SD störst bland arbetarna

Novus presenterar idag en ny väljarundersökning som visar att Sverigedemokraterna för första gången är störst bland arbetarna.

SD, tillsammans med V, är också de stora vinnarna i denna mätning. LO:s Karl-Petter Thorwaldsson har en något märklig förklaring till SD:s framgångar bland svenska arbetare.

Så här ser själva mätningen ut.

Karl-Petter Thorwaldsson, som förutom att vara LO:s ordförande också är ordinarie ledamot i Socialdemokraternas verkställande utskott, är av förståelig skäl kritisk och kallar det för ett misslyckande.

Vi minns alla hur LO inledde ett samarbete med Expo lagom till valrörelsen 2014, i syfte att utbilda fackliga förtroendevalda som sedan skulle påverka medlemmarna att tycka rätt. Jag vet vad medlemmarna tycker om det och på min arbetsplats höll de förtroendevalda därför käft. Att SD växt enormt sedan 2014, säger nog mer än de inblandade vill erkänna och förstå.

Nu har Thorwaldsson en både märklig och feg utgångspunkt när han ska försöka förklara SD:s framgångar bland svenska arbetare.

”Den politik som bedrivits de senaste 30 åren och som ensidigt gått ut på att gynna de allra rikaste med stora skattesänkningar har gjort att klyftorna vuxit till enorma proportioner. Det får vi nu i baknacken när människor söker alternativen i de här extrema ytterlighetspartierna”

Det är alltså de stora skattesänkningarna som fått Sveriges arbetare att rösta på SD. Hmm… En vanlig svensk arbetare har fått ca 1 500 kronor mer i plånboken varje månad sedan Alliansen införde dessa. Tror knappast det är där man hittar svaret på Thorwaldssons oro och det vet han innerst inne.

Jag är född arbetarklass, uppvuxen i arbetarklassen och umgås varje dag med män och kvinnor från arbetarklassen. Jag hör vad folk säger.

För det första. Både jag och mina vänner har sett folk bli av med sina jobb när delar av eller hela verksamheter flyttat utomlands. Orsaken som uppgetts är höga kostnader i Sverige. Nu höjer ”arbetarregeringen” skatter på löpande band, för att trygga välfärden för både oss som betalar och de som får den gratis, men glömmer att dessa höga skatter missgynnar andra områden, som exempelvis industrin.

För det andra. Sveriges arbetare, är tillsammans med våra gamla, har varit och är de stora förlorarna efter både Alliansen och den nuvarande regeringens satsningar. Hur tror ni snacket går bland arbetarklassen när deras föräldrar svälter på sina äldreboenden, samtidigt som nyanlända beklagar sig över den mat de får? Hur tror ni snacket går bland arbetarklassen när deras mödrar med sina garantipensioner får ut mindre i pension än nyanlända 60-åringar som varken arbetat eller betala skatt i Sverige? Hur tror ni snacket går bland arbetarklassen när många varken har råd att hyra nyproducerade lägenheter eller köpa eget, samtidigt som kommunerna köper nytt till nyanlända som kan bo där gratis? Hur tror ni snacket går bland arbetarklassen när deras barn varken får bostad eller jobb, samtidigt som ensamkommande sitter i egna lägenheter och ges förtur till de få jobb som erbjuds? Hur tror ni snacket går bland arbetarklassen när de nu tvingas höra hur man måste jobba längre upp i åldrarna för att finansiera alla de som inte får någon pension?

Karl-Petter Thorwaldsson har uppenbart mycket att lära, precis som Stefan Löfven. Bägge har sitt ursprung i arbetarleden, men blåbyxorna har de bytt mot kostym och därmed har de tydligen fjärmat sig allt mer från den grupp de en gång tillhörde och som idag är den stora förloraren.

Sossarna är fortfarande störst i LO-kollektivet, tätt följt av SD. Detta beror nog mer på att många väljer att stå utanför facken idag och bland dessa återfinns knappast Socialdemokraternas kärntrupper. Ni vet, de som skulle rösta på S om man så hade en häst som partiledare (K-G Bergströms bevingade ord).

