vilka de värsta antisemiterna är i Sverige. Kortversionen (45 sekunder) här:

  [youtube https://www.youtube.com/watch?v=pXPpvnCTUEA&w=560&h=315%5D

  Långversionen (9 minuter 6 sekunder) här:

  [youtube https://www.youtube.com/watch?v=eVu9kzYOhH0&w=560&h=315%5D

  Publicerades på YouTube den 19 jan. 2015 och den 26 jan. 2015
  Judiska centralrådets talesperson Lena Pösner Körösi efterlyste klarspråk från media om vilka det är som står bakom det ökande judehatet i Sverige. Hon menade att media har påtagligt svårt för att berätta när hatet kommer från invandrat muslimskt håll, men desto lättare att peka ut högerextrema svenskar. ”Kalla en spade för en spade”, var hennes uppmaning till media.
  Islamister är de som hotar judar i Sverige, högerextrema grupper står för en mycket liten del. Inrikesminister Anders Ygeman (S) medverkade också i panelsamtalet.

 2. Jag är 70 år,har i princip aldrig varit intresserad av politik.Har röstat på olika partier under tiden.Det går inte länge att se Sverige förfalla totalt.Bara tanken att den hemska kvinnan Sahlin skulle ha varit statsminister kandidat gör att jag får fruktansvärda rusningar.Med tanke på hur svetsarn styr Sverige undrar man är dessa människor svenskar överhuvudtaget. Vad är deras Problem? Vad är det för fel att vara svensk och värna om Sveriges Väl? Vad har hänt med Socialdemokraterna? Dom har byggt upp landet med välstånd och demokrati som har hela världen beundrat.Nu raserar man det som Svenskar har byggt upp.Skäms sossar.Förstår inte att någon röstar på dom.Vakna svenskar gör Sverige svensk igen.Rösta bort Sverige fientliga sossarna bums.VAKNA .Mvh Adolf

 3. Det är slut med hettans och torkans hat – det enda hatet och hotet i Rumänien. Det regnar, bönderna är glada ! Lika glada är DNA:t= Directia Nationala Anticoruptie) – det regnar med straffdomar ! Men nya korrumperade jävlar växer som svamp efter regnet !
  Kan man aldrig få pli på kommunismens äckliga arvet ?? Akta er där borta i kommunismens nordiska fäste ! Stackars vi, stackars ni ……..

 4. Det var en otrevlig nyhet. Så utpräglade kommunister, som fått fria händer med åsiktsregister låter som att Sverige kan vara på väg mot något ännu mörkare än man ens kunde ha mardrömmar om. Jag tycker det absolut luktar spionbrott mot Svenska nationen lång väg. Lite tröst att några har klarsyntheten att slå larm, men reagerar någon myndighet? Man förvånas inte att Sverige är nära kollapsa, för att det verkar vara en utbredd lömsk sörja av kommunistisk fientlighet, som härjar runt i den politiska ankdammen.

 5. Jag tycker inte att Löfven & Co behöver hitta på nya sätt för att visa att de är korkade.
  Det vet vi redan

  • Så länge väljarna inte straffar dem är de helt övertygade om att de gör rätt saker.

 6. Den där skivan har hakat upp sig för länge sedan. Vad hjälper det att i ord fördöma rasism när man i handling stöder antisemitism?

 7. Det behövs en kampanj mot politisk förföljelse. Människor blir av med arbetet och får inte ha något fackligt ansvar om de är med i Sveriges näst största parti.
  Pratar vi om Sovjet eller 1800-taletets Sverige?
  NEJ, vi pratar om SVERIGE 2017.

Kommentera