SVT

31 thoughts on “SD störst bland arbetarna

 1. Arbetarklassen är medelklass. Jag tjänade mer på att vara LO-ansluten arbetare än som idag tjänsteman. Skillnaden heter skift- och ob-ersättning. Så att arbetarklassen inom privat sektor skulle vara dåligt betalda och låginkomsttagare är bara en myt.
  Statligt och kommunalt anställda arbetare i LO-kollektivet har däremot fruktansvärt dåligt betalt, men det ligger i linje med politikernas linje. Skulle de få högre lön måste man höja skatter eller minska invandrarnas bidrag. Det finns bara en pengapåse från skattebetalarna.

 2. Fri rörlighet i politiska åsikter, bland arbetare, är inte LO mycket för.

  Trots stora penning belopp till att köpa sosseröster bland kollektivet, så är trenden solklar. Så länge LO inte är partipolitiskt neutralt så kommer man misslyckas i sin enfald med att ”tycka rätt” åt medlemmarna.

  Vet inte hur det går ihop med det tröstlösa snacket om ”mångfald” och alla människors rättigheter? För inom LO ska man bara tycka på ett sätt.

  Kommunal fortsätter att erbjuda……..

  https://www.kommunal.se/bli-medlem

 3. Jimmy Hoffa väntar på att Gudfadern Thorvaldsson ska dyka upp snart vid sin sida i fackpamparnas paradis.

 4. Det är inte bara bland arbetarna SD är största parti. De är även störst bland svenska folket. Novus redovisade i dag sin opinionsundersökning för juni månad. SD blev placerad som näst störst med 20 %. Men Novus är inte mycket att lita på. I deras undersökning ett par dagar innan valet 2014 missade Novus det verkliga resultatet med hela 58 %! Natuligtvis för att få SD-sympatisörer att avstå från att rösta på SD. Jag justerar dagens siffror från Novus med samma felprocent som Novus hade 2014
  Då får vi 20 x 1,58 = 31,6 % och SD är största parti. Det finns bara två institut, som ger SD trovärdiga siffror, nämligen Sentio och Yougovs.
  Så hav förtröstan alla sverigevänner. Vid valet 2018 förpassar vi Löfven och hans ”regering” till historieboken. Det är den slutliga möjligheten att bromsa den negativa utvecklingen Sverige och svenskarna fått genomlida de sista 25 åren.

 5. Karl-Petter Thorwaldsson liknar en maffiaboss, inte så konstigt kanske då han leder en maffiaorganisation.

 6. V ökar och SD ökar i opinionen, två partier som inte behöver ta ansvar för den politik man bedriver. Hur skulle det se ut om V satt i regeringen eller om SD hamnar där? Tänk på hur det gick för MP när partiet fick ministerposter och tvingades att stå för en gemensam linje med S.

  • Våra s k etablerade ”partier” har drivit vårt land Sverige, i minst 30 år, till dit, där vi är idag – stenkastning, mordbrand, gruppvåldtäkter, radikala muslimer, klanbråk, NoGo-zoner, mer radikalisering, fler gruppvåldtäkter, grövre kriminalitet, tiggeri, ”social turism” osv osv dvs import av ”genier” och ”högutbildade” s k ”pensionsräddare”.
   Detta samtidigt där våra äldre Svenska medborgare lever under existensminimum efter ett långt och många gånger hårt arbete av Sveriges välfärd, som nu håller på att raseras! Man ställer grupper mot varandra! Accepterar INTE detta mer!!
   Jag är villig att ge SD en chans vid nästa val för under 30 år är det katastrofalt med Sverige pga våra s k ”etablerade politiska partier”.

   • Jag, har en känsla av att, svenkingarna är för dumma och för fega att, vilja inse var felet ligger. Åsnor är envisa och dumma så ock svenskingen fast mycket värre.

  • Det går inte att jämföra SD:s politiker med MP:s småbarn.
   När MP vuxit upp och blivit tonåringar så kanske dom begriper hur dom agerar.

 7. Det blir intressant och se, om dom har mage att utesluta Sveriges största parti efter valet 2018.

 8. Sossarna har svikigt folket i 40 år nu.Dom är enbart stora hycklare.Dom är än skam för oss vanliga arbetare.Dom borde skämas .men det har dom inget förstånd till.

 9. Socialdemokraterna har svikit sina väljare genom att bjuda in hela världen att ta del av det Svenska smörgåsbordet,som många generationer Svenskar slitit ihop,inte så konstigt då att SD växer.

  • Hör bara vad den s.k. finansministern säger. ” Det kommer att bli tufft att få ekonomin att gå ihop när vi skall satsa på välståndet i Sverige. Alltså vet hon inte hur hon skall bete sig när dom skall återinföra Svenskt välstånd i Sverige och ge tillbaka landet till Svenskarna.

 10. Karl-Petter Thorwaldsson och hans kollegor inom (S) gick ju till val med löftet att inte höja bränsleskatterna.

  I verkligheten har dessa skatter nu höjts tre gånger och dessutom med en faktor som per automatik fram;ver kommer höja bränsleskatten mer än KPI.

  Detta är ju inget som drabbar de välbeställda, däremot arbetarklassen och de som har det sämst ekonomiskt.

  Att sedan ge pensionärerna några kronor med ena handen, för att sedan ta tillbaka fler kronor med andra handen lär inte heller fånga fler röster.

  • Socialakrobaterna, känner sina Pappenheimare och de vet vad hela världen vet. Att, den som inte kan lura en dumsvensk är ännu inte född. Svenskingen , är ju inte precis känd för att, smart utan dess raka motsats. Så sossarna ror nog hem det, skall du se.

 11. Daltet har spridit sej in på i alla fall vissa avd på las. Har med egna ögon sett hur inflyttad kraftigt särbehandlades till nackdel för 2 äldre personer. Jag flyttades till annan sal när jag påtalade problemet.

 12. S o V får tänka om i tro på att svenska jobbare är livegna. Vi skulle enl eliten ställa upp på ett sprängdåd i veckan allt för den ”goda sakens” alltså deras lilla gulleplutts IS:s sak. S nya slogan ” IS sak är vår” håller på att fallera. Jävla galningar vi i Sverige tillåter styra. Stefan vågar inte komma till Almedalen det var min första tanke när det för en tid sedan kom ut. Tack för det. Varje minut vi slipper höra talas om nazisten mottages tacksamt. Sveriges egen lilla Diktator.

 13. Tjockskallen Thorvaldsson gnisslar tänder. Alla hans kampanjer mot SD har ju misslyckats. Karln är ju så misslyckad som man kan vara är ju mer tjockskallig än han ser ut.

 14. Thorvaldsson är och kommer alltid att vara ett skämt! Han har gått den s k ”politiska” vägen för att göra ”karriär” (svågerpolitik-vägen).
  Han har ingen förankring hos oss vanliga arbetare! Han har och kommer alltid att handla i eget intresse!

  Däremot är jag glad att SD växer och fortsätter växa! Oerhört förvånad att vänster växer? De som är inblandade i kaoset som är i Sverige?
  C (Lööf) borde förhindras att arbeta ”politiskt” då hon sagt att vi kan ta emot 30 miljoner flyktinginvällare till!!! Ett STORT hot mot oss arbetare

 15. Regionala nyheterna för Skåne och Blekinge bekräftade idag att SD är största parti i södra Sverige. Min tipps är 35%. Är runt i Skåne och hör detta från många.
  Kvinnlig sjukpersonal är den grupp som börjat förstå SD sjukvårdspolitik, och som ökar mest enligt vad jag hör. Även pensionärer har förstått SD politik och att det inte går längre bedriva nuvarande politik.
  Bara för man är gammal och sjuk så ser folk vad som händer i samhället.

  ”The sky is the limit” sa Jimmie Åkesson i sitt sommartal från Sölvesborg.

  Det vi ser idag med elände i Sverige är bara förnamnet till vad som kommer framöver.

  Många kommunpolitiker som kommer vara utan sina platser i framför allt (M). AKB och resten av styrelsen är en katastrof. Hoppas dessa blir kvar till valet, så ökar SD ännu mer. Väntar nu bara på att centerpartister i Skåne får upp ögonen för deras politik. Definitivt inget för landsbygden, miljön och småföretagare. SD har mycket bättre politik.

  • SD har hela tiden blivit kallat ett en-fråge parti, men nu talar fler och fler om att rösta på SD för att dom har en bättre politik inom alla områden och i alla frågor. Jag får det inte att gå ihop.

 16. Löfven: När jag besökte Göran Persson på hans herrgård, kunde jag konstatera att svenska pensionärer har det jättebra ekonomiskt.

Kommentera